BET
17680.5
1.41%
BET-TR
37417.56
1.48%
BET-FI
58826.12
-0.36%
BETPlus
2609.85
1.34%
BET-NG
1264.99
1.96%
BET-XT
1497.7
1.2%
BET-XT-TR
3132.73
1.27%
BET-BK
3227.37
0.7%
ROTX
38863.86
1.44%
Creșterea indicelui BET de peste 33% este cea mai mare creștere anuală din 2009 până în prezent

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

Anul 2019 a consemnat, până in acest moment, cresteri semnificative ale cotatiilor, in multe situatii nesperate dacă ne raportam la inceputul de an, la premizele si asteptarile din acel moment.

Conform unei analize efectuată de brokerii de la Prime Transaction, cresterea BET de peste 33% este cea mai mare crestere anuala din 2009 pana in prezent. Ultimele informatii financiare tocmai au fost publicate si asimilate in cotatiile bursiere.

Putem, in acest moment, să analizam ce emitenti au performat cel mai mult sau cine a ramas dator in acest an. Mai jos se poate vedea un clasament al performantei bursiere a companiilor ce compun BET-BK tinand cont si de dividendele brute distribuite si de actiunile gratuite alocate actionarilor.

*La calculul dividendelor s-a luat in considerare si actiunile gratuite

Dupa cum vedem, avem trei sectoare care au determinat evolutia pozitiva a indicilor bursieri. In fapt două dintre ele l-au potentat pe cel de al treilea sector.

Un prim domeniu care se evidențiază este cel al producatorilor de energie. Nuclearelectrica, OMV Petrom si Romgaz ocupa 3 din primele 4 pozitii. Aceasta performanta remarcabila este cauzata de rezultatele financiare excelente, de politica generoasa de dividend precum si de inversarea anumitor prevederi din celebra ordonanta 114/2018.

CITESTE SI:  Nuclearelectrica raportează o scădere puternică a veniturilor în primul trimestru pe fondul scăderii prețurilor de vânzare a energiei electrice

Toti emitentii din sector au randamente de peste 50%!

Un al doliea sector cu randamente investitionale semnificative este cel bancar. In special BRD si Banca Transilvania au crescut puternic pe baza unor rezultate financiare solide si pe o politica de renumerare a actionarilor generoasa. Si in cazul lor modificarile operate in cazul ordonantei 114 au reprezentat un factor de crestere.

Cresterile din sectorul energetic si bancar au determinat evolutii bune, previzibil in buna masura, si pentru sectorul companiilor care investesc in aceste sectoare: organismele de plasament colectiv. Dupa o lunga perioada de timp titlurile SIF au revenit printre cele cu randamente investitionale ridicate in timp ce Fondul Proprietatea s-a mentinut intr-o ierarhie in care se regaseste constant in ultimii ani.

Cu 21 dintre 25 de emitenti care au produs randamente pozitive, anul curent pare să se indrepte spre eticheta de an bursier excelent. Insa dupa experienta anului trecut va trebui sa asteptam finalul anului pentru a trage concluziile definitive.

Analiză efectuată de Prime Transaction. Articolul initial a aparut prima dată aici.


 

[ajax_load_more]