BET
17917.26
-0.09%
BET-TR
37919.09
-0.09%
BET-FI
58527.89
0.14%
BETPlus
2645.43
-0.06%
BET-NG
1285.76
-0.09%
BET-XT
1519.32
-0.04%
BET-XT-TR
3178.05
-0.04%
BET-BK
3267.43
0.08%
ROTX
39406.38
-0.09%
După o prăbușire a pieței bursiere, toți se întreabă – este un moment bun pentru a cumpăra acțiuni?

Autor: Financial Market
Timp de citit: 4 minute

Prăbușirea piețelor a prins mulți investitori nepregătiți. Cu toate acestea, o scădere accentuată a prețurilor acțiunilor ar putea fi văzută drept o oportunitate de investiții, în special în condițiile cotațiilor ridicate din ultimii ani. În această analiză, vom compara evoluția anumitor indici bursieri și vom vedea cum au evoluat piețele din SUA în perioadele de scădere din trecut.

Ce piețe oferă cea mai bună valoare?

Pandemia de coronavirus a determinat scăderi masive pe piețele bursiere globale. Anumiți indici au fost afectați mai mult decât alții, dar nicio piață ”nu a fost cruțată”. Cu toate acestea, pe măsură ce situația s-a calmat, oamenii au început să se întrebe care piețe ar putea înregistra cele mai bune performanțe odată cu startul revenirii economice.

Investitorii încearcă adesea să identifice acțiunile care ar putea să supraperformeze în timpul unei crizei sau în faza inițială de revenire, dar la fel de bine această logică ar putea fi extinsă la nivelul întregii piețe (indicii bursieri).

Abordarea pe care am adoptat-o ​​a fost de a compara indicatorii actuali de valoare – P/E (price to earnings) și P/S (price to sales) cu media pe 10 ani. Evident, rezultatele corporative se vor deteriora substanțial în următorul an, astfel încât investitorii ar trebui să se aștepte la o deviație față de medie.

Acest aspect este prezentat pe axa orizontală a celor 2 grafice de mai jos. Apoi, întrucât există diferențe substanțiale, pe axa verticală prezentăm rata de creștere a câștigurilor pe 5 ani. Reprezintă un aspect important deoarece face diferența între acțiunile mai orientate către creștere și piețe în care companiile au fost capabile să își îmbunătățească rezultatele, în comparație cu cele în care rezultatele au stagnat (sau chiar au scăzut).

Sursa: Bloomberg, XTB Research

MEXComp, RUS50 și W20 arată atractiv judecând după deviația indicatorului P/E și a ratei de creștere din trecut. Dintre piețele dezvoltate, NED25 și FRA40 arată relativ bine.

Graficul anterior prezintă date pentru o serie de indici bursieri majori. Ratele de creștere a câștigurilor pe 5 ani au fost corelate cu deviațiile curente de la media P/E pe 10 ani.

Ideea generală este că indicii care se situează deasupra liniei albastre sunt mai atractivi. De ce? Deoarece aceștia s-au tranzacționat cu un discount mai mare față de multiplii istorici de câștiguri și au rate de creștere mai mari.

În această privință se observă că după revenirea de la sfârșitul trimestrului, unele piețe nu mai oferă practic nici un discount! Acest lucru este valabil în special pentru KOSP200 din Coreea de Sud, dar și US100, indice orientat către sectorul tehnologic, dar și favoritul investitorilor, indicele german DE30.

Diametral opus, puteți observa în mare parte piețe emergente: MEXComp (Mexic), RUS50 (Rusia) și W20 (Polonia). Atenție la RUS50, întrucât un discount major ar putea fi justificat de scăderea abruptă a prețurilor petrolului. Din sfera piețelor dezvoltate, NED25 și FRA40 par să ofere o valoare mai bună folosind această metodă.

Sursa: Bloomberg, XTB Research

Un grafic asemănător dar cu indicatorul P/S și ratele de creștere a vânzărilor evidențiază atractivitatea relativă a indicelui RUS50.

Un grafic cu valorile istorice P/S raportate la ratele de creștere a vânzărilor arată similar. Cu toate acestea, după cum se poate observa, indicii sunt mai puțin dispersați. Majoritatea indicilor europeni se află aproape de linia albastră, dar FTSE 100 (UK100) pare să fie într-o poziție puțin mai bună decât restul.

După cum se poate observa, Dow Jones (US30) pare să fie cel mai atractiv în rândul indicilor americani. Indicele RTS (RUS50) din Rusia arată atractiv în ambele cazuri, dar după cum am menționat, scenariul este legat de petrol. Acțiunile din China par a fi, de departe, cel mai puțin atractive din ambele perspective.

Sincronizarea ar putea fi cheia – putem învăța din trecut?

Sursa: Macrobond, XTB Research

Comparație între diferitele piețe descendente (100 = maximul dinaintea inversării).

După o prăbușire a pieței bursiere, toți se întreabă – este un moment bun pentru a cumpăra acțiuni? Întrebarea este deosebit de complicată acum, întrucât ne confruntăm cu o criză la scară inedită. Cu toate acestea, putem folosi performanțele istorice ale piețelor bursiere în perioadele de criză pentru a obține anumite informații.

CITESTE SI:  Digi Communications NV va distribui aproximativ 120 milioane lei în dividende, stabilind dividendul pe acțiune pentru 2023 la 1,25 lei, o creștere de 25% față de anul precedent

După cum se poate observa în graficul de mai sus, vânzarea continuă din piețe seamănă foarte mult cu prăbușirea burselor din 1987. Cu toate acestea, situația economică nu ar putea fi mai diferită. Totuși, nivelurile care au marcat scăderi de 35, 45 sau 55% din vârful de dinainte de criză au servit adesea ca puncte de inversare în timpul altor secvențe corective.

Întrucât nu se cunoaște cât de ample pot fi deprecierile, o abordare inspirată ar putea fi divizarea capitalului și a nivelurilor de intrare, mai degrabă decât a sta în expectativă, încercând să identifici minimul absolut pentru o intrare cu tot capitalul, întrucât este dificil de identificat momentul exact.

E bine să avem un plan

În concluzie, RUS50 pare promițător atât în ​​ceea ce privește câștigurile, cât și vânzările, dar alte piețe emergente și unele dezvoltate sunt mai atractive decât media și, în plus, nu sunt afectate de prețurile scăzute ale petrolului.

Niveluri de -35%, -45% sau -55% din vârf au servit ca puncte de inversiune în trecut și, deși fiecare piață de scădere este diferită, experiență din trecut ne-ar putea ajuta din perspectiva identificării momentului oportun.

Cu toate acestea, ca avertisment, trebuie să subliniem că ne aflăm la doar 50 de zile de la maxime și în timpul căderilor anterioare, precum cea din 2000 – 2002, piețele s-au depreciat chiar și pentru un an și jumătate după marcarea maximelor. Acest aspect ar putea sugera că piața de scădere ar putea fi adesea întreruptă de mici secvențe de creștere, precum cel pe care l-am văzut la sfârșitul lunii martie.

Sursa: xStation5

US500 s-a apreciat cu aproximativ 20% de la minimele atinse pe 23 martie. Cu toate acestea, indicele a rămas blocat în interiorul unui canal de consolidare trasat de retragerile Fibonacci de 23,6% și 38,2% (2470 – 2635 puncte). Odată cu rebalansarea de la sfârșitul trimestrului, indicele ar putea începe să reflecte mai clar realitatea economică. În cazul în care situația continuă să se deterioreze, suportul de la 2400 de puncte este următorul nivel de urmărit.


 

[ajax_load_more]