BET
12178.04
0.12%
BET-TR
24316.59
0.11%
BET-FI
50773.93
0.11%
BETPlus
1815.39
0.12%
BET-NG
938.96
0.22%
BET-XT
1064.07
0.16%
BET-XT-TR
2106.28
0.15%
BET-BK
2319.03
0.18%
ROTX
27128.07
0.22%


Bursa devine tot mai accesibilă potențialilor investitori: din 2023 vom avea sistem de reținere la sursă a taxelor pentru câștigurile de capital

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

Investitorii de la bursă vor beneficia de la începutul anului viitor de impozite mai mici pentru tranzacțiile cu profit și de o procedură simplificată de taxare.

Noile prevederi legislative au fost promulgate astăzi, 20 mai, de Președintele României.

Acestea presupun reținerea la sursă a impozitelor generate de câștigurile de capital pentru investitorii individuali, prin impozitarea diferenţiată a profiturilor realizate, și anume cu 1% pentru deţinerile de peste un an şi 3% pe cele mai mici de un an, fără ca pierderile să mai fie compensate.

Obligaţia calculării, reţinerii la sursă, declarării şi plăţii impozitului vor reveni intermediarilor şi administratorilor de fonduri.

„Bursa este tot mai prezentă în universul cotidian al românilor și urmează să devină, de la începutul anului viitor, și mai accesibilă potențialilor investitori.

Credem că atât adoptarea impozitării diferențiate a câștigurilor de capital, cât și reținerea la sursă a impozitelor, vor avea un impact major asupra dezvoltării bursei românești.

Și nu doar asupra pieței de capital, ci și asupra economiei, prin creșterea capacității de finanțare pentru antreprenorii români.

Mecanismele bursiere au devenit în ultimii ani tot mai folosite, atât în mediul privat, cât și public, pentru finanțare.

Acum, prin simplificarea impozitării sunt create premisele creșterii acestei capacități de finanțare”, a declarat Radu Hanga, Președintele Bursei de Valori București.

„Promulgarea de către Președintele României a legii de simplificare a impozitării investitorilor pe piața de capital, ultimul pas dintr-un demers inițiat în toamna anului trecut, ne face tot mai încrezători în perspectivele de dezvoltare a pieței și a rolului pe care aceasta poate și trebuie să îl aibă în economia românească.

CITESTE SI:  Forum by ARIR 2023: Piața de capital din România este invitată să discute premisele de creștere și inovație ale companiilor listate la bursă

Nu am fi fost în acest punct fără susținerea din partea întregii comunități a pieței de capital, a tuturor celor care au pus umărul la creionarea și transpunerea unei idei într-o lege care să vină în sprijinul românilor și al economiei românești.

Le mulțumim inițiatorilor legii, precum și Autorității de Supraveghere Financiară, Asociației Administratorilor de Fonduri, Asociației Române a Băncilor şi Asociaţiei Brokerilor care au crezut în acest demers”, a declarat Adrian Tănase, Directorul General al Bursei de Valori București.

Inițiativa legislativă privind modificarea și completarea legii nr.227/2015 privind Codul fiscal, care include simplificarea impozitării investitorilor din piața de capital, a fost înregistrată în Senat pentru dezbatere în 13 octombrie 2021 și adoptată de senatori la începutul lunii februarie 2022.

Camera Deputaților, for decizional, a adoptat legea în 20 aprilie 2022. Inițiatorii proiectului legislativ sunt deputaţii PNL Sebastian Burduja, Gabriela Horga, George Tuţă şi senatorul USR Claudiu Mureşan.

Proiectul a fost susținut de Bursa de Valori București, Autoritatea de Supraveghere Financiară, Asociația Administratorilor de Fonduri, Asociația Română a Băncilor şi Asociaţia Brokerilor.