BET
16013.66
0.79%
BET-TR
33223.76
0.79%
BET-FI
58538.7
0.44%
BETPlus
2377.06
0.75%
BET-NG
1148.24
0.43%
BET-XT
1370.99
0.71%
BET-XT-TR
2812.46
0.72%
BET-BK
3005.61
0.6%
ROTX
35738.48
0.99%Cinci noi companii listate la Bursa de Valori Bucuresti intră în indicii FTSE Russell dedicați Piețelor Emergente din 21 martie

Autor: Financial Market
Timp de citit: 4 minute

Cinci noi companii listate la Bursa de Valori Bucuresti intra in indicii FTSE Russell dedicati Pietelor Emergente, din 21 martie: MedLife (M), Purcari Wineries (WINE), Conpet (COTE), IMPACT Developer & Contractor (IMP) si Sphera Franchise Group (SFG).

Includerea companiilor a fost decisa de furnizorul global de indici in urma revizuirii trimestriale anuntata vineri, 18 februarie. Actiunile M vor intra in componenta indicilor FTSE Global All Cap, iar WINE, COTE, IMP si SFG in FTSE Global Micro Cap, incepand cu 21 martie.

Nuclearelectrica (SNN), parte deja a indicilor FTSE Global All Cap din 21 septembrie 2020, trece de la categoria Small Cap la Mid Cap.

Numarul companiilor listate la Bursa de Valori Bucuresti prezente in indicii FTSE Russell creste constant, fapt care ne bucura si care reflecta evolutia buna atat a pietei per ansamblu, cat si a actiunilor acestor companii. Companiile romanesti intra astfel tot mai mult in atentia investitorilor institutionali globali, intr-o lume tot mai interconectata. Decizia FTSE diversifica de asemenea si domeniile cu care suntem prezenti in acesti indici, de la imobiliare, transporturi, servicii medicale, foodservice, bancar sau industrie. Sunt convins ca alaturi de toate cele 11 companii prezente acum in indicii FTSE vom sustine si mai mult interesul investitorilor institutionali”, a declarat Adrian Tanase, Director General Bursei de Valori Bucuresti.

MedLife este cel mai mare operator de servicii medicale private din Romania, infiintat in 1996, si listat la Bursa in decembrie 2016, in urma unei oferte publice initiale in valoare de 230 de milioane de lei.

Suntem liderul pietei de servicii medicale private ca cifra de afaceri, dimensiune a retelei, si in perceptia consumatorilor ca furnizor al calitatii si grijii fata de pacient, iar din 2016 si companie prezenta pe piata de capital. Dupa 5 ani de la listarea la Bursa de Valori Bucuresti, cand am pornit de la o capitalizare de 534 milioane lei, am ajuns acum la 2,9 miliarde lei si la un randament de aproximativ 400%, iar doar daca ne raportam la anul trecut, observam o dublare a sumelor investitorilor nostri.

Economic se dovedeste ca listarea unei firme cu capital local si fondatori romani poate domina un segment de piata si poate deveni un model sustenabil pentru capitalul romanesc in ansamblul lui. Suntem impulsionati mai mult ca oricand sa continuam strategia de extindere si dezvoltare si sa ne transformam intr-un jucator relevant pentru intreaga regiune din Sud-Estul Europei.

Includerea in indicii FTSE Russell vine ca o confirmare a unui parcurs puternic al Grupului MedLife sustinut de consecventa cu care ne-am indeplinit obiectivele noastre strategice, dublate de activitatea intensa legata de achizitii si integrarea performanta a noilor business-uri. Este o realizare importanta pentru noi cu atat mai mult cu cat criteriile de lichiditate ale furnizorului international de indici FTSE sunt extrem de exigente”, a declarat Mihai Marcu, Presedinte si CEO al MedLife.

Purcari Wineries este un producator de vin de top din Europa Centrala si de Est, listat la Bursa in februarie 2018, dupa incheierea cu succes a unei oferte publice in valoare de 186 milioane de lei.

Includerea Purcari Wineries in indicele FTSE Global Micro Cap reconfirma ambitiile noastre de crestere si extindere pe piata de capital si este inca un pas spre atingerea viziunii de a deveni campionul incontestabil al industriei vinului din regiunea Europei Centrale si de Est. Aceasta este o realizare importanta care in continuare mareste vizibilitatea Purcari Wineries Group fata de comunitatea globala de investitori, cat si a Europei Centrale si de Est ca o regiune atractiva pentru investitii”, a declarat Eugen Comendant, COO Purcari Wineries.

CITESTE SI:  Numărul investitorilor de la BVB a ajuns la aproape 179.000 la final de decembrie, în creștere cu 6% față de anul precedent

Conpet este listata la Bursa din 2004 si are ca principala activitate transportul prin conducte si pe calea ferata a titeiului intern si din import, gazolinei, condensatului si etanului lichid catre rafinariile din Romania.

„Includerea Conpet in indicii FTSE Russell pentru pietele emergente confirma valoarea companiei noastre pe piata de capital din Romania si demonstreaza atractivitatea actiunilor Conpet in randul investitorilor.

Este rezultatul unui management performant, care a indeplinit standardele calitative si cantitative impuse de BVB, a administrat corect si eficient afacerea si a reusit sa asigure un nivel inalt de transparenta si vizibilitate in randul actionarilor si investitorilor. Includerea in indicii FTSE ne face mai increzatori in demersurile noastre pentru o dezvoltare durabila a afacerii, in contextul unei piete dinamice, in continua schimbare”, a declarat Dorin Tudora, Director General Conpet.

Cu o experienta de 30 de ani pe piata, IMPACT Developer & Contractor este o companie fondata cu capital 100% romanesc si primul dezvoltator imobiliar listat la Bursa, in 1996.

Obiectivul IMPACT in acest an este cresterea free-float-ului si a atractivitatii actiunilor noastre la Bursa de Valori Bucuresti. Indeplinirea criteriilor FTSE Russell si includerea in indicele FTSE Global Micro Cap reprezinta o reconfirmare importanta a eficientei strategiei de dezvoltare aleasa de companie si a actiunilor privind implementarea celor mai bune practici de guvernanta corporativa si comunicare cu investitorii. Ne-am bucurat de increderea investitorilor acordata IMPACT la majorarea de capital din ianuarie si suntem determinati sa crestem valoarea companiei pe termen lung”, a declarat Constantin Sebesanu, CEO IMPACT Developer & Contractor.

Actiunile Sphera Franchise Group, unul dintre cei mai importanti operatori din domeniul foodservice din Romania, au debutat la Bursa in noiembrie 2017 in urma unei oferte de 285 milioane lei. Compania administreaza restaurante sub brandurile KFC, Pizza Hut si Taco Bell si este primul operator din domeniul foodservice listat la BVB.

Ultimii doi ani au fost marcati de provocari pentru Sphera Franchise Group. Cu toate acestea, suntem mandri ca iesim din pandemie mai puternici ca niciodata.

Avem un plan de dezvoltare solid, anul acesta vom deschide cel de-al 100-lea KFC restaurant din Romania, rezultatele noastre se imbunatatesc de la un trimestru la altul si pozitia noastra de numerar este puternica. In ciuda provocarilor aduse de pandemie, nu am uitat de responsabilitatile pe care le avem fata de actionarii nostri si astfel ne-am concentrat pe imbunatatirea continua a lichiditatii actiunilor SFG, a transparentei si a modului in care interactionam cu investitorii nostri.

Decizia FTSE Russell de a include actiunile SFG in indicele pietelor emergente este, asadar, o recunoastere a tuturor eforturilor pe care echipa noastra le-a depus in ultimii doi ani. Dorim sa multumim tuturor actionarilor nostri pentru increderea acordata Sphera si planurilor noastre ambitioase pentru viitor”, a declarat Calin Ionescu, CEO Sphera Franchise Group.

Furnizorul global de indici FTSE Russell a anuntat si excluderea, incepand cu 21 martie, a actiunilor Bittnet Systems (BNET) din indicii FTSE Global Micro Cap.

Promovarea Romaniei de catre FTSE Russell, in 21 septembrie 2020, in randul Pietelor Emergente a deschis pentru piata de capital calea catre un univers investitional mult mai larg, iar odata cu cresterea numarului de investitori este mai mare si cererea pentru activele listate la BVB. La finalul sedintei bursiere de vineri, 18 februarie 2022, capitalizarea tuturor companiilor listate la Bursa de Valori Bucuresti era de 247 miliarde lei (50 miliarde euro), cu 64% peste nivelul din 18 septembrie 2020, anterior promovarii efective la statutul de Piata Emergenta.