BET
14431.47
0.12%
BET-TR
29099.01
0.12%
BET-FI
53399.01
-1.2%
BETPlus
2145.43
0.12%
BET-NG
1074.55
0.19%
BET-XT
1240.48
0.04%
BET-XT-TR
2485.23
0.04%
BET-BK
2643.9
-0.03%
ROTX
31156.61
-0.14%IPO Hidroelectrica: Preț de vânzare între 94 RON și 112 RON pe acțiune și o capitalizare de până la 10.15 mld eur.

Autor: Financial Market
Timp de citit: 4 minute

Franklin Templeton, in calitate de administrator de fond de investitii alternative si administrator unic al Fondul Proprietatea S.A a anunțat aprobarea de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara („ASF”) si publicarea prospectului (“Prospectul”) pentru oferta publica initiala (“Oferta Publica Initiala” sau “Oferta”) derulata de Fondul Proprietatea in legatura cu actiunile ordinare existente ale Hidroelectrica (“Actiunile Oferite”) si totodata inceputul perioadei de Oferta (“Perioada de Oferta”). Hidroelectrica a depus cererea pentru admiterea (“Admiterea”) la tranzactionare a actiunilor sale pe piata reglementata a Bursei de Valori Bucuresti (“BVB”).

Oferta Publica Initiala va consta intr-o oferta publica adresata investitorilor de retail si institutionali din Romania, precum si investitorilor institutionali internationali eligibili.

Intervalul orientativ al pretului cerut in cadrul Ofertei a fost stabilit intre 94 RON si 112 RON pe Actiune Oferita (“Intervalul Pretului de Oferta”), ceea ce corespunde unei capitalizari de piata de la 42.281.441.298 de RON pana la 50.377.887.504 de RON (de la 8,524,484,133 de EUR pana la 10,156,832,158 de EUR).

Multiplul de evaluare PER este cuprins intre 9.5 și 11.2, in functie de capitalizarea companiei la pretul pe actiune intre 94 si 112 lei.

Investitorii de retail au dreptul la un discount de 3% din Pretul de Oferta (asa cum este definit acest termen mai jos) pentru acele ordine de cumparare care au fost inregistrate in primele cinci zile lucratoare ale Perioadei de Oferta.

Actiunile Oferite pentru care s-a subscris in cadrul transei de retail incepand cu a sasea zi lucratoare a Perioadei de Oferta vor fi vandute investitorilor de retail la Pretul de Oferta (asa cum este definit acest termen mai jos).

Nivelul anticipat al Ofertei, incluzand orice Optiune de Supra-Alocare (asa cum este definit acest termen mai jos) este de pana la 89.708.177 Actiuni Oferite ce urmeaza sa fie vandute de Fondul Proprietatea, reprezentand pana la intreaga sa participatie de 19,94% din capitalul social emis al Hidroelectrica.

Hidroelectrica nu va realiza o majorare de capital in contextul Ofertei si nu va beneficia in vreun fel de fondurile obtinute ca urmare a desfasurarii Ofertei.

Suntem încântați de interesul puternic venit până acum din partea investitorilor și de feedback-ul pozitiv din partea acestora față de evoluția companiei. În calitate de lider în producția de energie electrică din România, cu un portofoliu de producție 100% de energie regenerabilă, un istoric solid de creștere și o strategie clară axată pe eficiență operațională, diversificarea afacerii și asigurarea rentabilității capitalului, considerăm că Hidroelectrica reprezintă o ofertă foarte atractivă atât pentru investitorii români, cât și pentru cei internaționali.

Așteptăm cu nerăbdare să ne întâlnim, în perioada următoare, cu potențialii investitori, și să le împărtășim planurile de valorificare a oportunităților deosebite pe care le întrezărim pe piața locală, pe măsură ce România continuă procesul de tranziție energetică,” a declarat Bogdan Badea, Director Executiv al Hidroelectrica.

Fondul a acordat Coordonatorilor Globali Comuni o optiune (“Optiunea de Supra-Alocare”), reprezentand pana la 15% din Actiunile Oferite, ce poate fi exercitata in termen de 30 de zile calendaristice de la Admitere.

CITESTE SI:  Calendar economic: După o săptămână cu decizii ale băncilor centrale, atenția se va îndrepta din nou către evoluția inflației

Se preconizeaza ca Perioada de Oferta sa inceapa pe 23 iunie 2023 si este de asteptat sa se incheie cel tarziu pe 4 iulie 2023 la ora 12 (ora locala). Pretul de Oferta („Pretul de Oferta”) si numarul exact de Actiuni Oferite spre vanzare vor fi determinate in urma procesului de book building din cadrul Perioadei de Oferta si se estimeaza sa fie anuntate pe sau in jurul datei de 5 iulie 2023.

Se estimeaza ca decontarea sa aiba loc pe sau in jurul datei de 10 iulie 2023. Se preconizeaza ca admiterea si inceperea tranzactionarii pe BVB sa aiba loc in jurul datei de 12 iulie 2023.

Investitorii de retail pot subscrie in unitatile Bancii Comerciale Romane S.A., BRD – Groupe Societe Generale S.A., BT Capital Partners S.A. si Banca Transilvania S.A., Swiss Capital S.A. si ale participantilor eligibili ce se regasesc pe lista publicata pe site-ul BVB. Informatii suplimentare sunt disponibile pe site-urile bancilor mentionate.

Trei grupuri de investitori institutionali romani (“Investitorii Principali”) au fost de acord sa fie investitorii principali in cadrul Ofertei si au incheiat un acord de investitii cu Hidroelectrica si Fondul.

Investitorii Principali s-au angajat sa achizitioneze in total 2,24 miliarde RON in actiuni la Pretul de Oferta, sub rezerva anumitor conditii uzuale.

Imediat dupa Admitere, actiunile Hidroelectrica vor fi incluse in indicele BET al BVB.

Hidroelectrica si Fondul Proprietatea vor fi supuse unei interdictii de instrainare a actiunilor pentru o perioada ce incepe pe 22 iunie 2023 si se incheie la 180 zile de la data Admiterii, iar actionarul majoritar al Societatii va fi supus unei interdictii de instrainare a actiunilor Societatii pentru o perioada ce incepe pe 22 iunie 2023 si se incheie la 12 luni de la data Admiterii, sub rezerva anumitor exceptii prevazute in Prospect.

Informatii detaliate privind Oferta sunt dezvaluite in Prospect.

Citigroup Global Markets Europe AG, Erste Group Bank AG, Jefferies GMBH si Morgan Stanley Europe SE sunt Coordonatori Globali Comuni ai Ofertei.

Banca Comerciala Romana SA, Barclays Bank Ireland PLC, BofA Securities Europe SA, UBS Europe SE, UniCredit Bank AG si Wood & Company Financial Services actioneaza in calitate de Codetinatori ai Registrului de Subscrieri. Auerbach Grayson, BRD – Groupe Societe Generale, S.S.I.F. BT Capital Partners S.A. si S.S.I.F. Swiss Capital S.A. sunt Intermediari Coordonatori (impreuna,“Intermediarii”).

Rothschild & Co Equity Market Solutions Limited are calitatea de Consultant Financiar pentru Fondul Proprietatea, iar STJ Advisors este Consultant Financiar pentru Hidroelectrica in legatura cu Oferta.

Alte rapoarte curente cu informatii suplimentare vor fi publicate pe masura ce si cand vor exista informatii relevante.

Prospectul este disponibil pe site-urile Hidroelectrica, Fondului Proprietatea si BVB: www.hidroelectrica.ro, www.fondulproprietatea.ro, si www.bvb.ro. Copii ale Prospectului vor fi furnizate la cerere, in timpul programului de lucru la sediul Hidroelectrica, bd. Ion Mihalache, nr. 15-17, etaj 10 – 15, Bucuresti, Romania.