BET
16864.29
-0.09%
BET-TR
34991.35
-0.09%
BET-FI
60119.58
0.02%
BETPlus
2491.73
-0.14%
BET-NG
1203.47
0.1%
BET-XT
1436.79
-0.09%
BET-XT-TR
2947.66
-0.09%
BET-BK
3105.65
-0.03%
ROTX
37038.36
-0.05%


In ultimii doi bursa locală a intermediat finanțări de 360 milioane de euro pe piața primară de acțiuni

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

Piața primară a Bursei de Valori Bucuresti a reusit sa ofere finantari consistente in perioada noiembrie 2016 – noiembrie 2018, atat pe segmentul actiunilor cat si cel al obligatiunilor, toate din mediul privat, a precizat Adrian Tanase, Director General BVB in cadrul conferintei Mîrșanu DealMakers Forum.

Desi valoarea putea fi semnificativ mai mare, a ajutat totusi la cresterea vizibilitatii pietei de capital locale, in vederea urcarii unei trepte, la statutul de piață emergentă.

Pe piața primară, in perioada nov 2016 – nov 2018 am avut IPO-uri in valoare de 360 de milioane de euro pe piata actiunilor, venite exclusiv din mediul privat, iar pe piata de obligatiuni am avut listari in valoare de 2,4 miliarde de euro, acestea fiind doar obligatiuni corporative, fara a lua in considerare obligatiunile municipale emise de Primaria Bucuresti” a declarat Tanase.

Cu toate acestea, tendintele si pespectivele sunt, in viziunea acestuia, incurajatoare. Piata de capital devine usor-usor o alternativă de luat in considerare de catre antreprenorii locali atunci cand caută finantare, piața fiind in continuare dominată puternic de sectorul bancar.

Am in vedere proiecte pentru a eficientiza cumva piata de capital, o dimensiune foarte importantă a acesteia fiind lichiditatea. Lichiditatea trebuie sa fie pe bursă, astfel incat finantarile sa fie cat mai ieftine si evaluarile atractive. Sunt foarte multe lucruri de facut de catre noi, targetul nostru nostru in urmatorii 2 ani este sa avem toate operatiunile disponibile pentru investitori, pentru a tranzacționa strategii mai complexe. In plus trebuie sa avem si o comunitate de investitori diversificată, să nu mai depindem asa de mult de fondurile de pensii.

CITESTE SI:  Sphera Franchise Group intenționează să distribuie un dividend special dacă își va realiza bugetul pe acest an

Piața de capital locală ramane insă redusă, atat din punct de vedere al volumelor tranzactionate cat si al reprezentativității in Produsul Intern Brut fiind in urma tarilor invecinate, in special Ungaria, fara a lua in considerare Polonia. In opinia Directorului BVB, ponderea bursei in PIB (valoarea tuturor companiilor listate) ar trebui sa creasca de la 10% cat este in prezent pana la 30%, pe termen mediu si lung, pentru a deveni relevantă.

Un aspect important care ar putea să sprijine cresterea acesteia, ca parte a infrastructurii pietei de capital, il reprezinta fondurile de pensii care gestionează in momentul de față aproape 10 miliarde de euro in active, din care mai mult de 90% sunt investite in economia romaneasca si 20% direct in actiuni, fiind cel mai mare investitor institutional de pe BVB.

Legislatia ASF-ului este destul de strictă in ceea ce ne priveste, iar din punct de vedere al emitenților corporate, fondurile de pensii pot investi in actiuni listate si obligatiuni corporative listate cu rating investment grade, acestea asigurand in momentul de fata pana la 20% din free float-ul bursei si 15% din lichiditate. Estimăm ca până la finalul anului sa avem aproximativ 11 miliarde de euro in administrare iar anul viitor, in contextul mentinerii contributiilor sa ajungem la 13 miliarde euro, fiind astfel un sprijin important al pietei de capital,” a declarat, Andreea Pipernea, CEO NN Pensii, in cadrul aceleiasi conferințe.

Prezentarea Fondurile de pensii private – “pilonul” de bază al pieţei de capital poate fi descarcată aici.


 

[ajax_load_more]