BET
16882.42
-0.77%
BET-TR
35029
-0.77%
BET-FI
60301.58
-0.24%
BETPlus
2495.95
-0.73%
BET-NG
1210.27
0.09%
BET-XT
1440.85
-0.75%
BET-XT-TR
2956.01
-0.75%
BET-BK
3107.11
-0.88%
ROTX
37073.64
-0.76%Bursa locală rămâne dominată de patru sectoare: energie, bancar, servicii financiare și utilități care reprezintă aproape 90% din capitalizarea totală

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

In 2020 bursei romanesti i-a fost promisă accederea in grupul piețelor bursiere emergente. Practic, ne vom face prezența in lumea bună a pietelor bursiere, fapt care este creditat, de catre marea majoritate, ca un pas decisiv pentru ca piața locală să devină interesantă, să fie analizată si tranzactiontă de catre marii investitori instituționali globali, este de părere Alin Brendea, Director in cadrul casei de brokeraj Prime Transaction.

Insă cum pare, in acest moment, piața românească privită din perspectiva unui investitor global? Ce caracteristici o diferențiază? In acest sens putem să analizăm dimensiunea ei prin prisma capitalizarii bursiere a tuturor companilor listate, care au piata locala ca piață principală (in acest scenariu excludem actiunile Erste Bank din capitalizarea pietei locale). Intr-un astfel de top mondial, piața locală pare totuși minusculă.

Dupa cum putem observa din tabelul alaturat, ponderea Romaniei este de doar 0.03% din capitalizarea globala a pietelor bursiere.

Exista doisprezece locuri de tranzactionare unde valoarea de piață a companilor listate depaste nivelul de 1.000 mld. euro. Clasamentul este dominat copios de piata din SUA care detine aproape jumatate din capitalizarea bursiera globala.

Pe primele zece pozitii mai regăsim patru piețe europene si trei asiatice. Canada si Australia fac parte, intuitiv, dintr-un astfel de top.

La nivel european piața romanească deși foarte mica, depaseste piete din tari cum ar fi Ungaria, Bulgaria, Serbia sau Ucraina. Totusi burse mai dezvoltate cum este cea din Polonia sau Austria se afla la o distanta semnificativa față de piata locală.

Acest tabel ne convinge ca suntem o mica insula in oceanul investitional global si, ca atare, ne putem astepta ca trendurilor globale să ne afectueze și in viitor intr-un mod, implacabil, semnificativ.

CITESTE SI:  Tesla scade cu aproape 6% după publicarea datelelor privind livrările din primul trimestru

Interesantă poate fi si comparația structurii sectoarele economice reprezentate la cota bursei românești cu structura globală a sectoarelor economice reprezentate pe pietele bursiere globale.

 

În tabelul de mai jos se poate observa cum, la nivel global, distribuția sectoarelor economice este mult mai uniformă. Doar sectorul de ingrijire medicală are o pondere de peste 10% din capitalizarea totală a piețelor bursiere.
In schimb, piața românească este dominată de patru sectoare: energie, bancar, servicii financiare si utilitati care reprezinta aproape 90% din capitalizarea bursieră.

Exista sectoare economice care nu au reprezentare pe piata bursiera locala, fapt specific pietelor mai mici. Capitalizarea companiilor romanesti din diversele sectoare economice reprezintă, absolut previzibil, o pondere foarte mică in capitalizarea globala a respectivelor domenii economice.

Desi mică, Bursa de Valori Bucuresti poate fi un loc interesant chiar si pentru investitorii de mare calibru. Noile listări ar putea crește dimensiunea bursei prin prisma capitalizarii, dar și să imbunătățeasca structura acesteia. De exemplu, avem sectoare economice cu ponderi semnificative in PIB, dar aproape inexistente pe piata bursieră, industria IT fiind un bun exemplu in acest sens. Performanta indicilor, din ultimul an, si politica de dividend foarte bine conturată sunt, pe moment, atuurile cu care piața locală se prezintă in complexa lume a investitiilor bursiere globale.

Articol de opinie semnat de Alin Brendea, Director General Adjunct Prime Transaction


 

[ajax_load_more]