BET
17013.16
-1.09%
BET-TR
35300.27
-1.09%
BET-FI
60447.56
0.47%
BETPlus
2514.25
-1.15%
BET-NG
1209.14
-1.03%
BET-XT
1451.74
-0.97%
BET-XT-TR
2978.36
-0.97%
BET-BK
3134.74
-1.26%
ROTX
37358.24
-1.07%Ministerul Finanțelor listează la BVB o nouă emisiune de titluri de stat FIDELIS cu 3 scadențe diferite și în valoare cumulată de aproape 943 milioane lei

Autor: Financial Market
Timp de citit: 4 minute

Ministerul Finantelor (MF) a atras 650,5 milioane lei si, respectiv, 59 milioane euro, (valori insumand 943 milioane lei – 190,5 milioane euro) prin a cincea oferta primara de vanzare de titluri de stat pentru populatie (FIDELIS) derulata in ultimele 15 luni prin sistemele Bursei de Valori Bucuresti (BVB).

Astfel, valoarea celor cinci runde de finantare derulate in ultimele 15 luni la BVB de catre Ministerul Finantelor se apropie de 8 miliarde lei (1,6 miliarde euro).

Prezenta activa a persoanelor fizice in calitate de investitori in aceste instrumente financiare oferite de Ministerul Finantelor confirma atractivitatea Programului FIDELIS in randul populatiei.

Reluarea emisiunilor FIDELIS incepand cu anul 2020 si promovarea trimestriala a acestora in contextul economic si social traversat de multe presiuni la nivel national si mondial, precum si interesul manifestat de investitorii persoane fizice, arata orientarea tot mai mare a populatiei catre un comportament de diversificare a economisirii si catre utilizarea mecanismelor specifice pietei de capital.

Colaborarea cu partenerii nostri in oferirea acestor instrumente financiare si a mecanismelor de tranzactionare contribuie semnificativ la promovarea cat mai larga si la implicarea mai activa a populatiei in mecanismele de piata de capital”, a declarat Dan Vilceanu, Ministerul Finantelor.

Ultimii doi ani au demonstrat pe deplin ca Bursa este un canal viabil pentru finantare, fie ca vorbim de companii private sau de Statul Roman, prin Ministerul Finantelor. Dovada sunt cele 70 de runde de finantare, in valoare de peste 2,5 miliarde euro, derulate prin intermediul pietei de capital, atat de Ministerul Finantelor, prin emisiunile de titluri de stat FIDELIS, cat si de companii antreprenoriale.

Putem spune ca ofertele pentru vanzarea de titluri de stat FIDELIS sunt un succes luand in calcul sumele atrase si estimarile cu privire la evolutia inflatiei in Romania, dar si faptul ca aceste titluri de stat sunt indicate pentru cei care vor sa faca primul pas pe piata de capital, oferind cel mai redus raport castig – risc”, a declarat Radu Hanga, Presedintele Consiliului de Administratie al BVB.

Prin continuarea emisiunilor de titluri de stat FIDELIS cu o cadenta trimestriala, precum si prin dialogul constructiv pe care-l avem pe alte subiecte, Ministerul Finantelor dovedeste angajamentul de a contribui la dezvoltarea pietei de capital, fiind unul dintre principalii nostri parteneri in aceasta directie.

Uitandu-ne la cele aproape 8.000 ordine de subscriere din aceasta oferta de titluri de stat, aproape doua treimi sunt pentru sume de pana in 61.000 de lei, ceea ce demonstreaza ca din ce in ce mai multi romani aleg sa economiseasca folosind titlurile de stat.

Ne-am propus sa oferim investitorilor cat mai multe instrumente pentru a tranzactiona si pentru a-si administra portofoliile, iar odata cu lansarea Contrapartii Centrale, gama de astfel de instrumente se va diversifica si mai mult”, a afirmat Adrian Tanase, Directorul General al Bursei de Valori Bucuresti.

Oferta primara de vanzare a titlurilor de stat FIDELIS a fost intermediata de sindicatul format din BT Capital Partners (Lead Manager si Intermediar) si Banca Transilvania (Grup de Distributie) si Banca Comerciala Romana si BRD – Groupe Societe Generale (Intermediari). De asemenea, titlurile de stat au putut fi cumparate si prin participanti eligibili.

CITESTE SI:  Simtel Team vizează venituri consolidate de 394,3 milioane de lei și un profit net de 35,1 milioane de lei în 2024

Listarea titlurilor de stat este realizata cu sprijinul BT Capital Partners.

O noua emisiune incheiata cu succes reprezinta un nou pas inainte spre diversificarea solutiilor de investire si economisire a populatiei. Ne pastram optimismul fata de programele viitoare si increderea ca recurenta de emisiuni trimestriale de acest fel este benefica pentru investitori si pentru piata de capital in general”, a declarat Daniela Secara, Directorul General al BT Capital Partners.

Cele cinci oferte FIDELIS de vanzare a titlurilor de stat derulate in ultimii doi ani reprezinta un semn de incredere in astfel de investitii, atat din partea Guvernului, cat si din partea romanilor care au ales sa-si plaseze economiile in instrumente de tranzactionare care vor continua sa creeze valoare adaugata prin listarea la bursa. Subscrierea la astfel de titluri de stat dureaza cateva minute din momentul in care un cumparator ajunge la banca si vom intensifica eforturile de a face acest proces cat mai facil si accesibil pentru un numar mai mare de investitori”, a afirmat Valentin Popovici, Director Executiv Piete Financiare BCR.

Gratie emisiunilor sistematice, titlurile de stat din programul FIDELIS se constituie deja intr-un instrument indispensabil pentru investitorii persoane fizice care au posibilitatea unui management de portofoliu optimizat in ceea ce priveste realocarile in mod operativ intre diferite instrumente financiare.

Pe langa faptul ca reprezinta un benchmark in ceea ce priveste raportarea performantelor diferitelor instrumente financiare, titlurile de stat din programul FIDELIS sunt oportune spre a fi disponibile investitorilor de retail inclusiv in perioadele cu vizibilitate mai redusa in economie sau pe pietele financiare locale sau internationale”, a declarat Irina Neacsu, Director Executiv Corporate Finance, BRD – Groupe Societe Generale.

In cadrul celei de-a cincea oferte, derulata in perioada 13 septembrie – 1 octombrie, romanii au plasat 7.908 ordine de subscriere atat pentru titlurile de stat denominate in lei, cat si pentru cele in euro. Oferta a cuprins titluri de stat in lei cu maturitati de unu, respectiv trei ani, si o emisiune in euro, cu scadenta la cinci ani.

Detaliile fiecarei emisiuni sunt disponibile in tabelul de mai jos:

Titlurile de stat au intrat la tranzactionare la BVB, joi, 7 octombrie, si pot fi cumparate sau vandute in mod transparent in orice moment prin intermediarii autorizati.

Subscrierea initiala a titlurilor nu a fost comisionata de catre intermediari, iar veniturile obtinute, atat din dobanzi, cat si din castigurile de capital nu sunt impozabile.

Pragul minim de subscriere a fost de 5.000 de lei, respectiv 1.000 de euro. In emisiunea de titluri de stat FIDELIS au putut investi persoanele fizice rezidente si nerezidente cu varsta de peste 18 ani pana la data inchiderii ofertei, inclusiv.