BET
14293.4
-0.52%
BET-TR
29232.19
-0.54%
BET-FI
52655.16
-0.86%
BETPlus
2126.16
-0.55%
BET-NG
1060.32
-0.72%
BET-XT
1232.04
-0.52%
BET-XT-TR
2497.15
-0.53%
BET-BK
2658.69
-0.54%
ROTX
31314.25
-0.76%Incertitudinile internaționale se resimt și pe BVB: mai multe tranzacții însă pe fondul unor volume mai mici

Autor: Financial Market
Timp de citit: 3 minute

Volatilitatea din pietele de capital internationale s-a manifestat si in Romania, pe masura ce investitorii au reanalizat riscurile generate de actualul context. Astfel, la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), au fost realizate luna trecuta mai multe tranzactii ca numar fata de mai 2021, insa pe fondul unor volume mai mici.

Aproape 118.000 de tranzactii au fost realizate luna trecuta la BVB, cu 44,6% mai mult fata de aceeasi luna a anului trecut.

Prin contrast, valoarea lunara de tranzactionare pe segmentul de actiuni a fost luna trecuta cu 2,5% sub nivelul din mai 2021 si a ajuns la 685 milioane lei. Valoarea medie zilnica a tranzactiilor pe segmentul de actiuni a suferit un declin mai accentuat, de 11,3%, si a ajuns la un nivel de 31,2 milioane lei.

Pe ansamblul primelor cinci luni, activitatea investitionala s-a intensificat la BVB ceea ce a facut ca valoarea de tranzactionare pentru toate tipurile de instrumente financiare sa creasca cu 35,7% si sa depaseasca 10 miliarde lei, echivalentul a 2 miliarde euro.

Lichiditatea medie zilnica pentru toate tipurile de instrumente financiare a ajuns la 96 milioane lei, aproximativ 19,5 milioane euro, ceea ce a corespuns unei rate de crestere de 36% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Investitorii prezenti la BVB au devenit mult mai activi in perioada ianuarie-mai din acest an si au introdus cu 57,8% mai multe ordine de vanzare-cumparare decat in aceeasi perioada a anului trecut. Astfel, la nivelul primelor cinci luni ale anului au fost realizate 697.000 de tranzactii.

Intensificarea actitivatii investitionale a fost posibila si datorita interesului crescut manifestat de tot mai multi romani, care au ales sa devina investitori si sa tranzactioneze instrumentele financiare listate la BVB.

Potrivit datelor Fondului de Compensare a Investitorilor (FCI), la finalul primului trimestru numarul investitorilor ajunsese la 88.000. Comparativ cu finalul lunii martie din 2021, numarul investitorilor directi la BVB a crescut cu 24%.

Vizibilitatea si notorietatea Bursei de Valori Bucuresti raman pe un trend ascendent. Anul trecut a fost un an record pentru BVB, am avut 23 de companii care au venit la cota bursei, iar in acest an avem deja 9 companii nou listate.

Observam si o mai mare reprezentare a bursei in viata de zi cu zi a romanilor: aproape 90.000 de persoane realizeaza deja tranzactii la bursa prin intermediul unui broker autorizat.

Bursa romaneasca demonstreaza ca are capacitatea si anvergura de a contribui la dezvoltarea economica a Romaniei, isi consolideaza statutul de platforma solida si eficienta de finantare pentru stat si pentru companiile private si reprezinta o alternativa de economisere inteligenta prin gradul de diversificare pe care il ofera investitorilor”, a declarat Radu Hanga, Presedintele Consiliului de Administratie al Bursei de Valori Bucuresti.

CITESTE SI:  Raport CFA Romania: Încrederea în economie a scăzut semnificativ în luna august 2023

Investitorii prezenti pe Bursa de Valori Bucuresti au adoptat o atitudine de asteptare intr-un context regional si global destul de complicat.

Au avut loc mai multe tranzactii insa pe volume mai mici ceea ce indica o anumita expectativa de a vedea o serie de semnale mult mai clare care sa le valideze sau nu strategia de investitie. Cei care au un orizont lung de investitie sunt avantajati de actualul context. Bursa a devenit o platforma mult mai ofertanta pentru economiile romanilor pentru ca oferta de companii prezente la BVB a devenit din ce in ce mai diversificata.

Pe langa companiile din domeniul financiar si enegetic, observam o reprezentare foarte buna a companiilor listate in domeniul tehnologiei, dar si al materialelor de constructii sau agricultura”, a afirmat Adrian Tanase, Directorul General al BVB.

Valorea de piata a companiilor romanesti listate la BVB a ajuns la final de mai la 141 miliarde lei, echivalentul a 28,5 miliarde euro. Romania a devenit tot mai vizibila pe plan international si este prezenta, incepand cu data de 21 martie, cu 11 companii in indicii FTSE Russell dedicati pietelor emergente.

Cele 11 companii sunt: Banca Transilvania, Nuclearelectrica, OMV Petrom, TeraPlast, One United Properties, MedLife, Transport Trade Services, Purcari Wineries, Conpet, IMPACT Developer & Contractor si Sphera Franchise Group. Din 20 iunie, inca o companie romaneasca, Aquila, va fi inclusa in indicii pietelor emergente.

In ton cu miscarile din pietele internationale, majoritatea indicelor BVB au incheiat primele cinci luni in teritoriu negativ. In ultima sedinta de tranzactionare din mai, indicele BET – care include cele mai tranzactionate 20 de companii listate la BVB – a afisat o valoare de 12.509 puncte, cu 4,2% sub nivelul de la finalul anului trecut.

Indicele BET-TR, care include si dividendele acordate de companiile din BET, a incheiat luna mai la un nivel de 23.072 puncte, cu 0,2% sub cel de la finalul anului 2021.