BET
16908.2
0.15%
BET-TR
35082.48
0.15%
BET-FI
60480.06
0.3%
BETPlus
2499.41
0.14%
BET-NG
1208.26
-0.17%
BET-XT
1441.87
0.07%
BET-XT-TR
2958.1
0.07%
BET-BK
3109.19
0.07%
ROTX
37104.36
0.08%


Cum au evoluat cele cinci SIF-uri și Fondul Proprietatea în primul trimestru al anului curent

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

Activul net total al SIF-urilor si al Fondului Proprietatea a scăzut, in primul trimestru al anului curent, cu peste 20%, de la 22 mld lei la circa 17.5 mld lei. Toate cele cinci SIF cât și Fondul Proprietatea inregistrează scăderi ale activelor nete in anul curent, pierderea anuland practic creșterea din 2019.

In acest moment activul net al celor sase societăți a revenit, grosier, la nivelul unde se situa la finalul anului 2018, se arată intr-o analiză a casei de brokeraj Prime Transaction.

Cea mai mare scădere a activului net o observam in cazul SIF Oltenia, al carei activ a scazut cu 28.10%, respectiv cu circa 650 mil lei.

Procentual, cea mai mică scădere o inregistrăm, la nivel anual, in cazul SIF Banat-Crisana, insă chiar si in cazul acesteia scăderea este semnificativă, fiind de peste 17%.

Evolutia puternic descendentă a pietei bursiere locale, reprezinta principala explicatie a acestor scăderi semnificative, nivelul de depreciere fiind proportional cu nivelul de expunere bursieră dar si cu distributia pe sectoare a acestei expuneri.

Cu detineri majoritar nelistate, activul net al Fondului Proprietatea a scăzut cu peste 19% (in medie) sau 2.28 mld lei.

Sursa: bvb.ro, Prime Transaction * Lichiditatile contin disponibilitati, depozite bancare pe termen scurt si titluri de stat pe termen scurt. ** Profitul net este inregistrarea „rezulatul exercitiului” din raportul VAN la 31 martie 2020, 31 decembrie 2019, respectiv 2018

Trebuie să remarcăm faptul că activul total al celor cinci SIF-uri a scăzut sub nivelul de 8 mld lei, in timp ce activul net al Fondului Proprietatea a scăzut sub 10 mld lei. Desi Fondul Proprietatea continuă politica agresivă de răscumpărări de actiuni si de distributie catre actionari, cu impact asupra activului net in ultimii ani, detine circa 55% din activul net al sectorului AOPC,” precizează in continuare sursa.

Sursa: bvb.ro, Prime Transaction

La nivelul profitabilității, in mod așteptat in contextul scăderilor bursiere datorate COVID-19, inregistrăm scăderi pe linie. Singura exceptie o reprezintă SIF Oltenia care a inregistrat un profit trimestrial de 3.7 mil lei.

CITESTE SI:  Buget BRD 2024: Creștere moderată a venitului net bancar determinată de creșterea veniturilor din dobânzi

In total, cele șase societăți inregistrează o pierdere de peste 2.2 mld lei, fiind unul dintre trimestrele cele mai slabe din punct de vedere al profitabilitatii, din istoria acestora.

Fondul Proprietatea contribuie cu circa 85% la acest rezultat negativ. La finalul primului trimestru, lichiditățile detinute de cele cinci SIF-uri si de Fondul Proprietatea sunt identice cu cele de la inceputul anului. Singura entitate care inregistrează un nivel de lichiditati asemănător, in cazul SIF, este SIF Banat Crisana, in rest toate celelate patru marcand diminuari semnificative, cea mai mare fiind in cazul SIF OLTENIA (-82.5%). Fondul Prioprietatea inregistrează o creștere a lichidității de circa 31%, creștere care compensează scăderea de pe segmentul SIF.

Cel mai mare discount față de activul net il inregistram in cazul SIF Muntenia acesta ajungand la peste 64%. Cel mai mic discount il inregistram in cazul SIF Moldova si a Fondului Proprietatea, de circa 24%.

Scăderea pieței s-a tradus intr-o scădere a capitalizarii totale a sectorului cu circa 13%. Si aici Fondul Proprietatea inregistreaza o evolutie mai buna, cu o scadere de „doar” 8% față de media segmentului SIF unde inregistram o scadere de 21%.

Toate cele șase societăți au propus dividende actionarilor, daca in cazul SIF Moldova, SIF Transilvania, SIF Oltenia si a Fondului Proprietatea am inregistrat in ultimii ani o politica de dividend suficient de consistenta pentru a ne astepta la dividende, in cazul celorlate doua SIF-uri – Banat-Crisana si Muntenia – ramane de vazut daca vom consemna o modificare a abordarii din ultimul an.

Evident acordarea de dividende ar putea fi influențată de incertitudinea din piața bursieră, dar si de nivelul de lichidități deținut.

Analiză efectuată de Prime Transaction.


 

[ajax_load_more]