BET
16838.36
-0.26%
BET-TR
34937.55
-0.26%
BET-FI
59897.97
-0.98%
BETPlus
2488.64
-0.26%
BET-NG
1205.13
-0.11%
BET-XT
1434.84
-0.36%
BET-XT-TR
2943.66
-0.36%
BET-BK
3096.27
-0.44%
ROTX
36979.69
-0.22%


Corecții semnificative pe toate bursele lumii alimentate de conflictul petrolier și epidemia de coronavirus

Autor: Financial Market
Timp de citit: 3 minute

Începutul de săptămână a adus o nouă lovitură pentru piețele deja destul de fragile. Pe lângă situația alarmantă reprezentată de extinderea epidemiei de coronavirus care a dus la o stare extinsă de frică, a apărut un alt subiect de interes la nivel global.

Neînțelegerea dintre cei mai importanți membrii OPEC+, Rusia și Arabia Saudită cu privire la necesitatea de reduceri suplimentare ale producției a dus la o relație tensionată între cele două. Regatul saudit a luat decizia de a reduce semnificativ prețul de vânzare pentru luna aprilie, ceea ce pare a fi ”o declarație de război” la nivelul prețurilor cu Rusia.

În urma acestor evoluții, prețul petrolului s-a depreciat cu aproape 24% față de nivelul de închidere de vineri, context ce a accentuat și mai mult temerile investitorilor și a dus la o vânzare extinsă în momente de panică la nivelul celor mai importante piețe.

În acest scenariu, traderii au ”fugit” către active de refugiu, dar și în acest caz alegerile lor au fost foarte clare: instrumente cu un nivel ridicat de lichiditate. Acest trend a impulsionat masiv cererea de titluri de stat americane determinând pentru prima dată în istorie o situație în care întreaga curbă a randamentelor să se afle sub pragul de 1%.

Sursa CNBC

Această tendință ar putea fi un semnal de alarmă cu privire la nivelul de panică atins și de frica investitorilor legată de posibilitatea unei recesiuni, aceștia fiind dispuși să cumpere obligațiuni de stat ale căror randamente se află la minime record în detrimentul unor instrumente cu randamente mai ridicate, dar și cu niveluri suplimentare de risc.

A fost panica pe toate pietele de capital, din Asia până in America. Principalii indici asiatici au inregistrat pierderi intre 3% si 5%, in timp ce Europa a „căzut” mult mai abrupt: indicele german DAX -7,94%, indicele londonez FTSE100 -7,69%, indicele francez CAC40 -8,39% si indicele busei de la Milano FTSE MIB -11,17%. Peste ocean, situatia pare si mai ingrijorătoare, DOW Jones inregistrand un declin de 1.800 de puncte (-6,91%) in timp ce S&P500 a pierdut peste 200 de puncte (-6,81%).

CITESTE SI:  Arctic Stream estimează o creștere de peste 25% pentru profitul net în 2024

Pe plan local, toți indicii au inchis sedinta pe rosu in ton cu pietele internationale. Au fost inregistrate scăderi de peste sapte procente pentru toti indicii, BET-NG avand cea mai mare corectie, de 8.64%. Valoarea tranzactiilor a fost de 28,7 milioane euro, cu mult peste media anului curent. Banca Transilvania (TLV) a asigurat aproape 30% din rulajul de azi. Toate societatile incluse in indicele BET au inregistrat evolutii negative, acestea variind intre -3.23% in cazul societatii Medlife (M), si -15.24% pentru Alro (ALR).

Pe piața valutară, am asistat la un nou val de entuziasm pe cotatia EURUSD, pereche ce a ajuns să testeze un nivel important de rezistență la 1,15 și să atingă cele mai ridicate niveluri din prima lună a anului 2019. Evoluția este fundamentată pe un dolar mai slab obținut în urma reducerii de dobândă a Fed. Totuși, situația este sensibilă pentru curs întrucât probabilitatea de piață indică șanse de 100% ca Fed să anunțe o nouă măsură de relaxare monetară în această lună, în timp ce un euro puternic afectează profiturile obținute de exportatorii europeni.

În acest context, ședința BCE de joi reprezintă unul dintre evenimentele cheie ale săptămânii întrucât poate oferi mai multe indicii cu privire la drumul ales de bancă. Vor fi urmărite temperarea efectelor epidemiei și susținerea economiei, urmând trendul la nivel mondial, sau se va decide o abordare mai pasivă întrucât dobânzile se află deja în teritoriul negativ?

În contextul unei intervenții a BCE am putea asista la o reîntoarcere a cotației către zona 1,120 – 1,121, unde se afla perechea înaintea anunțării reducerii de dobândă a Fed. În caz contrar, ar putea avea loc o extindere a mișcării ascendente deasupra pragului de la 1,15, umbrele superioare ample ale lumânărilor de astăzi indicând o presiune clară de creștere.

Sursa xStation, XTB


 

[ajax_load_more]