BET
16971.24
0.14%
BET-TR
35213.26
0.14%
BET-FI
60049.67
-0.72%
BETPlus
2506.82
0.14%
BET-NG
1214.79
0.19%
BET-XT
1445.69
0.1%
BET-XT-TR
2965.92
0.1%
BET-BK
3120.46
0.07%
ROTX
37270.19
0.11%


Chimcomplex a raportat un profit net de 165 mil lei la o cifra de afaceri de 1.22 mld lei în prima jumătate a anului

Autor: Financial Market
Timp de citit: 3 minute

Primele 6 luni ale anului 2022 au generat rezultate pozitive pentru Chimcomplex, principalul producator si furnizor de substante chimice vitale din regiune, compania raportand un profit net de 165 milioane lei (33,5 milioane de Euro), cu o cifra de afaceri de 1.222 miliarde lei (247 milioane de Euro).

In primul semestru al anului, compania a desfasurat o activitate comerciala intensa, poliolii – polieteri au avut o pondere de 56% in total vanzari, acestia fiind produse cu impact major in procesul de decarbonare. Produsele clorosodice au avut o pondere de 33% in total vanzari, urmate de oxo – alcooli cu 4%.

Vanzarile pe piata externa, in cea mai mare pare adresate pietelor din Uniunea Europeana au reprezentat in semestrul I aproximativ 90,79% din totalul vanzarilor.

Cheltuielile din exploatare au crescut in 2022 din cauza preturilor de achizitie ale materiilor prime si utilitatilor, care au avut un trend ascendent in perioada ianuarie-iunie 2022. Rata de crestere a acestora fiind mai mare decat cresterea pretului de vanzare al produselor finite Chimcomplex.

Profitabilitatea companiei s-a diminuat astfel in primele 6 luni ale anului 2022, obtinandu-se un profit net in scadere cu 42% comparativ cu aceeasi perioada a anului 2021.

Strategia noastra da rezultate bune si arata performanta operationala. Cu toate acestea rezultatele financiare sunt in scadere fata de aceeasi perioada din 2021 ca urmare a cresterii alarmante a preturilor la energie electrica si gaze naturale.

Este esential acum sa avem asigurat acelasi mediu economic ca marii nostri competitori europeni si globali, care beneficiaza de preturi mult mai bune la resurse de baza. In acest fel produsele lor sunt mai ieftine si invadeaza piata Romaniei si a tarilor din jur.

Acest lucru duce la un deficit si mai mare al balantei comerciale a Romaniei. In acest context trendul descendent al rezultatelor noastre financiare va continua si in semestrul II 2022.

Ca si alte companii din industrie avem nevoie de interventia statului pentru amortizarea preturilor crescute la gaz si energie electrica inainte de a lua in calcul reorganizarea productiei si optimizarea structurii organizationale.”, au declarat reprezentantii companiei.

CITESTE SI:  BVB lansează astăzi noua ediție a programului dedicat companiilor antreprenoriale românești care începand cu acest an se va numi BVB Arena

Impactul presiunilor inflationiste fara precedent asupra dezvoltarii marjei a fost limitat prin controlul costurilor si eficienta operationala. Totodata au crescut semnificativ investitiile din spatele cheltuielilor de capital – reintegrarea fabricilor de pe platforma Oltchim ( achizitia pachetelor de actiuni Sistemplast si CET Govora), dar si sustenabilitatea.

In aceste conditii, in primele 6 luni din acest an, Chimcomplex inregistreaza un nivel consistent al EBITDA, respectiv 232 milioane lei ( 47 Milioane Euro si 19% din cifra de afaceri).

2022 continua sa prezinte o provocare uriasa pentru noi, ramanem sub presiunea preturilor si ne vom adapta productia in functie de contextul macroeconomic si geopolitic.

Piata volatila a energiei ne ingrijoreaza major, de aceea ne folosim de puterea financiara pe care o mai avem pentru a investi in independenta energetica.

Avem trei proiecte de investitii in derulare: o instalatie de cogenerare de inalta eficienta de 49Mw, o instalatie de trigenerare de inalta eficienta de 8 Mw si monitorizarea consumurilor de energie.

Totodata in linie cu valorile si prioritatile strategice, Chimcomplex va continua sa sustina in mod activ tranzitia catre chimia verde circulara, hidrogen si eficienta tehnologica si energetica” au continuat reprezentantii companiei.

Pentru anii urmatori Chimcomplex are un amplu program de dezvoltare care abordeaza noi ramuri/tehnologii ale industriei chimice si petrochimice precum si ale unor industrii suport pentru aceasta.

Astazi compania a decis inchiderea temporara a activitatii de productie in cadrul platformei industriale Borzesti pe o perioada de 14 zile incepand cu data de 18.08.2022, avand in vedere preturile in crestere la energie electrica si gaze naturale.

Contractele individuale de munca ale salariatilor afectati de incetarea temporara a activitatii se suspenda in aceasta perioada, acestia urmand sa primeasca o indemnizatie de 75% din salariul de baza, conform prevederilor legale aplicabile si contractului colectiv de munca.