BET
16009.52
0.75%
BET-TR
33218.43
0.74%
BET-FI
57504.25
1.41%
BETPlus
2375.59
0.71%
BET-NG
1140.41
0.7%
BET-XT
1367.72
0.77%
BET-XT-TR
2806.07
0.76%
BET-BK
2978.41
0.63%
ROTX
35341.99
0.96%Dezvoltatorul imobiliar Impact Developer & Contractor listează la BVB o emisiune de obligațiuni în valoare de 6,6 milioane euro

Autor: Financial Market
Timp de citit: 3 minute

Impact Developer & Contractor (IMP), una dintre primele companii listate la Bursa de Valori București (BVB) și singurul dezvoltator listat pe Piața Principală a BVB, a listat la BVB o emisiune de obligațiuni în valoare de aproape 6,6 milioane euro.

Această rundă de finanțare derulată de Impact Developer & Contractor este o dovadă în plus că listarea oferă companiilor acces la o sursă nesecată de capital, pe care o pot accesa oricând companiile deja listate. Ne bucurăm să vedem Impact Developer & Contractor este foarte activ nu doar pe piața de real-estate, dar și pe piața de capital, unde a atras finanțare prin această emisiune de obligațiuni și, totodată, împreună cu BRK Financial Group a înființat prima societate românească de tip REIT pe care au listat-o recent la BVB.

Perspectivele pentru anul 2021 sunt optimiste, dacă ne uităm că doar din informațiile publice peste 20 de companii sunt în diverse stadii de pregătire a venirii la BVB, dar și la dividendele anunțate de companiile listate, care sunt mai atractive comparativ cu dobânzile practicate la depozitele bancare”, a declarat Radu Hanga, Președintele Consiliului de Administrație al Bursei de Valori București.

Piața de capital reprezintă în continuare axul central al strategiei de expansiune la nivel național a companiei noastre, datorită condițiilor de siguranță, certitudine și transparență deplină. Decizia de a atrage finanțare prin această emisiune de obligațiuni pentru a crește lichiditățile pentru noile proiecte de anvergură pe care le avem în dezvoltare în marile orașe ale țării s-a dovedit și de această dată a fi una foarte bună.

Ca întotdeauna, întreg procesul de emitere și listare a obligațiunilor Impact la BVB a fost unul foarte facil și eficient atât pentru investitori, cât și pentru Impact Developer & Contractor, ca Emitent. Succesul acestei runde de finanțare reconfirmă lunga istorie de inovație și încredere a companiei noastre și ne motivează să ne pregătim pentru o nouă emisiune de obligațiuni destinată proiectelor de anvergură pe care le vom lansa în 2021 și 2022„, a afirmat Sorin Apostol, Directorul General al Impact Developer & Contractor.

Emisiunea cuprinde 13.163 de obligațiuni denominate în euro, cu o maturitate de șase ani și o valoare nominală de 500 euro/obligațiune. Obligațiunile au fost emise la finalul unui plasament privat derulat în decembrie 2020 și intermediat de SSIF TradeVille și au o dobândă fixă de 6,40% p.a.

Privim ca pe un semn excelent faptul că revoluția finanțării bursiere începută pe piață AeRO începe să își facă din ce în ce mai mulți adepți și printre companiile pieței reglementate. Impact este o companie imobiliară care a reușit să treacă peste momentul 2009 și să navigheze cu succes în mediul schimbător din ultimul deceniu.

Alături de alți emitenți, atât de pe piață principala cât și de pe sistemul alternativ, ea dovedește că bursa începe să își între în rolul ei normal de sursă importantă de finanțare a economiei reale. Mai este încă un drum lung de parcurs până la a echilibra ponderea altor surse de finanțare din economia României, dar putem spune că premisele sunt din ce în ce mai bune”, a afirmat Ovidiu-George Dumitrescu, CFA, Directorul General Adjunct al TradeVille.

CITESTE SI:  AQUILA a inregistrat venituri de 2,5 miliarde de lei și un profit net de 97 milioane de lei în 2023, un avans de 14% in 2023

De aproape doi ani și jumătate vedem un interes în creștere pentru atragerea finanțării prin piața de capital. Doar în primele trei luni din acest vorbim de 11 listări la BVB, patru sunt de acțiuni și șapte de obligațiuni corporative și titluri de stat, ceea ce vine să întărească faptul că piața de capital este un canal viabil de finanțare pentru companiile care doresc să se dezvolte. Cele patru companii recent listate au o capitalizare cumulată de 511 milioane lei, iar emisiunile de obligațiuni o o valoare cumulată de 1,4 miliarde lei.

Dacă adăugăm și listările din 2019 și 2020, vedem că cele opt companii listate au o capitalizare cumulată de 925 milioane lei, iar cele 42 de emisiuni de obligațiuni au o valoare de 11,6 miliarde lei. Cifrele dovedesc că investitorii din piața de capital dispun de bani pentru a-i investi. Alte surse de finanțare pot fi reprezentate de banii pe care românii îi țin în depozite, dar și de fondurile de pensii private și de fondurile mutuale.

Vedem că depozitele populației continuă să crească, ajungând la peste 262,4 miliarde lei, iar o parte din acești bani vor începe să caute un randament mai mare decât cel al depozitelor”, a spus Adrian Tănase, Directorul General al Bursei de Valori București.

Impact Developer & Contractor a înregistrat în anul 2020 venituri din vânzarea proprietăților imobiliare în valoare de 42,7 milioane euro, în creștere cu 29,4% față de anul 2019, reprezentând din acest punct de vedere cel mai bun rezultat al dezvoltatorului, din ultimul deceniu.

Într-un an marcat de pandemie, compania a tranzacționat un total de 369 de apartamente (31.191 mp suprafață construită), dintre care 205 în ansamblul rezidențial Greenfield Băneasa și 164 în proiectul Luxuria Residence. În 2020, compania și-a continuat activitățile de dezvoltare rezidențială cu un ritm susținut, în ciuda dificultăților provocate de pandemie.

În acest sens, Impact a implementat strategia de expansiune națională, demarând la Constanța construcția proiectului rezidențial premium Boreal Plus și achiziționând un teren în Iași pentru dezvoltarea unui proiect sustenabil, care să îmbunătățească standardul de locuire al românilor.