BET
17945.67
-0.42%
BET-TR
39087.78
-0.41%
BET-FI
59082.89
-0.12%
BETPlus
2659.55
-0.43%
BET-NG
1274.69
0.06%
BET-XT
1530.46
-0.46%
BET-XT-TR
3281.13
-0.45%
BET-BK
3340.69
-0.54%
ROTX
39414.27
-0.41%

Crește efervescența listărilor pe piața AeRO de la BVB: oferta de obligațiuni Agroland a fost suprasubscrisă, valoarea depășind 8 mil lei

Autor: Financial Market
3 min

Aspete cheie

» Agroland Business System S.A. („AGR25”), cel mai mare lanț de magazine agricole din România, cu acoperire națională, a desfășurat în perioada 3-5 martie o ofertă de vânzare de obligațiuni corporative, cu scadența în 2025 și o rată fixă a cuponului de 9%;


» Cererea pentru obligațiunile Agroland Business System S.A. a fost ridicată, emitentul luând decizia de închidere anticipată a ofertei în prima zi în care suma subscrierilor a depășit valoarea ofertei și hotărând suplimentarea acesteia, pentru a putea oferi obligațiuni tuturor investitorilor care au subscris;
» Valoarea totală a subscrierilor efectuate a fost de 8.080.300 RON, comparativ cu valoarea inițială a ofertei de 7.500.000 RON;
» Capitalul atras prin oferta de obligațiuni este destinat în principal dezvoltării unui nou concept de magazin, adresat atât clienților tradiționali, cat și unor noi segmente de clienți cu venituri peste medie.

Agroland Business Systems S.A. a încheiat cu succes o ofertă de obligațiuni corporative desfășurată între 3 și 5 martie și intermediată de Tradeville, lider de piață în tranzacționarea online din România, obținând o finanțare de 8.080.300 RON.

Ca urmare a interesului crescut din partea investitorilor, emitentul a decis închiderea anticipată a ofertei în prima zi în care suma subscrierilor a depășit valoarea ofertei și, de asemenea, a hotărât suplimentarea acesteia, pentru a putea oferi obligațiuni tuturor investitorilor care au subscris.

Astfel, numărul total de obligațiuni subscrise a fost de 80.803, în timp ce numărul total de subscriitori unici (obligatari) a fost de 88. Obligațiunile emise de Agroland Business Systems S.A. au scadența în 5 ani și o rată a cuponului fixă, de 9% pe an, plătibilă semestrial.

Ne bucură de două ori succesul acestei oferte de obligațiuni. Este o nouă ocazie cu care vedem un interes foarte crescut din partea investitorilor pentru această formă de plasare a unei părți din economiile disponibile la dobânzi competitive. În același timp, este o excelentă variantă de finanțare pentru business-uri și antreprenori care vor să-și extindă afacerile. Punând la dispoziție soluții online și mobile de investiție, Tradeville facilitează apropierea investitorilor de antreprenori.”, a declarat Mihaela Bîciu, Director General, Tradeville.

Ne uităm de mai mult timp la oportunitatea de a ne finanța dezvoltarea prin piața de capital din România. Împreună cu partenerii de la Tradeville, am reușit să atragem chiar mai mult capital decât ne-am propus în acest moment, într-un interval de timp foarte scurt. Doresc să-mi exprim respectul și recunoștința către cei 88 de investitori care au avut încrederea să investească în compania noastră! Capitalul atras va fi folosit pentru a dezvolta un nou concept de magazin, care va răspunde cerințelor clienților noștri și va aduce inovație pe segmentul de piață ferma, pet-care și gardening.”, a declarat Horia Cardoș, fondatorul și administratorul Agroland.

Tranzacția aferentă ofertei în sistemul de tranzacționare administrat de Bursa de Valori București a avut loc pe 6 martie 2020, ceea ce înseamnă că data emisiunii (data la care va avea loc decontarea tranzacției sus-amintite) va fi 10 martie 2020, iar data scadenței finale va fi 10 martie 2025.

Agroland Business System S.A. deține cea mai mare rețea de magazine agricole din România, compusă atât din magazine proprii cât și în franciză. Compania este condusă de omul de afaceri Horia Cardoș care deține și participația majoritară în cadrul acționariatului societății.

Datorită strategiei de extindere bazată pe parteneriate, rețeaua a fost extinsă semnificativ la nivelul țării, cea mai mare parte a magazinelor operând în sistem de franciză.

Numărul de magazine Agroland a crescut constant în timp, ajungând la 247 la sfârșitul lunii februarie 2020. Astfel, 34 dintre acestea sunt operate de către Agroland Business System, 23 de către subsidiara Magazinul Micului Fermier S.R.L. (achiziționată în 2019 în proporție de 100% de către societate), iar restul de 190 de magazine de către 54 de parteneri în franciză.

In prezent, principalele trei categorii comercializate de către societate sunt Grădina, Pet Care și Ferma. In anul 2018, pornind de la un sondaj realizat la nivelul clienților existenți, societatea a decis dezvoltarea segmentului de fitofarmacii. In prezent, Agroland Business System S.A. a ajuns la un număr de 10 fitofarmacii în zona Olteniei, acestea având rolul unui proiect pilot ce va putea fi extins și în alte zone în perioada următoare.

Agroland Business System S.A. a încheiat anul 2018 cu o cifră de afaceri de 136.15 milioane RON, în creștere cu peste 12% față de anul precedent. Profitul net înregistrat în 2018 a fost de 4.12 milioane RON, în timp ce, în primele 10 luni din 2019, profitul net a depășit pragul de 5 milioane RON.


 

[ajax_load_more]