BET
16916.96
0.47%
BET-TR
35100.63
0.47%
BET-FI
59731.76
-0.28%
BETPlus
2499.36
0.43%
BET-NG
1206.91
0.15%
BET-XT
1440.34
0.38%
BET-XT-TR
2954.94
0.38%
BET-BK
3108.5
0.39%
ROTX
37158.83
0.48%


Ministerul Finantelor listează la BVB noi titluri de stat FIDELIS în valoare totală de peste 1 miliard de lei

Autor: Financial Market
Timp de citit: 3 minute

Ministerul Finantelor (MF) a atras 872,5 milioane lei si 42,1 milioane euro, valori insumand peste 1 miliard de lei, prin cea de-a sasea oferta primara de vanzare de titluri de stat FIDELIS pentru populatie derulata in ultimii doi ani prin Bursa de Valori Bucuresti.

Astfel, valoarea celor sase runde de finantare derulate in 2020 si 2021 la BVB de catre Ministerul Finantelor depaseste 9 miliarde lei (1,8 miliarde euro).

Pe parcursul acestui an, persoanele fizice au investit peste 4,3 miliarde de lei in titlurile de stat FIDELIS, ceea ce demonstreaza ca programul se bucura de un interes ridicat, fiind un instrument de economisire atat pentru disponibilitatile in lei, cat si pentru cele in euro.

Participarea sustinuta a investitorilor cu ocazia celor patru emisiuni derulate in anul 2021 dovedesc aprecierea de care se bucura acest Program, care ofera siguranta investitiilor si reprezinta o alternativa necesara pe piata instrumentelor financiare romanesti”, a declarat Adrian Caciu, ministrul Finantelor.

Programul FIDELIS a devenit deja unul de referinta pentru Ministerul Finantelor, pentru Bursa de Valori Bucuresti, dar si pentru romanii care aleg aceasta forma de investitie. Ne bucuram ca statul roman a folosit constant in ultimii doi ani Bursa pentru asigurarea unei parti din necesarul de finantare.

Derularea celor sase oferte din ultimii doi ani confirma faptul ca Ministerul Finantelor este un partener al intregii piete de capital. In ultimii doi ani am observat, totodata, si un interes in crestere si din mediul privat pentru accesarea finantarii prin piata de capital, atat prin obligatiuni, cat si prin emisiuni de actiuni. Ultimii doi ani au demonstrat pe deplin ca Bursa de Valori Bucuresti este un canal de finantare viabil, atat pentru mediul privat, cat si pentru statul roman”, a declarat Radu Hanga, Presedintele Bursei de Valori Bucuresti.

Misiunea noastra la Bursa de Valori Bucuresti este sa oferim cat mai multe oportunitati de investitii, pentru toate categoriile de investitori. Ne bucuram ca Ministerul Finantelor ne sprijina in acest demers si prin programul FIDELIS, prin care romanii au acces la un instrument de investitie si economisire in acelasi timp.

Ordinele plasate de catre investitorii romani in cadrul celor sase oferte a depasit numarul de 54.000, fapt ce demonstreaza ca romanii sunt deschisi catre noi modalitati de economisire. Ne-am propus sa oferim investitorilor cat mai multe instrumente pentru a tranzactiona si pentru a-si administra portofoliile, iar odata cu lansarea Contrapartii Centrale gama de astfel de instrumente se va diversifica si mai mult”, a declarat Adrian Tanase, Directorul General al Bursei de Valori Bucuresti.

CITESTE SI:  Transelectrica propune plata unui dividend de 0,28 lei pe acțiune din profitul anului 2023

Ministerul Finantelor a derulat oferta publica de vanzare a titlurilor de stat FIDELIS, denominate in lei si in euro, in perioada 18 noiembrie – 10 decembrie 2021. Oferta a fost dedicata persoanele fizice rezidente si nerezidente, cu varsta peste 18 ani. Sindicatul de intermediere al ofertei a fost format din BT Capital Partners (Lead Manager) si Banca Transilvania, Banca Comerciala Romana si BRD – Groupe Societe Generale.

Intr-o perioada de volatilitate pe bursa locala si pe pietele externe care pare sa se intensifice, titlurile de stat FIDELIS, care reprezinta un instrument cu grad de risc scazut, isi mentin un randament atractiv si sunt in continuare atragatoare pentru investitori. Utilizarea acestor instrumente ca mijloace de economisire si investire devine o parte integranta din strategia investitorilor de retail, iar accesul facil la subscriere in ofertele trimestriale mentine interesul ridicat”, a declarat Daniela Secara, Directorul General al BT Capital Partners.

Prin intermedierea ofertei de titluri de stat din cadrul programului FIDELIS ne consolidam un portofoliu diversificat de optiuni de investire si venim in ajutorul clientilor cu o alternativa in plasamente sigure. In centrul tuturor initiativelor in care ne implicam se afla bunastarea romanilor si alegerile financiare inteligente, iar investitiile in titluri de stat sunt un prim pas pentru cei care isi doresc sa-si diversifice castigurile prin solutii cu risc scazut”, a declarat Valentin Popovici, Director Executiv Piete Financiare, BCR.

Emisiunile periodice in cadrul Programului FIDELIS al Ministerului Finantelor au consacrat deja pe piata financiara romaneasca instrumentul cu gradul de risc cel mai scazut accesibil populatiei, fapt care are o importanta deosebita din perspectiva unui management de portofoliu adecvat pe care pot sa il implementeze persoanele fizice. Listarea acestor titluri de stat destinate populatiei la BVB asigura parametrii de lichiditate necesari unui instrument financiar pentru a deveni eligibil pentru investitorii locali activi pe piata financiara locala, care isi actualizeaza regulat optiunile de investitii”, a declarat Irina Neacsu, Director Executiv Corporate Finance, BRD – Groupe Société Générale.

In cadrul ofertei, romanii au plasat 8.817 ordine de subscriere atat pentru titlurile de stat denominate in lei, cat si pentru cele in euro. Oferta a cuprins titluri de stat in lei cu maturitati de unu, respectiv trei ani, si o emisiune in euro, cu scadenta la cinci ani. Detaliile fiecarei emisiuni sunt disponibile in tabelul de mai jos.