BET
14109.9
-0.95%
BET-TR
28867.37
0.5%
BET-FI
52704.15
0.34%
BETPlus
2099.33
-0.84%
BET-NG
1052.07
-1.12%
BET-XT
1216.71
-0.69%
BET-XT-TR
2466.81
0.5%
BET-BK
2611.46
0.08%
ROTX
30962.23
0.77%Grupul TeraPlast a primit acordul pentru un ajutor de stat la dezvoltarea unei noi fabrici de folii stretch

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

Grupul TeraPlast (Simbol BVB: TRP) a primit acordul de finantare prin schema ajutorului de stat pentru o investitie de 11,2 milioane de euro intr-o unitate de productie de folii stretch. Constructia noii fabrici va incepe in acest an in parcul industrial din Saratel.

Facilitatea va avea doua linii de productie pentru folii din polietilena de uz industrial, ceea ce reprezinta o capacitate de peste 14.000 de tone anual.

Echipamentele sunt de ultima generatie, cu un grad ridicat de robotizare si automatizare a fluxului de productie. La maturitate, investitia va genera o cifra de afaceri de 28 milioane euro si o EBITDA de 4 milioane de euro, corespondenta unei marje de 14%, similara cu cea a altor segmente din cadrul Grupului.

Mecanismul de stimulare a investitiilor cu impact major in economie prevede un sprijin al statului de 50% din totalul cheltuielilor eligibile ale proiectului.

Prin aceasta facilitate, beneficiarul se angajeaza ca in termen de cinci ani de la finalizarea investitiei sa contribuie la bugetul general consolidat cu o suma cel putin egala cu cea a ajutorului de stat primit.

Pentru derularea optima a investitiei, Grupul TeraPlast va accesa o finantare de la Raiffeisen Bank. E un model folosit cu succes in trecut, care permite o alocare echilibrata a resurselor si un nivel adecvat al gradului de indatorare.

Evoluție acțiuni Teraplast. Sursa BVB

In ultimii trei ani, Grupul TeraPlast a derulat investitii de 44,4 milioane de euro cofinantate prin schema ajutorului de stat.

CITESTE SI:  Programul Made in Romania al BVB a anunțat cele 15 povesti antreprenoriale românești finaliste ale editiei a VI-a

Ne bucuram ca avem acest sprijin consistent din partea Ministerului de Finante in cadrul unui program care si-a dovedit eficienta in trecut si care aduce beneficii reale pentru dezvoltarea regionala si a intregii economii”, a declarat Laszlo Vajda, directorul de dezvoltare al Grupului TeraPlast.”Acest proiect, parte a strategiei de dezvoltare a Grupului pe un segment de piata cu un potential major, presupune crearea unui centru important de productie de folii stretch in Romania, cu beneficii pe termen lung” a adaugat acesta.

Piata de folii stretch din Romania este estimata la circa 30 mii de tone pe an, iar capacitatea de productie ce va fi dezvoltata de TeraPlast va modifica radical oferta interna, prin reducerea necesarului din import.

Grupul are ca obiectiv atingerea unei cote de piata de aproximativ 45% din piata foliilor stretch pana la finalul anului 2025, prin dezvoltarea de capacitati proprii si prin operatiuni M&A.