BET
16838.36
-0.26%
BET-TR
34937.55
-0.26%
BET-FI
59897.97
-0.98%
BETPlus
2488.64
-0.26%
BET-NG
1205.13
-0.11%
BET-XT
1434.84
-0.36%
BET-XT-TR
2943.66
-0.36%
BET-BK
3096.27
-0.44%
ROTX
36979.69
-0.22%


Care sunt cele mai importante companii listate la BVB care acordă dividende?

Autor: Financial Market
Timp de citit: 4 minute

Bursa de Valori Bucuresti este recunoscuta, mai ales dupa criza din 2008, ca fiind o piata axata pe actiuni de dividend, aparand inclusiv in clasamente internationale bazate pe randamentul dividendelor.

Impozitarea preferentiala a dividendelor aduce, la randul sau, un stimulent in plus pentru investitorii interesati de construirea unui portofoliu compus din actiuni de acest tip, arată o analiză a casei de brokeraj Prime Transaction.

Care ar fi, insa, actiunile care ar putea intra intr-un portofoliu axat pe dividende? Raspunsul nu este unul simplu. Putem lua in calcul mai multi indicatori pentru a vedea care dintre emitenti are o preocupare dovedita pentru distribuirea de dividende generoase catre actionari, insa niciunul nu ofera imaginea completa.

O combinatie a acestor indicatori este mai potrivita, iar in final fiecare investitor isi poate pune si o amprenta personala, in functie de factorii pe care ii considera cei mai importanti atunci cand isi construieste portofoliul.

In principiu, un portofoliu axat pe dividende este unul pe termen lung, posibilitatile de a face speculatii intre o data de inregistrare si alta fiind mai degraba teoretice. Am luat in calcul in acest material in primul rand randamentul istoric al dividendelor, iar pe langa acesta, rata de distributie a profitului sub forma de dividende.

De asemenea, am luat in calcul si volatilitatea celor doi indicatori, masurata prin deviatia standard. Fiind vorba de intervale scurte de timp, relevanta deviatiei standard este mai mica decat in alte cazuri, insa ea poate fi luata in calcul si aici, situatiile cu volatilitate mai mare putand fi observate de altfel si cu ochiul liber.

In calcule au fost inclusi toti emitentii de pe piata principala a BVB, fara sa fie facuta vreo filtrare in functie de lichiditate. Am considerat ca pentru un portofoliu pe termen lung lichiditatea este un factor secundar, nefiind nevoie de vanzari rapide in piata.

Desigur,fiecare investitor poate sa includa sau nu in calcul acest factor, in functie de obiectivele pe care si le asuma in momentul in care cumpara o actiune sau alta.

Orice investitor care ia in calcul actiuni de dividend are ca obiectiv principal un randament cat mai mare. E normal, asadar, ca primul element pe care il luam in calcul sa fie randamentul istoric. Acesta nu garanteaza si randamente viitoare mari, insa scoate in evidenta emitentii care sunt dispusi sa distribuie sume mari din profit catre actionari.

Asa cum se observa si din titlu, este vorba doar de emitentii cu distributii constante de dividend, mai exact cei care au acordat dividende in cel putin 90% din ultimii 10 ani (sau de la listare, pentru cei listati de mai putin de 10 ani). Pe langa randament, distribuirea constanta de dividende este un lucru esential in construirea unui portofoliu bazat pe dividende, motiv pentru care am aplicat si acest filtru.

In tabel sunt mediile randamentului dividendelor pentru trei intervale: 3 ani, 5 ani si 10 ani, media celor trei fiind cea dupa care au fost ierarhizati in final emitentii. In acest fel am incercat sa ajungem la o cifra cat mai relevanta, care sa nu fie distorsionata de situatii exceptionale. Trebuie precizat ca mediile iau in calcul, acolo unde este cazul, si anii in care nu s-au acordat dividende, acestia fiind inclusi cu valoarea zero.

CITESTE SI:  Buget Medlife 2024: Trecere pe profit net și creșterea veniturilor cu 18%

Randamentul este calculat cu dividentul brut pe actiune si cu pretul de inchidere din ultima zi in care puteau fi cumparate actiuni care dadeau dreptul la dividend, sau cu pretul curent acolo unde data de inregistrare inca nu a trecut. Poate fi de asemenea relevant un calcul cu pretul de la data convocatorului AGA sau cu pretul de la o data fixa din fiecare an, insa nu putem alege decat o varianta.

Iese destul de usor in evidenta un lucru previzibil: topul este dominat de emitenti de stat, acestia ocupand primele trei pozitii, cu alti doi emitenti aflati un pic mai jos. Nuclearelectrica (SNN) si Romgaz (SNG) sunt, de altfel, singurii emitenti pentru care media combinata a celor trei intervale este mai mare de 10%.

Privind un pic mai atent, insa, observam ca tendinta este una de scadere a randamentelor pentru acesti emitenti. Pentru 4 dintre cei 5 emitenti de stat din partea de sus a clasamentului, media pe ultimii 3 ani este sub mediile pe 5 si 10 ani, singura exceptie fiind la Electrica (EL), un emitent cu randamente foarte constante, chiar daca mai mici decat in alte cazuri.

O explicatie pentru scaderea randamentului dividendelor in cazul emitentilor detinuti de Stat este efectul de baza, in mediile pe 5 si 10 ani fiind incluse dividendele suplimentare distribuite din profiturile pe 2016 si 2017, in sume mai mici sau mai mari, in functie de emitent. Pentru Nuclearelectrica exista si o alta explicatie, si anume cresterea foarte mare a cotatiei.

Chiar daca nu trebuie exclusa complet, varianta unor noi dividende suplimentare la companiile de stat nu ar trebui inclusa in
calcule atunci cand este construit un portofoliu investitional, ea depinzand in mare masura de decizii politice greu de anticipat.

Nu doar companiile de stat apar, insa, in partea de sus a topului. O prezenta mai recenta, dar cu potential de a se mentine
pe termen lung, este cea a Transilvania Broker de Asigurare (TBK), cu dividende distribuite in fiecare din cei patru ani de
cand compania este listata la BVB si cu o rata de distributie a profitului catre dividende mare si constanta.

Este, de altfel, unul dintre putinii emitenti pentru care putem vorbi de o politica de dividend clara si stabila, in majoritatea cazurilor lucrurile schimbandu-se in functie de factori greu de estimat din afara companiei. Poate cea mai surprinzatoare prezenta este cea a Artego (ARTE), un emitent despre care nu se poate spune in niciun caz ca iese in evidenta la BVB, insa care a distribuit dividende in fiecare din ultimii 10 ani, cu randamente decente si constante.

Singura problema aici este lichiditatea foarte mica, in ultimele 60 de sedinte fiind tranzactionate in medie actiuni de doar 1.310 lei pe zi. O alta companie din top cu o politica de dividend explicita, chiar daca stabilita destul de recent, este OMV Petrom (SNP), in acest caz fiind tintit un dividend pe actiune in crestere, nu o rata de distributie anume.

Politica de dividend si scaderea cotatiei cauzata de pandemia COVID au facut ca tendinta sa fie una de crestere a randamentului dividendului, media acestuia ajungand aproape de 7,5% pe ultimii 3 ani, fata de 6,55% pe ultimii 5 ani si 5,69% pe ultimii 10 ani.

Analiză efectuată de Marius Pandele, Departament analiză, Prime Transaction