BET
17945.67
-0.42%
BET-TR
39087.78
-0.41%
BET-FI
59082.89
-0.12%
BETPlus
2659.55
-0.43%
BET-NG
1274.69
0.06%
BET-XT
1530.46
-0.46%
BET-XT-TR
3281.13
-0.45%
BET-BK
3340.69
-0.54%
ROTX
39414.27
-0.41%

Indicele companiilor din energie și utilități listate la BVB obține performanțe pozitive în contextul intensificării volatilității

Autor: Financial Market
3 min

Pietele de capital internationale traverseaza o perioda caracterizata de volatilitate semnificativa, iar piata de capital din Romania s-a aliniat acestui trend.

Ratele in crestere ale dobanzilor, tensiunile geopolitice si inflatia persistenta sunt cativa dintre factorii care genereaza aceste fluctuatii. Accentuarea volatilitatii s-a tradus prin cresteri semnificative in ceea ce priveste lichiditatea pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB).

Valoarea de tranzactionare pentru toate tipurile de instrumente financiare a crescut cu 67% in primele 4 luni fata de aceeasi perioada a anului trecut si a ajuns la 9,15 miliarde lei (1,85 miliarde euro).

Lichiditatea medie zilnica cu toate tipurile de instrumente financiare listate pe Piata Reglementata a BVB a fost de 111,65 milioane lei, echivalentul a 22,6 milioane euro, in crestere cu peste 70% fata de primele patru luni ale anului trecut.

In ton cu miscarile din pietele internationale, majoritatea indicelor BVB au incheiat primele patru luni in teritoriu negativ. In ultima sedinta de tranzactionare din aprilie, indicele BET – care include cele mai tranzactionate 20 de companii listate la BVB – a afisat o valoare de 12.723 puncte, cu 2,6% sub nivelul de la finalul anului trecut.

Indicele BET-TR, care include si dividendele acordate de companiile din BET, a incheiat luna aprilie la un nivel de 22.970 puncte, cu 0,6% sub cel de la finalul anului 2021.

O evolutie pozitiva a fost inregistrata de indicele BET-NG, care reflecta evolutia companiilor listate pe piata reglementata a BVB care au domeniul principal de activitate energia si utilitatile aferente.

BET-NG a inregistrat in aprilie o crestere de 5%, avand astfel cel mai mare ritm de crestere comparativ cu toti ceilalti indici BVB.

Cea mai buna investitie in fata inflatiei sau volatilitatii o reprezinta investitia in educatie. Cele mai frecvente intrebari care apar in contextul actual sunt cele care fac referire la cele mai bune tipuri de investitii in conditiile unei rate a inflatiei de aproape 14% sau variatiilor zilnice mai accentuate pe pietele de capital.

Investitia in educatia financiara ofera pe termen lung cel mai bun randament atat la nivel individual, cat si la nivel de companii. Salutam decizia Parlementului Romaniei de aprobare a legii privind retinerea la sursa a impozitelor generate de castigurile de capital pentru investitorii individuali si impozitarea diferentiata a profiturilor realizate in functie de perioada de detinere.

O Romanie dezvoltata are nevoie de o bursa puternica pe care sa fie prezente cat mai multe companii romanesti si de o implicare cat mai larga a populatiei in fenomenul investitional”, a declarat Radu Hanga, Presedintele Consiliului de Administratie al Bursei de Valori Bucuresti.

Sectorul energetic, puternic reprezentat la BVB, are un impact semnificativ in economie. Romania are o pozitie privilegiata in acest domeniu si tocmai de aceea este esential sa fructifice potentialul de a dezvolta in mod sustinut acest sector pentru a-si consolida un avantaj competitiv semnificativ pe termen lung.

Pentru populatie, simplificarea accesului la piata de capital reprezinta una dintre cele mai bune vesti intrucat incurajeaza participarea la fenomenul investitional si elimina o serie de bariere birocratice.

Propunerea legislativa adopata de Parlamentul Romaniei, demers sustinut de BVB, permite accesul mult mai facil pentru un numar cat mai mare de participanti la piata de capital si reprezinta un stimulent pentru romani pentru a-si plasa economiile pe bursa locala”, a afirmat Adrian Tanase, Directorul General al BVB.

Propunerea legislativa privind simplificarea impozitarii investitorilor din piata de capital este un demers sustinut de Bursa de Valori Bucuresti alaturi de Autoritatea de Supraveghere Financiara, Asociatia Administratorilor de Fonduri, Asociatia Romana a Bancilor si Asociatia Brokerilor.

Legea prevede retinerea la sursa a impozitelor generate de castigurile de capital pentru investitorii individuali, prin impozitarea diferentiata a profiturilor realizate, si anume cu 1% pentru detinerile de peste un an si 3% pe cele mai mici de un an, fara ca pierderile sa mai fie compensate.

Obligatia calcularii, retinerii la sursa, declararii si platii impozitului vor reveni intermediarilor si administratorilor de fonduri. Noile prevederi legislative ar urma sa intre in vigoare de la 1 ianuarie 2023, dupa promulgarea de catre Presedintele Romaniei si publicarea in Monitorul Oficial.

Valorea de piata a companiilor romanesti listate la BVB a ajuns la final de aprilie la 143,7 miliarde lei, echivalentul a peste 29 miliarde euro. Romania a devenit tot mai vizibila pe plan international si este prezenta, incepand cu data de 21 martie, cu 11 companii in indicii FTSE Russell dedicati pietelor emergente.

Cele 11 companii sunt: Banca Transilvania, Nuclearelectrica, OMV Petrom, TeraPlast, One United Properties, MedLife, Transport Trade Services, Purcari Wineries, Conpet, IMPACT Developer & Contractor si Sphera Franchise Group.

Primele patru luni s-au remarcat la BVB prin 17 noi listari de emisiuni de actiuni si obligatiuni. Pe segmentul de actiuni, 7 companii au venit la cota bursei: Holdingrock1, DN Agrar, ABN Systems, Dr. Fischer Dental, Grup Serban, Bento, Brikston Construction Solutions.

Pe segmentul de obligatiuni, au avut loc 10 emisiuni emisiuni de bonduri: Elefant Online, Stanleybet Capital, Life is Hard, Inox, BCR, Ministerul Finantelor Publice (cu 4 emisiuni) si Primaria Municipiului Bucuresti.