BET
16928.98
0.59%
BET-TR
35125.6
0.59%
BET-FI
60700.98
0.95%
BETPlus
2497.77
0.56%
BET-NG
1217.08
0.61%
BET-XT
1445.33
0.66%
BET-XT-TR
2965.22
0.66%
BET-BK
3104.2
0.52%
ROTX
37198.07
0.62%



Ce a însemnat 2018 pentru bursa romanească și investitori

Autor: Financial Market
Timp de citit: 3 minute

Este intrebarea la care caută raspuns atât investitorii cat si reprezentantii autoritatilor implicate in evolutia pietei de capital locale, pe de o parte, dar si intermediarii care se confruntă in continuare cu volume de tranzacționare modeste, o baza de clienti retail care se încăpățânează să crească si regulamente din ce in ce mai stricte.

Până in prezent principalul indice bursier BET, s-a apreciat cu putin peste 10% in timp ce BET-TR, care inglobează si dividendele companiilor, a crescut cu peste 17%. La nivel individual, companiile reprezentative pe piata locala vor livra rezultate bune, chiar foarte bune pe alocuri.

Sursa Prime Transaction

Toate aceastea, in condițiile in care piețele europene si cele de peste ocean au inregistrat scăderi chiar si de peste 10% de la inceputul anului pana acum: DAX -15%, S&P 500 -4%, DOW Jones -3%, CAC -8% si Euro Stoxx 50 -11%.

In primul rand trebuie să salutăm evoluția buna a cotațiilor bursiere. Desi mediul in care piața locală a evoluat in acest an nu a fost cel mai favorabil, creșterea pietei locale este una decentă. In functie de indicii cu care masurăm aceasta crestere inregistram aprecieri intre 8% si 20%. Pe medie putem vorbi de o creștere de peste 10%. Față de scăderile pietelor europene din 2018, de circa 11%, rezultă o diferență de cel putin 20% in favoarea pietei locale. Doar in trimestrul patru diferențialul dintre piața locală si cele europene este de 10%,” apreciază Alin Brendea, Director in cadrul Prime Transaction intr-un editorial.

Mai mult de atât, performanța bursei locale trebuie privită si prin prisma unui mediu economic intern care a inceput să livreze știri amestecate in a doua parte a anului. Trendul de frânare a creșterii economice, dezechilibre macro mai semnificative sau inflatia ridicata sunt chestiuni care transforma cresterea bursei locale intr-una remarcabilă.

Asta in timp ce, conform Bloomberg, creșterea economică reală la nivel mondial a scăzut deja de la 3,8% (trimestru/trimestru, anualizat) în trimestrul III 2017, la 2,8% în trimestrul III 2018, mai mulți indicatori economici sugererand că această tendință va continua.

Dar bursa românească rămâne in continuare atipica și in acelasi timp atractivă, din punct de vedere al cresterii preturilor dar mai ales al dividendelor.

Cu siguranta una dintre explicatiile aprecierii cotațiilor, dar si o caracteristică importantă a anului curent, este politica de dividend a marilor companii listate. Dupa ce in ultimii ani am inregistrat distribuții semnificative de dividende, ce au consolidat piața romaneasca in topul burselor mondiale prin prisma dividendelor distribuite, acest an a adus rate si mai mari de distribuție. „Vinovate” au fost dividendele special cerute de către statul roman in calitatea sa de actionar majoritar de la cateva dintre companiile de stat. O situatie specială o inregistrăm in cazul Nuclearelectrica unde, cine cumpara acțiuni in prima sedință de tranzacționare a anului curent primea inapoi circa 35% din pretul actiunii sub forma de dividend!” a explicat Brendea.

CITESTE SI:  Analiză Purcari Wineries: Recomandare de CUMPĂRARE și un preț țintă de 18,80 lei/acțiune

Cu toate acestea, se impun două semnale de alarmă: polarizarea tranzacțiilor spre emitenții de top ai BVB si consolidarea industriei locale de intermediere. Astfel, ponderea tranzactiilor realizate cu actiunile din BET tinde să crească pe masură ce categoria investitorilor de retail tinde să reprezinte tot mai putin din totalul valorii tranzactionate, aceasta tendință putand fi explicată si prin cresterea interesului investitorilor institutionali pentru piața romanească. Cat priveste piata brokerilor, în luna noiembrie, a anului curent, 26 de intermediari au realizat tranzactii la BVB, un numar mai mic decat cel al intermediarilor care au realizat tranzactii in anul reinfiintarii Bursei de Valori Bucuresti – 1995, cand au fost 28 de intermediari, însă cu precizarea ca in acel an am consemnat doar 5 sedințe de tranzacționare.

Pe de altă parte, bursa nu reuseste să-și creasca nivelul de lichiditate, atat de cerut de catre investitori si o conditie esențială pentru trecerea la statutul de piață emergentă. Valoarea medie tranzactionata a scăzut cu peste 10% (circa 41 milioane lei zilnic), scăderi fiind inregistrate si in cazul capitalizarii totale a BVB, a volumelor tranzacționate si a numarului de tranzacții, această dinamică indicand un regres al categoriei micilor investitori.

Per ansamblu totusi, 2018 va rămane ca un an pozitiv al pieței bursiere locale. Aprecierea cotațiilor, in disonanță cu evolutia marilor burse europene, indică un interes in crestere al investitorilor instituționali. Aceștia ar putea anticipa posibilitatea pieței locale de a promova, intr-un viitor apropiat, spre zona pietelor emergente, eveniment care ar putea reprezenta principalul motor de creștere al pieței românesti in anul următor.” concluzionează Alin Brendea.

Sursa: Prime Transaction


 

[ajax_load_more]