BET
16838.36
-0.26%
BET-TR
34937.55
-0.26%
BET-FI
59897.97
-0.98%
BETPlus
2488.64
-0.26%
BET-NG
1205.13
-0.11%
BET-XT
1434.84
-0.36%
BET-XT-TR
2943.66
-0.36%
BET-BK
3096.27
-0.44%
ROTX
36979.69
-0.22%


Cea mai mare emisiune de obligațiuni verzi Raiffeisen Bank în valoare de peste 1.2 miliarde lei se listează azi la BVB

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

Cea de-a doua emisiune de obligatiuni verzi Raiffeisen Bank intra astazi, 2 iulie, la tranzactionare pe Piata Reglementata a Bursei de Valori Bucuresti (BVB), sub simbolul bursier RBRO28.

Raiffeisen Bank a atras in luna iunie 2021, la momentul derularii emisiunii de obligatiuni, peste 1,2 miliarde lei, fiind cea mai mare emisiune de obligatiuni corporative in lei a unui emitent din Romania si prima emisiune de obligatiuni senior nepreferentiale a bancii. Fondurile obtinute vor fi directionate pentru finantarea proiectelor eligibile ale Raiffeisen Bank care sa asigure tranzitia catre o economie sustenabila si durabila.

„Prin cea de-a doua emisiune de obligatiuni verzi din piata locala, reconfirmam angajamentul nostru de a mobiliza resursele financiare in scopuri sustenabile si de a integra aspectele sociale si de mediu in gestionarea riscurilor, pentru a asigura o decarbonizare progresiva a portofoliului nostru de credite”, a spus Steven van Groningen, presedinte si CEO la Raiffeisen Bank.

„Apetitul investitorilor pentru instrumentele financiare verzi, dovedit prin valoarea emisiunii de obligatiuni verzi Raiffeisen Bank care se listeaza azi, de 1,2 miliarde de lei, este un semnal de bun augur pentru toti actorii din piata de capital. Trendul din ultimii ani la nivel global, de orientare spre finantari verzi, ajunge astfel treptat si in Romania. Ne bucuram ca noi, la Bursa de Valori Bucuresti, putem sa le oferim investitorilor noi optiuni de investitii, precum cele verzi. Vom continua dezvoltarea acestui sector in linie cu strategia emitentilor care iau in calcul finantarea prin instrumente financiare verzi”, a spus Radu Hanga, Presedintele Bursei de Valori Bucuresti.

A doua emisiune de obligatiuni verzi derulata de Raiffeisen Bank pe piata locala a fost adresata investitorilor institutionali si a atras 1.207,5 milioane lei. Obligatiunile au o maturitate de 7 ani, cu un cupon anual fix de 3.793%, aproximativ 0,8 p.p. peste randamentul titlurilor de stat in lei de referinta cu aceeasi maturitate. Cu o cerere totala de 1,35 miliarde lei, emisiunea a fost suprasubscrisa de 1,35 ori, fata de suma anuntata initial in deschiderea plasamentului privat. Obligatiunile urmeaza sa fie incluse in baza de fonduri proprii si datorii eligibile ale bancii, dupa confirmarea prealabila a eligibilitatii de catre Banca Nationala a Romaniei.

CITESTE SI:  Transelectrica propune plata unui dividend de 0,28 lei pe acțiune din profitul anului 2023

„Pe 27 mai anul acesta sunam clopotelul bursei pentru a marca listarea primei emisiuni de obligatiuni verzi. Raiffeisen Bank dovedeste astazi, prin listarea celei de-a doua emisiuni de obligatiuni verzi, consecventa in acest nou drum pe care si l-au propus. Este impresionant ca vorbim deja despre o emisiune de obligatiuni verzi ca fiind cea mai mare finantare obligatara a unui emitent din sectorul privat din Romania, iar acest lucru spune multe despre potentialul acestui segment. Ne dorim sa ne pozitionam ca un principal canal de finantare pentru investitiile verzi in Romania si suntem increzatori ca se vor lista noi astfel de emisiuni in urmatoarea perioada”, a spus Adrian Tanase, CEO Bursa de Valori Bucuresti.

Raiffeisen Bank este la a cincea emisiune de obligatiuni listata la Bursa de Valori Bucuresti. Alaturi de obligatiunile care au intrat astazi la tranzactionare, listate de asemenea si la Bursa de Valori din Luxemburg, investitorii au posibilitatea de a investi si in obligatiunile verzi Raiffeisen Bank listate in 27 mai 2021, simbolul bursier RBRO26, emisiune cu o valoare de 400,575 milioane lei si maturitate 5 ani, precum si in cele listate in 14 mai 2020, simbolul bursier RBRO29, emisiune cu o valoare de 480 milioane lei si maturitate de 9 ani. Primele doua emisiuni de obligatiuni Raiffeisen Bank, din 2013 si 2014, au ajuns la scadenta.