BET
16129.36
0.75%
BET-TR
33466.26
0.75%
BET-FI
57271.06
-0.41%
BETPlus
2391.87
0.69%
BET-NG
1154.26
1.21%
BET-XT
1376.68
0.66%
BET-XT-TR
2824.4
0.65%
BET-BK
2982.99
0.15%
ROTX
35437.71
0.27%Cât de atractive sunt dividendele propuse de companiile listate la BVB din profitul pe anul 2020

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

Conform unei analize recente a brokerilor de la Prime Transaction, media randamentelor pentru dividendele propuse de companiile listate in acest an este mai mică, față de nivelul la care erau obisnuiti investitorii pe piata locala de capital, in ultimii ani.

Media randamentului dividendelor propuse pentru companiile din indicele BET-BK este de 5.40%, influentață de dividendul record oferit de Teraplast (TRP), cu un randament de 16.29%, in urma vanzarii unei parti din afacere.

Daca eliminam dividendul oferit de catre TRP, atunci media randamentul scade cu circa un procent, respectiv o medie de 4.41%. Pe langa Teraplast, mai avem trei companii care se situeaza peste media de 5.40%, respectiv: Conpet, OMV Petrom si Nuclearelectrica.

Daca ne uitam la media ce nu include si dividendul Teraplast, avem alte doua companii peste procentul de 4.41%: Romgaz si Electrica.

BRD SocGen se afla pe ultima pozitie in clasament, cu un randament de 0.47%. Acest dividend este unul destul de mic, avand in vedere ca anul trecut compania nu a oferit actionarilor un dividend, desi profitabilitatea companiei a fost una ridicata.

Dividendul mic este determinat de recomandarile Bancii Centrale Europene cat si ale BNR, de a pastra o mare parte din profit in societate cu scopul unei cat mai bune capitalizari.

SIF Oltenia are al doilea cel mai mic randament, in cazul in care actionarii vor decide repartizarea profitului in dividende. Este de precizat ca in ultimii ani societatea a recompensat actionarii cu dividende, dar nu este exclus faptul ca in acest an sa se voteze a II-a varianta din convocatorul AGA, respectiv aceea de a folosi banii pentru un program de rascumparare de actiuni.

CITESTE SI:  Grupul Banca Transilvania a raportat un profit net de aproape 3 miliarde lei in 2023, cu 20% mai mare decât în 2022

Topul dividendelor sub asteptari este completat de Transgaz cu un randament de 2.76%.

Dividende propuse din profitul pe anul financiar 2020.

La Bittnet Systems in cazul celei de a doua majorari de capital social prin emiterea de actiuni gratuite, respectiv o actiune la 10
detinute, investitorii pot alege ca actiunile să rămană la dispozitia societății, iar pentru acestea să primească o distributie de numerar in valoare de 0,1 lei pentru fiecare 10 actiuni detinute.

In ceea ce priveste operatiunile de majorare a capitalului social ca urmare a incorporarii profiturilor, avem si in acest an un numar semnificativ de societati care isi remunereaza actionarii prin oferirea de actiuni gratuite.

Randamentul in cazul acestor actiuni gratuite este cuprinse intre 10% pentru detinatorii de titluri Banca Transilvania si 100% pentru actionarii Purcari Wineries.

Avem deja societati care sunt cunoscute de investitori pentru folosirea acestei metode de recompensare, precum: Banca Transilvania, Bittnet Systems si Teraplast. In cazul Bancii Transilvania procentul de actiuni gratuite oferite este asemanator cu cel oferit anii anteriori.

O noutate, sunt societatile Impact Developer & Contractior si Purcari Wineries care au decis sa recurga la oferta de actiuni gratuite catre actionari in detrimentul politicii de dividende.

Acțiuni gratuite propuse de unele companii de la BVB

Desi a fost un an dificil pentru societatile listate la Bursa de Valori Bucuresti, ca rezultat a crizei medicale Covid19, putem observa ca media randamentului dividendului, chiar si daca excludem dividendul special oferit de catre Teraplast, se mentine semnificativ peste dobanzile bancare bonificate in cazul depozitelor.

Analiză efectuată de casa de brokeraj Prime Transaction. Articolul initial a aparut prima dată aici.