BET
14466.1
1%
BET-TR
29168.94
1%
BET-FI
55249.03
0.67%
BETPlus
2151.79
1.03%
BET-NG
1074.82
0.95%
BET-XT
1245.25
0.83%
BET-XT-TR
2494.8
0.83%
BET-BK
2660.78
0.54%
ROTX
31400.29
0.81%Grupului TeraPlast raportează o creștere cu 55% a cifrei de afaceri și cu 50% a profitului net în 2021

Autor: Financial Market
Timp de citit: 4 minute

Grupul TeraPlast a continuat performantele solide in anul 2021, cu cresteri substantiale, de doua cifre, la toti indicatorii de performanta. Cifra de afaceri aferenta exercitiului financiar 2021 a crescut cu 55%, la 615 milioane de lei – un rezultat record in actuala structura a Grupului.

Profitul net (care nu include impactul exiturilor din 2021) a urcat cu 50%, pana la 44,6 milioane de lei. EBITDA a ajuns la 74,2 milioane de lei, in crestere cu 36% fata de anul anterior. In aceeasi perioada, profitul operational a ajuns la 53,6 milioane de lei, cu 41,7% mai mult decat in 2020 si triplu fata de 2019.

Rezultatul consolidat a fost influentat pozitiv de operationalizarea unor investitii programate (extinderea capacitatilor Diviziei Instalatii si a TeraPlast Recycling), dar a fost grevat de costuri nerecurente aferente pornirii investitiilor noi, care s-au cifrat la aproape 3,7 milioane de lei.

Grupul a continuat să vândă volume semnificative in pofida cresterii costurilor cu materiile prime si a scaderii sectorului de constructii in semestrul II al anului 2021. Lucrarile de constructii ingineresti au scazut cu 5,5% in primele 11 luni din 2021 comparativ cu aceeasi perioada din 2020, ceea ce sugereaza o crestere a cotei de piata a vanzarilor Grupului in anul 2021 si recertifica calitatea si avantajul competitiv oferit de produsele realizate de TeraPlast.

Evolutie actiuni Teraplast. Sursa BVB

Conditiile pietei de constructii nu au permis transpunerea integrala in piata a cresterilor record a preturilor materiilor prime. Presiunile de pret pe energia electrica au fost, in schimb, gestionate cu succes de catre Grup, prin contracte pe termen lung. Astfel, rezultatele in suma absoluta au evoluat excelent, atat EBITDA, cat si profitul net.

Disfunctionalitatile in lanturile de aprovizionare au produs intarzieri in livrarea si punerea in functiune atat a fabricii de ambalaje biodegradabile, cat si pentru unele dintre liniile de productie pentru business-ul de instalatii.

Intarzierile au generat costuri suplimentare cu salariatii si materialele de test care nu au mai putut fi recuperate pana la finalul anului 2021. Din acest an, insa, aceste investitii vor contribui mai vizibil la rezultate pozitive.

O performanta deosebita se remarca pe piata externa, unde valoarea exporturilor s-a dublat fata de anul anterior. Ponderea exporturilor in total cifra de afaceri s-a situat la 14,4%, in linie cu obiectivul de 15% anuntat de reprezentantii Grupului la inceputul anului 2021.

Rezultate Teraplast 2021. Sursa BVB

Rezultatele confirma traseul excelent pe care Grupul TeraPlast s-a aflat pe parcursul intregului an. Am avut un calendar ambitios de investitii in 2021, dus la indeplinire chiar daca, punctual, au aparut intarzieri de operationalizare. Proiectele noi aparute ca urmare a investitiilor implementate au contribuit cu 11% in total EBITDA si au generat 6% din profitul net consolidat. Am crescut desi sectorul constructiilor a inregistrat o contractie si ne-am atins obiectivul sa castigam cota de piata.” a declarat Ioana Birta, directorul financiar al Grupului TeraPlast.

Linia de business Instalatii si Reciclare (TeraPlast si TeraPlast Recycling)

· Cu o cifra de afaceri in crestere cu 40% fata de 2020, este segmentul cu cea mai mare contributie in rezultatul consolidat: 66% din cifra de afaceri a intregului Grup.

CITESTE SI:  Radu Puiu, XTB România: Scăderea alarmantă a prețului Bitcoin are câteva explicații

· S-au inregistrat cresteri cu 20% in volumele vandute.

· EBITDA a depasit 50 de milioane de lei, in crestere cu 18% fata de anul anterior.

· Divizia Instalatii a inregistrat rezultate bune chiar si intr-un mediu incert, dominat de cresterea costului cu materiile prime si incetinirea lucrarilor de constructii, inclusiv datorita faptului ca metodologia de recalculare a pretului nu acopera cresterile reale de pret din piata (evolutie vizibila in datele INS despre sectorul constructiilor).

Linia de business Granule (TeraPlast si TeraPlast Recycling)

· Include Granulele rigide si plastifiate din PVC, granulele HFFR (fara halogen, rezistente la foc), dar si granulele reciclate.

· A avut cea mai mare crestere a cifrei de afaceri, cu +109%, si a EBITDA, cu +150%, pana la 26,8 milioane de lei.

· Pe segmentul reciclare s-a remarcat o crestere substantiala, de peste 40%, a clientilor terti pentru TeraPlast Recycling, ceea ce corespunde strategiei de evolutie a acestui business.

· Din trimestrul 2 al anului 2022, segmentul va avea o crestere cu 30% a capacitatii de productie la granule PVC plastifiate.

Linia de business Ferestre si usi (TeraGlass)

· In ciuda unei cresteri a cifrei de afaceri (43,4 mil lei, +24%), productivitatea nu a cunoscut imbunatatirea scontata, iar profitul operational a fost in scadere fata de 2020.

· Cererea este insa solida, iar contractele cu principalii clienti au fost reinnoite, inclusiv cele pe pietele externe.

Linia de business Ambalaje flexibile (TeraBio Pack)

· Este cea mai noua linie de business in cadrul Grupului, ale carei rezultate sunt inca grevate de costurile de pornire, dar care va reprezenta unul dintre motoarele de crestere ale Grupului in trimestrele urmatoare.

· Continua integrarea si eficientizarea productiei de folii din polietilena preluata de la Somplast si Brikston Construction Solutions, cu obiectivul de a creste cantitatea de produse din polietilena reciclata.

Buget de venituri si cheltuieli pe 2022.

Ne dezvoltam semnificativ si in 2022 datorita business-ului de ambalaje, unde vom avea o triplare a cifrei de afaceri. De asemenea, crestem datorita extensiilor de capacitate realizate la instalatii, granule si reciclare. Asiguram dezvoltarile viitoare si prin investitia de 11 de milioane de euro in productia de folii stretch. Vom incepe implementarea ei de indata ce primim acordul de finantare. In extinderea afacerilor noastre, contam si pe realizarea de proiecte de M&A care ne vor conduce la o EBITDA de 130 de milioane de lei. Exporturile raman o prioritate. La acest capitol vizam o crestere de 40% in acest an.” a declarat Dorel Goia, Presedintele Consiliului de Administratie TeraPlast.

Pentru anul in curs, Grupul TeraPlast are ca obiectiv o cifra de afaceri de 789 milioane de lei si un profit net de 69,4 milioane de lei, ambele cu o crestere sustinuta de 28%, respectiv 55%.

Pentru aceeasi perioada, EBITDA bugetata este de 112 milioane de lei, cu 51% mai mult decat in 2021. Totodata, se va acorda o atentie sporita lansarii de noi produse si extinderii amprentei geografice, inclusiv prin proiecte de M&A.

In cadrul cifrelor bugetate pentru anul 2022, nu au fost incluse eventualele efecte pozitive determinate de lansarea productiei de folie stretch si achizitiile de noi afaceri.