BET
17013.16
-1.09%
BET-TR
35300.27
-1.09%
BET-FI
60447.56
0.47%
BETPlus
2514.25
-1.15%
BET-NG
1209.14
-1.03%
BET-XT
1451.74
-0.97%
BET-XT-TR
2978.36
-0.97%
BET-BK
3134.74
-1.26%
ROTX
37358.24
-1.07%Deprecieri importante pe toate piețele de capital din lume. Indicii europeni au pierdut peste 3% pe fondul unui no-deal Brexit

Autor: Financial Market
Timp de citit: 3 minute

La mijlocul săptămânii se poate observa o deteriorare a sentimentului la nivelul piețelor de capital, majoritatea indicilor bursieri depreciindu-se semnificativ.

Această tendință a fost determinată preponderent de datele dezamăgitoare din sectorul manufacturier din SUA, care au accentuat îngrijorările în rândul investitorilor cu privire la posibilitatea unei recesiuni la nivel global, SUA fiind considerată drept unul dintre ultimii piloni de stabilitate, declaratiile premierului britanic Boris Johnson și de evenimentele tensionate din Asia.

Deprecierile continuă pe bursa americană după rezultatele privind evoluția locurilor de muncă

Desi un sondaj Reuters prognoza 140 de mii de locuri noi de munca in luna Septembrie, cifrele oficiale au indicat doar 135 de mii. Companiile mari (peste 500 de angajați) au creat grosul locurilor de muncă (67 de mii), iar după sectoare, cel de servicii a dus ”greul” cu 127 de mii, în timp ce industria a generat doar 8 mii de locuri de muncă, activitatea de producție din SUA fiind la cel mai scăzut nivel din ultimii 10 ani.

Potrivit așteptărilor noastre, care ar putea fi revizuite după datele ISM de mâine, speranțele pentru o creștere de 140 de mii de locuri de muncă ar putea fi prea înalte, în special având în vedere indiciile oferite de industrie. În condițiile în care relațiile cu China rămân tensionate, iar World Trade Organisation a dat câștig de cauză SUA, permițând astfel impunerea de sancțiuni de 7,5 mld. dolari Europei, datele nu se opun tendinței descendente din piața de capital americană: din punct de vedere fundamental, pe termen scurt vulnerabilități rămân prezente,” se arată intr-o analiză a brokerilor de la XTB Online trading.

Astfel, indicii americani au afisat scăderi de aproape 2% in timpul ședintei de tranzacționare, indicele DOW Jones pierzând peste 550 de puncte, spargand astfel suportul mediei mobile de 50 si 100 de perioade, două niveluri tehnice importante urmărite de investitori.

La randul sau S&P 500 a pierdut 2% pentru a scădea sub media mobilă de 100 de zile, deoarece sectorul tehnologic a scăzut cu 2,5%. Toate cele 11 sectoare de activitate ale S&P 500 au fost în scădere, șapte dintre ele alunecând cu cel puțin 2%.

De asemenea, Nasdaq Composite a scăzut cu 1,8%, în timp ce companiile tehnologice large-cap au avut o scădere mai profundă. Amazon, Apple și Alphabet au scăzut cu cel puțin 1,5%. Acțiunile Microsoft au scăzut, de asemenea, cu 2,3%.

În acest context și piața asiatică a avut de suferit. Indicele KOSPI (KOSP200) a început sesiunea de miercuri cu o scadere de aproximativ 0,82%, iar după deschidere, impulsul descendent a continuat, spărgând nivelurile de suport de la 271 și aproximativ 269,6.

CITESTE SI:  Buget BRD 2024: Creștere moderată a venitului net bancar determinată de creșterea veniturilor din dobânzi

Pe lângă situația la nivel global, principalul motor al mișcării corective ar putea fi activitatea vecinilor de la Nord. Oficialii armatei sud-coreene au declarat că, miercuri, Coreea de Nord a lansat cel puțin o rachetă, posibil dintr-un submarin. Această știre vine la doar o zi distanță după ce a anunțat că va relua discuțiile cu SUA cu privire la programul său nuclear. (Sursa X Trade Brokers)

Boris Johnson trimite bursele europene in teritoriu negativ

Premierul britanic Boris Johnson ar putea să emită un ultimatum către Uniunea Europeană. Johnson ar putea propune blocului să negocieze Brexit-ul în condițiile sale în următoarele nouă zile, sau să se confrunte cu o situație no-deal, potrivit Bloomberg.

În plus, Johnson va propune, de asemenea, renunțarea la blocajul irlandez, care este partea cea mai controversată a actualului acord. În schimb, Johnson va propune plasarea Irlandei de Nord într-un regim temporar cu un termen limită, în care ar fi necesare controale vamale între Irlanda de Nord și Republica Irlanda.

Cu toate acestea, UE este probabil să se opună atât noilor termeni invocați de premierul britanic, cât și unei eliminări a graniței irlandeze.

Stirile au afectat serios principalii indicii europeni ce au inregistrat scaderi intre 2,76% in cazul DAX, unde toate companiile componente au inchis in teritoriu negativ si FTSE100 care a inregistrat un minus de 3,23%. La randul lor, indici CAC40 de la bursa pariziană, precum si Stoxx Europe 600 au inregistrat scăderi de 3,12% respectiv 2,70%.

Deprecieri semnificative si pe BVB

Sedinta de azi a fost una cu scaderi importante si pentru indicii BVB. Variatiile au fost cuprinse intre -1,26% pentru BET-NG si -1,84% in cazul BET-FI.

Lichiditatea a depasit 52,3 milioane de lei, pe fondul unui rulaj de peste 20 de milioane de lei cu actiuni Romgaz (SNG). Din indicele BET, nicio companie nu a inchis pe plus. MedLife (M) este singura care a inchis sedinta in stagnare, iar celelalte 15 companii au inchis in scădere.

Remarcăm azi evolutia descendenta a titurilor Purcari Wineries (WINE) care au afisat la finalul ședintei o scădere de 6,93% pe fondul anuntului privind intentia celui de-al doilea cel mai mare actionar de a-si vinde detinerea. Scaderi semnificative au mai avut si titlurile Alro (ALR) -5,39% si Bursa de Valori Bucuresti (BVB) -4,09%,” se precizează intr-un buletin al brokerilor de la Prime Transaction.


[ajax_load_more]