BET
16013.66
0.79%
BET-TR
33223.76
0.79%
BET-FI
58538.7
0.44%
BETPlus
2377.06
0.75%
BET-NG
1148.24
0.43%
BET-XT
1370.99
0.71%
BET-XT-TR
2812.46
0.72%
BET-BK
3005.61
0.6%
ROTX
35738.48
0.99%BVB simplifică listarea pe Sistemul Multilateral de Tranzactionare de la 1 ianuarie 2022

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

Bursa de Valori Bucuresti (BVB) anunta aplicarea, din 3 ianuarie 2022, a unei proceduri mai simple, mai eficiente si mai rapide pentru listarea pe Sistemul Multilateral de Tranzactionare al BVB.

Noua procedura vine sa faciliteze si mai mult accesul companiilor antreprenoriale la finantari prin intermediul mecanismelor bursiere.

De la inceputul acestui an, pe Sistemul Multilateral de Tranzactionare s-au listat 17 noi companii cu o capitalizare cumulata de peste 260 milioane euro, 17 noi emisiuni de obligatiuni corporative cu o valoare cumulata de peste 38,5 milioane de euro, precum si alte instrumente financiare.

Noua procedura eficientizeaza procesul de admitere la tranzactionare in cadrul celor doua etape: emiterea acordului de principiu si a admiterii la tranzactionare in sine, prin fluidizarea si simplificarea procesului, precum si a fluxului de documente necesare.

Noile prevederi introduc elemente de claritate pentru o mai buna intelegere a procesului de catre emitent, standardizarea unor documente si introducerea unor termene de solutionare aferente fiecarei etape.

Prevederile noii proceduri de admitere sunt insotite de un format standard al cererilor pentru fiecare etapa de admitere si de o noua structura a Memorandumului Emitentului care beneficiaza de prezentarea informatiilor intr-o forma mai usor de urmarit de catre investitori.

CITESTE SI:  Grupul TeraPlast în anul 2023: Rezultate relativ similare anului precedent și creșteri bugetate cu 29% a cifrei de afaceri și cu 39% a EBITDA în anul 2024

Noua procedura prevede obligativitatea noilor emitenti de a transmite un raport de audit pentru cel putin ultimul an de activitate. Mai mult, noii emitenti de pe SMT au obligatia incheierii unui contract post listare pe 12 luni cu un Consultant Autorizat doar pentru primul instrument financiar listat, pentru urmatoarele instrumente financiare listate incheierea unui astfel de contract devine optionala.

Prevederea se aplica inclusiv actualilor emitenti de pe SMT care au in derulare un contract post listare cu un Consultant Autorizat. BVB simplifica astfel procedura de listare si reduce costurile aferente mentinerii la tranzactionare a instrumentelor financiare.

BVB actualizeaza si principiile de guvernanta corporativa pentru societatile care au instrumente financiare tranzactionate pe SMT prin extinderea recomandarii de aplicare a acestora pentru toti emitentii de instrumente financiare de pe SMT.

Aplicarea unitara a principiilor de guvernanta corporativa este unul dintre demersurile BVB pentru constructia unei piete atractive pentru investitori, prin cresterea nivelului de transparenta a emitentilor.

Noua procedura va intra in vigoare la inceputul anului viitor, permitand astfel actualilor si potentialilor emitenti, precum si Consultantilor Autorizati, sa se adapteze din timp noilor prevederi ale Codului SMT.