BET
16377.33
0.18%
BET-TR
33981.02
0.18%
BET-FI
59821.58
0.38%
BETPlus
2422.83
0.2%
BET-NG
1175.63
0.05%
BET-XT
1402.01
0.2%
BET-XT-TR
2876.35
0.2%
BET-BK
3023.97
0.2%
ROTX
35898.26
0.13%


Ce dividende ar putea acorda companiile listate investitorilor anul viitor? Companiile de stat rămân în topul preferințelor

Autor: Financial Market
Timp de citit: 3 minute

Conform unei analize de portofoliu realizată de casa de brokeraj Goldring, estimarea randamentului dividendului mediu al companiilor listate la Bursa de Valori Bucuresti pentru anul 2021 este de 6.7%, un randament semnificativ având în vedere impactul pandemiei Covid-19 asupra economia în ultimul timp.

Două companii din sectorul financiar ar putea conduce topul randamentelor dividendelor de anul viitor, Transilvania Broker (TBK) – care are o politică de dividende stabilă, ajutată și de rezultatele financiare în creștere – și BRD – care ar putea reveni asupra deciziei de a nu a distribui dividende anul acesta, după ameliorarea incertitudinilor din economie și realizarea provizioanelor necesare.

Banca Transilvania (TLV) ar putea menține politica de dividende cu care și-a obișnuit acționarii anul trecut (numerar și acțiuni gratuite). De asemenea, companiile din sectorul energetic ar putea continua acest top, Nuclearelectrica (SNN) și Conpet (COTE) având de asemenea o politică de dividende stabilă, dar și rezultate relativ constante până în prezent, in linie cu cele realizate anul anterior.

OMV Petrom (SNP) are deja stabilită o politică de dividende, însă această strategie ar putea suporta modificări, în prezent fiind o situație excepțională (influențată de pandemia actuală), rezultatele companiei fiind de asemenea puternic afectate de evoluția prețului petrolului.

Teraplast (TRP) a propus deja un dividend brut de 0.026 lei/acțiune aferent primelor 9 luni ale anului curent.

Deficit bugetar de peste 9% din PIB. Ne așteptăm la dividende suplimentare?

Anul 2020 a fost cum nu se poate mai dificil pentru Statul Român, care a fost nevoit să înregistreze cheltuieli majore din cauza pandemiei de COVID-19, atât pentru menținerea economiei și a mediului de afaceri, cât și necesare sistemului medical. Măsurile de sprijin adoptate ca răspuns la pandemie ar putea să se ridice la 7% din PIB în 2020, ceea ce va conduce la un deficit bugetar de 9.5% din PIB – un maxim istoric (conform estimărilor Fitch Rating).

Guvernul are nevoie de surse de finanțare pentru a ameliora acest impact, iar una dintre variantele pe care ar putea să le aibă în calcul ar fi solicitarea de dividende suplimentare de la companiile deținute de stat, respectând însă și posibilitatea acestora de a le acorda.

Surse: comunicatele, datele financiare și cotațiile companiilor listate la Bursa de Valori București, bvb.ro, dep. Analiză și Strategii de piață SSIF Goldring SA

Romgaz (SNG) și Nuclearelectrica (SNN) prezintă la sfârșitul trimestrului trei al acestui an cele mai ridicate niveluri ale lichidităților, dar și a rezultatului reportat (rezultat rămas nedistribuit).

Ipoteze dividende provenite din lichiditățile companiei: *valorile din coloanele marcate cu * reprezintă dividendul brut ipotetic **randamentele au fost calculate pe baza prețurilor de tranzacționare din data de 23 noiembrie 2020 Surse: comunicatele, datele financiare și cotațiile companiilor listate la Bursa de Valori București, bvb.ro, dep. Analiză și Strategii de piață SSIF Goldring SA

Având în vedere deficitul bugetar record cu care Statul Român se confruntă, acesta va trebui să caute rapid soluții de finanțare. O alternativă de atragere de bani ar putea fi dividendele suplimentare distribuite de companiile la care statul este acționar majoritar. Cu toate acestea, Statul trebuie să acorde o mare atenție capacității companiilor de a distribui dividende, pentru a nu le afecta investițiile sau activitatea, unele dintre acestea fiind afectate semnificativ de criza provocată de COVID-19.

CITESTE SI:  IMPACT a obținut venituri de 169,5 milioane lei în 2023 și un profit net de 34,9 milioane lei

Conform ipotezelor de mai sus, putem observa faptul că Nuclearelectrica (SNN) și Romgaz (SNG) au o poziție financiară care le-ar permite să acorde sume semnificative Statului. Cu toate acestea, ambele companii se pregătesc de investiții semnificative, iar o posibilă acordare de dividende le-ar putea afecta planurile de investiții din viitor.

Cele mai bune randamente ale dividendelor suplimentare ar putea veni din partea Nuclearelectrica (SNN), care a reușit să își mențină constante rezultatele financiare, dar și din partea Transelectrica (TEL), care a înregistrat un profit dublu după primele 9 luni ale anului curent, comparativ cu anul anterior.

Concluzie
Deși afectate în mod direct de pandemia de COVID-19, companiile listate la Bursa de Valori București ar putea să reușească să ofere noi randamente semnificative investitorilor. Băncile ar putea conduce în topul dividendelor de anul viitor al companiilor din indicele BET (a cărui companii ar putea oferi un randament mediu de peste 6%, în condițiile în care multe companii din acest indice au suferit scăderi are rezultatelor financiare de la an la an).

Nevoia de bani a Guvernului ar putea “crea teren” pentru dividende suplimentare de la companiile de stat, însă acest lucru rămâne discutabil din cauza efectelor situației epidemiologice actuale resimțite de acestea.