BET
16022.02
0.6%
BET-TR
33240.96
0.6%
BET-FI
57909.23
-0.74%
BETPlus
2378.59
0.59%
BET-NG
1149.65
0.78%
BET-XT
1370.01
0.44%
BET-XT-TR
2810.44
0.44%
BET-BK
2994.59
0.11%
ROTX
35747.02
0.5%Indicele BET ajunge pentru prima dată la 20 de companii după includerea acțiunilor Aquila

Autor: Financial Market
Timp de citit: 3 minute

Aquila (AQ), cel mai mare jucator de pe piata de distributie a bunurilor de larg consum cu peste 26 de ani de experienta, a fost inclusa in componenta BET, indicele principal al pietei, si BET-TR, indicele care include si dividendele acordate de companiile din BET.

Indicii BET si BET-TR ajung astfel, pentru prima data, la numarul maxim de 20 de constituienti. Decizia a fost aprobata de Comisia Indicilor in sedinta din 9 martie, iar modificarile vor intra in vigoare incepand cu 21 martie.

Extinderea indicelui BET raspunde celor mai recente evolutii din piata: listarea de anul trecut a trei companii pe segmentul principal al Bursei, cresterea numarului de investitori la Bursa, dar si a volumelor de tranzactionare, precum si perspectivele bune pentru companiile listate.

Includerea actiunilor AQ sustine o mai buna reprezentare a sectoarelor de pe bursa in indicii BET si BET-TR, intrucat diversificarea sectoriala este un element esential in strategia investitionala atat pentru investitorii institutionali, cat si pentru cei de retail”, a declarat Adrian Tanase, Director General Bursa de Valori Bucuresti.

Includerea Aquila in indicele BET ne onoreaza si ne motiveaza sa acceleram implementarea strategiei noastre de crestere. Aquila este de acum una din cele 20 de companii esentiale de pe piata de capital care compun indicele cel mai cunoscut al Bursei de Valori Bucuresti.

Aceasta decizie, luata la scurt timp dupa listarea cu succes la Bursa de Valori Bucuresti, reprezinta confirmarea performantei realizate de Aquila in ultimii ani si a potentialului sau de crestere. Includerea in indicele BET este o realizare importanta, care mareste vizibilitatea Aquila in cadrul comunitatii globale de investitori”, a declarat Jean Dumitrescu, Director Relatii cu Investitorii Aquila.

Includerea Aquila in indicele BET, respectiv BET-TR, are loc la trei luni de la listarea companiei pe Piata Reglementata, din 29 noiembrie 2021.

Listarea Aquila a avut loc dupa incheierea unei Oferte Publice Initiale (IPO) in valoare de 367 milioane lei (74 milioane euro), cea mai mare oferta publica initiala derulata pana in prezent de o companie antreprenoriala pe piata de capital romaneasca. Capitalizarea companiei este in prezent de 1 miliard de lei (203,6 milioane euro).

CITESTE SI:  Federal Reserve menține ratele dobânzilor și afirmă că luna martie este probabil prea devreme pentru o reducere

Ponderile simbolurilor din componenta indicilor BET si BET-TR vor fi determinate pe baza numarului de actiuni si a preturilor de inchidere inregistrate la finalul sedintei de tranzactionare din data de 11 martie.

Noile structuri ale indicilor BVB vor fi anuntate la finalul zilei de 11 martie si vor intra in vigoare incepand cu sedinta de tranzactionare din data de 21 martie 2022. De asemenea, actiunile AQ au fost incluse si in indicii BET-TRN, BET-XT, BET-XT-TR, BET-XT-TRN, BET-BK, BET Plus.

Indicele BET: 20 companii

BET (Bucharest Exchange Trading index) este primul indice dezvoltat de BVB si include cele mai tranzactionate companii listate pe bursa locala, iar BET-TR reflecta si dividendele acordate de companiile din BET. Infiintat pe 19 septembrie 1997, BET a avut in componenta sa un numar maxim de 10 companii timp de aproape doua decenii. In martie 2017, a fost extins la 12 companii prin includerea Conpet si MedLife. La jumatatea anului 2017, BET a fost extins la 13 companii, odata cu includerea DIGI Communications N.V. In septembrie 2018, alte doua companii au fost incluse in BET si BET-TR: Shera Franchise Group si Purcari Wineries. In martie 2019, componenta indicelui a fost extinsa la 16 companii, odata cu includerea ALRO. In martie 2020, indicele BET a fost extins la 17 companii prin includerea TeraPlast. In 20 septembrie 2021, indicele BET ajungea la 19 companii, dupa includerea One United Properties si Transport Trade Services.

Incepand cu 21 martie 2022, cele 20 companii care parte din indicii BET si BET-TR sunt: Aquila Part Prod Com (AQ), Alro (ALR), Banca Transilvania (TLV), BRD – Groupe Societe Generale (BRD), Bursa de Valori Bucuresti (BVB), Conpet (COTE), DIGI Communications (DIGI), Electrica (EL), Fondul Proprietatea (FP), MedLife (M), OMV Petrom (SNP), Nuclearelectrica (SNN), One United Properties (ONE), Purcari Wineries (WINE), Romgaz (SNG), Sphera Franchise Group (SFG), TeraPlast (TRP), Transgaz (TGN), Transelectrica (TEL) si Transport Trade Services (TTS).