BET
16928.98
0.59%
BET-TR
35125.6
0.59%
BET-FI
60700.98
0.95%
BETPlus
2497.77
0.56%
BET-NG
1217.08
0.61%
BET-XT
1445.33
0.66%
BET-XT-TR
2965.22
0.66%
BET-BK
3104.2
0.52%
ROTX
37198.07
0.62%



Cum ar trebui șă-și pregătească companiile listate conferințele de rezultate financiare cu investitorii și analiștii

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

Asociația pentru Relații cu Investitorii la Bursă din România (ARIR) a publicat recent un set de recomandări de bună practică la nivel internațional pentru organizarea conferințelor de rezultate financiare cu investitorii și analiștii.

Materialul, semnat de Camelia Isaic, CFA, Executive Director ARIR, cu experiență de peste 10 ani în aria relațiilor cu investitorii în companii listate în New York, Londra, Paris, Varșovia și Praga, a fost elaborat în pregătirea sezonului de raportări a rezultatelor financiare pentru anul 2018, oferindu-le companiilor posibilitatea de a implementa elementele cele mai relevante.

Este bine cunoscut faptul ca o data implementate principiile de guvernanță corporativă, companiile listate trebuie sa respecte un set de reguli privind transparenta si acuratetea informatiilor transmise atat investitorilor cat si analistilor in cadrul conferințelor de rezultate financiare anuale.

„Pentru implementarea strategiei ne-am propus să apropiem piața locală de practica internațională. Acest set de recomandări răspunde solicitărilor membrilor, dar poate fi accesat de toate companiile listate prin intermediul website-ului Asociației. Membrii ARIR beneficiază și de un seminar dedicat exclusiv acestui subiect, cu numeroase exemple de bună practică din alte țări.

Iată care sunt cele mai importate recomandări pentru o conferință de rezultate financiare de succes:

Obiectivele organizării conferințelor de rezultate financiare

1. Orice conferință trimestrială cu investitorii urmărește să reconfirme încrederea investitorilor în echipa de management a companiei și în capacitatea sa de a implementa cu succes strategia companiei.
2. Se recomandă ca activitatea raportată să ilustreze modul în care rezultatele trimestrului raportat contribuie la realizarea strategiei pe termen lung.
3. În cazul intervenției unor modificări de strategie sau metodologie, se recomandă justificarea și explicarea principiilor de bază ale acestor schimbări în cadrul conferinței trimestriale cu investitorii.

CITESTE SI:  Grupul TTS anunță venituri consolidate de 1.16 mld lei, cu 24,3% mai mari decât veniturile înregistrate în anul 2022

Componentele principale ale unei conferințe de rezultate financiare sunt următoarele: conținut, tehnologie și interacțiune. Pentru a organiza o conferință trimestrială de succes se recomandă ca fiecare componentă să contribuie la realizarea obiectivelor.

În demersul de implementare al acestor recomandări se va ține cont de fiecare dată de contextul pieței și situația companiei. Procedura cea mai potrivită de implementare a recomandărilor este una graduală, în funcție de priorități.

Cele mai bune practici în relația cu investitorii sunt cele care aduc o contribuție optimă la realizarea obiectivelor inițiale, în special la consolidarea sentimentului de încredere față de echipă și strategia emitentului. Pentru a măsura dacă obiectivele inițial propuse pentru eveniment au fost atinse, se recomandă realizarea unei analize calitative și cantitative după fiecare conferință de rezultate financiare. Specialistul pentru relația cu investitorii poate ulterior prezenta acest raport intern echipei de management și colegilor din celelalte departamente, cu scopul de a documenta performanța realizată, precum și pentru a iniția din timp îmbunătățirea procedurii interne existente pentru viitoarele conferințe trimestriale cu investitorii.


 

[ajax_load_more]