BET
16129.36
0.75%
BET-TR
33466.26
0.75%
BET-FI
57271.06
-0.41%
BETPlus
2391.87
0.69%
BET-NG
1154.26
1.21%
BET-XT
1376.68
0.66%
BET-XT-TR
2824.4
0.65%
BET-BK
2982.99
0.15%
ROTX
35437.71
0.27%Creșterea BET de aproape 35% din acest an, plasează bursa românească pe locul 3 într-un top Bloomberg

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

Cu câteva ședințe de tranzacționare rămase din acest an, se poate spune, cu un grad mare de acuratețe, ca vom incheia cel mai bun an din ultimii nouă. Cresterea BET de aproape 35%, plasează bursa romanească pe locul 3 intr-un top al agenției americane de știri Bloomberg, care urmareste 94 de piețe bursiere.

Aprecierea BET trebuie judecată însă si prin prisma dividendelor mari platite de emitentii ce il constituie, randamentul dividendelor fiind unul cu adevarat ridicat, fapt care plasează piața locală intr-un top mondial al burselor si din această perspectivă„, apreciază intr-un editorial Alin Brendea, Director General Adjunct, Prime Transaction.

Cresterea este cu atât mai remarcabilă, cu cât la inceputul anului starea de spirit pe piața locala era foarte proastă.

Pentru cei care au uitat, la jumatatea lunii Ianuarie piata scazuse cu peste 5%. Desi evolu’ia a fost una continuu ascendent[ pe parcursul anului, dupa cum rezulta din graficul de mai jos, ea a fost insoțită de numeroase episoade de riscuri semnificative, dar care, din fericire, nu s-au materializat.

Sursa: EquityRT, Prime Transaction

O simpla enumerare a riscurilor este suficientă pentru a reliefa acest an tumultos. Pe plan intern, am depășit, pe rand, efectele nocive ale ordonanței 114/2018, politica economică guvernamentală populistă cu repercursiuni asupra echilibrului macroeconomic, schimbarea de guvern, perioada tulbure a alegerilor prezidentiale. Pe plan extern evenimente precum BREXIT-ul, razboiul comercial americano-chinez sau recesiunea care pândea zona euro nu au reușit să confirme (cel putin pana in acest moment) scenariile negative.

CITESTE SI:  Purcari încheie anul cu o creștere de 22% a veniturilor și un salt de 45% al profitului net normalizat

Nematerializarea acestora riscuri a fost insoțită de trei vectori de creștere foarte solizi.

In primul rand cresterea sustinută a economiei romanesti s-a reflectat in rezultatele bune ale companiilor listate, in al doilea rand modificarile operate la ordonanata 114 au facut ca „pagubele potentiale” pe care aceasta le producea companiilor listate sa se reduca drastic si, poate cel mai neasteptat, bursa romaneasca a primit promisiunea de a fi promovata din septembrie 2020 la statul de piata emergenta (practic „marfa” românească va fi expusă intr-un magazin mult mai mare decat pana acum. Vizibilitate si vad mai mare = preturi mai bune).

Care au fost emitentii care au contribuit la această evoluție pozitivă? Oarecum surprizător, cele mai mari cresteri le inregistrăm pentru companiile cu capitalizarea cea mai mare. Acest lucru indica prezenta unor cumpărători mari, interesati de societățile cele mai lichide. Probabil sansele pietei locale de a avansa in zona pietelor emergente este explicatia. Vedeti mai jos evolutia din acest an (pana pe 19 decembrie) a componentilor BET.

Cu toate acestea, piața rămâne in continuare subevaluată. Totodata dividendele preconizate a fi distribuite din profitul anului 2020 răman la un nivel atractiv. Anul urmator are premize suficient de solide, in prima parte, pentru a intretine trendul ascendent actual.

„Probabil nivelul de crestere va fi inferior celui din acest an, dar o ascensiune de 10-15% este una accesibila,” concluzionează Alin Brendea.

Autor, Alin Brendea, Prime Transaction. Articolul initial a apărut prima dată aici.


 

[ajax_load_more]