BET
16882.11
0.31%
BET-TR
35028.36
0.31%
BET-FI
60443.81
0.52%
BETPlus
2491.23
0.3%
BET-NG
1212.35
0.22%
BET-XT
1440.89
0.35%
BET-XT-TR
2956.1
0.35%
BET-BK
3095.03
0.22%
ROTX
37089
0.32%



BVB se menține în Top 10 în Europa după unul dintre cele mai dificile semestre pentru bursele europene

Autor: Financial Market
Timp de citit: 3 minute

Primul semestru al anului a fost unul dificil si volatil pentru pietele de capital, iar bursele internationale au resimtit puternic efectele generate de pandemia de coronavirus.

Inchiderea voluntara si temporara a unor sectoare economice ca masura de protectie a sanatatii publice a determinat guvernele si bancile centrale sa anunte pachete de stimuli si masuri care sa contribuie la relansarea economiei, dupa ce in luna martie bursele internationale au cunoscut corectii semnificative.

Intr-un astfel de context, toti indicii principali ai burselor din Uniunea Europeana au incheiat primul semestru al acestui an pe minus, cu doar doua exceptii.

Danemarca si Letonia au inregistrat singurele cresteri, de 9,4%, respectiv 1,6%, potrivit datelor Reuters. La polul opus, scaderi de 30% au fost inregistrate de principalii indici din Grecia (-30,3%), Cipru (-30,07%), Austria (-29,5%) si Luxemburg (-29,49%).

Prin comparatie, indicele BET, care cuprinde cele mai tranzactionate 17 companii listate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), a ajuns la nivelul de 8.659 puncte (-13,21%), iar Romania a ocupat locul al noualea la nivelul Uniunii Europene in functie de evolutia principalilor indici ai pietelor de capital in primele 6 luni ale anului.

Top 10 evolutii ale principalilor indici din Uniunea Europeana in primul semestru din 2020

Indici bursieri (tara) Evolutie procentuala (in moneda locala)
 OMXC20 (Danemarca)

9,41%

 RIGA (Letonia)

1,60%

 SAX (Slovacia)

-3,92%

 Tallinn (Estonia)

-4,67%

 OMXS30 (Suedia)

-6,07%

 HEX25 (Finlanda)

-6,72%

 DAX (Germania)

-7,08%

 AEX (Olanda)

-7,42%

 BET (Romania)

-13,21%

 MSE (Malta)

-14,03%

Sursa: BVB, Reuters

Pietele de actiuni au beneficiat de pe urma injectiilor de lichiditate pe care bancile centrale le-au anuntat prompt si la un nivel fara precedent ca urmare a situatiei exceptionale create de pandemia de coronavirus. Consensul international la nivelul guvernelor de a sustine activitatea economica a constituit un alt punct de sprijin pentru pietele de actiuni, iar rezultatele au inceput sa se vada inclusiv pe piata noastra.

Revenirea rapida a pietelor de capital ne arata ca investitorii raman prudent-optimisti in ceea ce priveste perspectivele de revitalizare ale economiei, atat la nivel global, cat si local,” a declarat Radu Hanga, Presedintele Bursei de Valori Bucuresti.

CITESTE SI:  Costul proprietății – mai scump din 2025 pentru toți. De ce și cum?

Cresteri de peste 5% s-au inregistrat pe segmentul de actiuni listate la BVB in prima jumatate a anului in ceea ce priveste atat lichiditatea medie zilnica, cat si valoarea totala de tranzactionare.

A devenit evident ca avem o bursa mai agila si mult mai bine pregatita pentru a traversa perioade de incertitudini si ar trebui sa avem mai multa incredere in capacitatea Romaniei si a pietelor, in general, de face fata unor situatii de criza.

Avem companii romanesti, atat de stat, cat si private, care ofera oportunitati reale de diversificare atat la nivel sectorial, cat si regional si tocmai de aceea Romania se afla pe radarul investitorilor care sunt interesati de a valorifica acest potential.

In pietele de capital, incertitudinea actuala inseamna volatilitate, iar volatilitatea aduce oportunitati. Pentru companii, aceste oportunitati inseamna posibilitatea de finantare la costuri care pot fi minimizate doar prin intermediul bursei.

Pentru persoanele fizice, inseamna posibilitatea finantarii directe a companiilor romanesti si astfel investirea economiilor in titluri care pe termen lung aduc randamente superioare,” a afirmat Adrian Tanase, CEO al Bursei de Valori Bucuresti.

Valoarea totala a tranzactiilor cu actiuni inregistrata pe Piata Reglementata la vedere a BVB a fost de 5,58 miliarde lei, echivalentul a 1,16 miliarde de euro la nivelul primelor sase luni ale anului, in crestere cu 5,07% comparativ cu aceeasi perioada din 2019.

Un ritm de crestere similar a fost inregistrat si la nivelul lichiditatii, indicator reflectat prin prisma valorii medii zilnice de tranzactionare, care a ajuns la 9,5 milioane de euro in perioada ianuarie-iunie din acest an, in urcare cu 5,08% comparativ cu acelasi interval de timp al anului anterior.


 

[ajax_load_more]