BET
16045.21
0.2%
BET-TR
33288.91
0.2%
BET-FI
58041.9
-0.85%
BETPlus
2382.07
0.21%
BET-NG
1149.71
0.13%
BET-XT
1371.75
0.06%
BET-XT-TR
2814.02
0.06%
BET-BK
2998.85
-0.22%
ROTX
35744.54
0.02%Indicii BET si BET-TR sunt la maxime istorice si au crescut in ultimul an cu 50 de procente

Autor: Financial Market
Timp de citit: 3 minute

Piata de capital din Romania doboara record dupa record in acest an pe masura ce investitorii prezenti la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) au contribuit la cresterea pietei la noi maxime istorice.

Indicele de referinta BET si echivalentul acestuia incluzand dividendele, BET-TR, au atins noi maxime istorice la finalul primului trimestru din acest an.

Pentru prima data in istoria de 23 de ani a indicelui BET a fost depasit pragul de 11.000 de puncte. Mai exact, in ultima sedinta de trazactionare din luna martie, BET a afisat un nivel de 11.189 puncte. Indicele BET-TR, care include si dividendele acordate de companiile din BET, a atins noi niveluri record si a continuat raliul spre 19.000 de puncte.

In sedinta de tranzactionare de 31 martie a atins cel mai inalt nivel de la infiintare: 18.848 puncte. Doar in primele 3 luni ale acestui, indicii BET si BET-TR au crescut cu peste 14%. In ultimele 12 luni, cresterile au fost de 46,7% pentru BET, iar pentru BET-TR de 54,4%.

Piata de capital ar putea deveni a doua sursa de venituri dupa salarii. Cine investeste lunar o parte din salariu poate ajunge sa aiba echivalentul unui al 13-lea salariu din randamentele si dividendele oferite de companiile listate la bursa, evident in functie de procentul din salariu care este investit si in functie de performanta anuala a pietei.

Pe termen lung, un comportament investitional constant va conduce la atingerea independentei financiare intr-un mod mult mai rapid si realist. A lipsi acum ca investitor din piata de capital este ca si cand ai refuza o majorare salariala, iar in viitor si pe termen lung o astfel de absenta este mult mai costisitoare.

Pentru companii, accesul la capital este o consecinta fireasca a prezentei pe bursa, insa beneficiile listarii sunt multiple si pe mai multe paliere: transparenta, guvernanta corporativa, evaluare a businessului dictata de piata, publicitate crescuta in randul investitorilor si in mass-media, un grad crescut de incredere in randul partenerilor de business.

A fi o companie listata reprezinta o recunoastere publica a performantei managementului si permite stimularea performantei angajatilor prin acordarea de actiuni prin programul de stock option plan,” a declarat Radu Hanga, Presedintele Consiliului de Administratie al Bursei de Valori Bucuresti.

CITESTE SI:  Administratorii de fonduri de investiții anticipează un an favorabil în 2024 și o creșterea a numărului de investitori în fonduri

Suntem la maxime istorice si constatam ca exista in continuare un interes crescut pentru piata de capital autohtona, atat din partea investitorilor institutionali, cat si din partea celor individuali. Din punct de vedere al multiplilor de tranzactionare, Romania este una dintre cele mai ieftine piete emergente, iar dividendele oferite fac piata noastra si mai atractiva.

Noile recorduri atinse de indicii BET si BET-TR reprezinta o validare data de investitori ca asistam la o revenire puternica in ceea ce priveste performanta de business a companiilor listate, insa sunt si alti parametri importanti prin care activitatea bursiera poate fi interpretata.

Cresterea lichiditatii reprezinta un obiectiv esential de dezvoltare, inregistram o crestere a valorilor tranzactionate pe toate instrumentele in acest trimestru, insa imbunatatirea conditiilor de lichiditate, mai ales pe segmentul de actiuni, ramane una dintre prioritatile principale ale Bursei de Valori Bucuresti,” a afirmat Adrian Tanase, Directorul General al BVB.

Valoarea totala a tranzactiilor cu toate tipurile de instrumente financiare a crescut cu 30,4% la finalul primelor trei luni ale acestui an comparativ cu perioada similara a anului trecut. Pe Piata Reglementata a BVB au fost realizate tranzactii totale de 4,66 miliarde lei.

Tot la nivelul primului trimestru, lichiditatea medie zilnica cu toate tipurile de instrumente financiare s-a situat la 74 milioane lei (15,2 milioane euro), in crestere cu 28,4% comparativ cu primul trimestru al anului anterior.

Activitatea investitionala la BVB isi continua parcursul ascendent in prima parte a anului 2021, dupa rezultatele record obtinute in 2020 cand investitorii prezenti pe bursa romaneasca au tranzactionat instrumente financiare in valoare totala de 18,3 miliarde lei, echivalentul a 3,77 miliarde euro. A fost cea mai mare valoare anuala inregistrata vreodata pe segmentul principal al bursei romanesti si a depasit cu aproape 25% recordul anterior consemnat in anul 2007.