BET
16898.63
0.41%
BET-TR
35062.63
0.41%
BET-FI
59922.8
-0.34%
BETPlus
2493.45
0.39%
BET-NG
1216.11
0.53%
BET-XT
1440.08
0.29%
BET-XT-TR
2954.44
0.29%
BET-BK
3091.05
0.09%
ROTX
37125.27
0.42%



Moment istoric România Emergentă. Piața de capital din România devine Piață Emergentă

Autor: Financial Market
Timp de citit: 6 minute

• Moment istoric pentru piata de capital din Romania, care este inclusa, incepand cu 21 septembrie 2020, in indicii Pietelor Emergente ai furnizorului global de indici FTSE Russell. La 25 de ani de la redeschiderea bursei, Romania este primita intr-un univers investitional fara precedent: noi fonduri de investitii care gestioneaza miliarde de euro vor putea investi in companiile listate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), ceea ce era imposibil anterior din cauza restrictiilor generate de statutul de Piata de Frontiera.

• Doua companii romanesti, Banca Transilvania (TLV) – cea mai tranzactionata companie de la BVB – si Nuclearelectrica (SNN) – companie listata la bursa in care statul roman este actionar majoritar – au indeplinit criteriile necesare pentru a fi incluse, din 21 septembrie, in indicii Pietelor Emergente reprezentativi pentru upgradarea Romaniei.

• Consolidarea statutului de Piata Emergenta, prin cresterea numarului de companii romanesti incluse in acesti indici, reprezinta unul dintre principalele obiective ale Bursei de Valori Bucuresti. Cresterea reprezentativitatii Romaniei in spatiul emergent va contribui la atragerea de fonduri substantiale in companiile listate la bursa si, implicit, in economia romaneasca.

Pentru prima data in istorie, piata de capital din Romania este inclusa, incepand cu 21 septembrie 2020, in indicii Pietelor Emergente, potrivit clasificarii furnizorului global de indici FTSE Russell. Promovarea Romaniei la statutul de Piata Emergenta dupa 25 de ani de la reinfiintarea bursei locale, institutie fundamentala a pietei de capital romanesti, reprezinta un succes fara precedent.

Povestea Bursei de Valori Bucuresti este, in mare parte, povestea Romaniei moderne si face parte din ADN-ul nostru national pentru ca demonstreaza capacitatea acestei natiuni de a se mobiliza pentru atingerea unui obiectiv de tara extrem de ambitios. Institutia bursei de valori a fost restabilita in 1995 dupa ce a fost inchisa timp de aproape jumatate de secol, imediat dupa instalarea regimului comunist in Romania. Am inceput totul de la zero.

De atunci si pana acum, dupa un sfert de secol de munca si aliniere la cele mai inalte standarde, bursa romaneasca a ajuns la nivelul exigentelor impuse de pietele internationale. Nicicand in istoria recenta a tarii nu a existat un proiect economic atat de amplu care sa necesite atat de mult efort si determinare pe o perioada atat de lunga de timp. Si cel mai important aspect pe care il recunoastem si il celebram astazi este ca Romania Emergenta este mai mult decat proiectul BVB, este un proiect de tara”, a declarat Radu Hanga, Presedintele Bursei de Valori Bucuresti.

Traim un moment istoric. Este cea mai clara si incontestabila recunoastere internationala pe care o primeste piata de capital din Romania. Este mai mult decat o validare a valorilor promovate de piata de capital, este o validare a eforturilor Romaniei de a fi inclusa intr-un univers investitional fara precedent.

As dori sa le multumesc tuturor entitatilor implicate in piata de capital si autoritatilor care au fost aproape de bursa in tot acest proces. Sunt deosebit de onorat sa conduc echipa care a facut acest moment posibil si am incredere in capacitatea noastra comuna de a ne asuma si realiza obiective care sa ramana in istorie”, a declarat Adrian Tanase, Directorul General al Bursei de Valori Bucuresti.

Din 21 septembrie 2020, Romania este inclusa propriu-zis in indicii Pietelor Emergente potrivit clasificarii realizate de FTSE Russell, iar acest eveniment a fost posibil dupa ce furnizorul global de indici a anuntat, in septembrie 2019, ca Romania a fost promovata la statutul de Piata Emergenta Secundara de la statutul de Piata de Frontiera.

FTSE Russell are deosebita placere sa anunte ca Romania va primi statutul de Piata Emergenta Secundara. […] Romania indeplineste cele 9 criterii de calitate ale FTSE pentru statutul de Piata Emergenta Secundara potrivit schemei FTSE pentru clasificarea tarilor. FTSE Russell felicita autoritatile pietei de capital din Romania pentru atingerea acestui statut,” se arata in raportul publicat anul trecut de furnizorul global de indici. Decizia de promovare a fost luata dupa ce Romania s-a aflat timp de trei ani pe lista de monitorizare.

Promovarea propriu-zisa la statutul de Piata Emergenta va permite pietei de capital si economiei romanesti sa absoarba noi fonduri in urmatorii ani si transmite un semnal puternic catre companiile private si de stat ca pot creste semnificativ prin intermediul bursei. Noi fonduri de investitii care gestioneaza miliarde de euro vor putea investi in companiile romanesti listate la BVB, ceea ce era imposibil anterior din cauza restrictiilor generate de statutul de Piata de Frontiera detinut pana acum Romania.

Doua companii romanesti: contributie decisiva la noul statut

Doua companii romanesti, Banca Transilvania (TLV) – cea mai tranzactionata companie de la BVB – si Nuclearelectrica (SNN) – companie listata la bursa in care statul roman e actionar majoritar – au indeplinit criteriile necesare pentru a fi incluse, incepand cu 21 septembrie, in indicii All-Cap dedicati Pietelor Emergente potrivit clasificarii furnizorului global de indici FTSE Russell.

Contributia celor doua companii a fost decisiva pentru upgrade-ul intregii piete deoarece promovarea a tinut cont de prezenta companiilor in indicii All-Cap (care include companiile cu o capitalizare mare, medie si mica, excluzand sectorul micro).

CITESTE SI:  Analiză Purcari Wineries: Recomandare de CUMPĂRARE și un preț țintă de 18,80 lei/acțiune

Banca Transilvania devine prima companie romaneasca cu actionariat privat listata la bursa care a fost inclusa in indicii FTSE Russell dedicati Pietelor Emergente.

Acum 23 de ani, cand ne-am listat la Bursa, eram o banca mica, cu o capitalizare de 10 milioane de dolari si azi suntem incantati sa contribuim din pozitia de lider al sectorului bancar si al lichiditatii pe bursa la includerea Romaniei in indicele FTSE Russell.

Speram ca experienta noastra pozitiva si povestea de succes sa inspire si sa atraga si alte companii sa ne urmeze. Ne-am definit de la inceput obiectivul principal ca fiind sustinerea economiei romanesti pe toate planurile si ne bucuram ca am reusit sa confirmam. Ca banca universala, acesta ramane angajamentul nostru ferm. Suntem onorati sa fim parte din aceasta etapa istorica pentru Romania si pentru piata de capital”, a declarat Horia Ciorcila, Presedintele Consiliului de Administratie al Bancii Transilvania.

Ne bucuram ca Romania si piata de capital sunt jucatori intr-o noua liga, piata emergenta secundara. Pentru Romania este o ocazie sa se remarce si pe alte piete si sa exploateze potentialul investitional pe care il detine. Suntem onorati ca Banca Transilvania este una dintre cele doua companii care au calificat Romania. Intrarea BT pe indicele FTSE Russell pentru pietele emergente ne responsabilizeaza si mai mult deoarece si mai multi investitori se vor uita spre Banca Transilvania. Curaj, Romania!”, a spus Omer Tetik, Directorul General al Bancii Transilvania.

Nuclearelectrica devine prima companie romanesca cu actionariat majoritar de stat listata la bursa care a fost inclusa in indicii FTSE Russell dedicati Pietelor Emergente.

SNN este o companie care isi doreste in primul rand stabilitate si pe baza acestei stabilitati o crestere graduala. Este premisa de la care am pornit in 2017 si pe care am construit constant pentru a pozitiona compania cat mai avantajos, pentru a aduce valoare adaugata si castiguri actionarilor si investitorilor nostri. Suntem responsabili pentru binele companiei si, in egala masura, pentru binele investitorilor nostri.

Rezultatele financiare, strategiile pe termen lung, perfect contextualizate mediului european si international de crestere sustenabila, corelate cu proiectele de investitii sunt elocvente pentru SNN peste 10, 20, 30 de ani: o companie puternica, capabila sa reziste dinamicii externe, si am vazut deja ce inseamna dinamica subita.

Includerea, incepand din aceasta toamna, in indicele FTSE Russell reflecta eforturile noastre si motivatia de a avea o companie robusta, dar si de a sustine dezvoltarea Bursei de la Bucuresti prin atragerea de noi investitori”, a afirmat Cosmin Ghita, Directorul General al Nuclearelectrica.

Primele efecte

Ca urmare a upgradarii Romaniei la statutul de Piata Emergenta prin includerea emitentilor Banca Transilvania si Nuclearelectrica in indicii FTSE All-Cap, reprezentantivi pentru upgrade-ul la noul statut de piata, si alte companii romanesti listate la Bursa de Valori Bucuresti pot beneficia de includerea in indicii pietelor emergente.

Potrivit clasificarii FTSE Russell, prima companie romaneasca care a beneficiat de upgrade-ul pietei este TeraPlast (simbol bursier TRP). In consecinta, incepand cu 21 septembrie, TeraPlast devine prima companie romaneasca inclusa in indicele FTSE Global Micro-Cap.

Sectorul micro nu este luat in calcul de furnizorul global de indici in decizia privind upgrade-ul de tara, insa includerea companiilor romanesti in acesti indici poate contribui nu doar la vizibilitate, ci si la atragerea de capital din partea administratorilor de fonduri.

Consolidarea statutului de Piata Emergenta

Romania are o noua autostrada care ne conecteaza cu intreaga lume, nu doar cu Europa. Ca urmare a promovarii la statutul de Piata Emergenta, autostrada reprezentata de piata de capital faciliteaza circulatia fluxurilor de bani oriunde in lume. Avem astfel cea mai buna dovada care arata de ce listarea la bursa a companiilor, fie ca au actionariat majoritar de stat sau privat, reprezinta calea spre dezvoltarea economica si sustenabila a Romaniei.

Continuarea procesului de listare asigura valorificarea oportunitatilor si deschide calea spre accesul la capital intr-un mod rapid si eficient. Obiectivul principal comun, atat in mediul economic cat si in cel politic, este dezvoltarea Romaniei,” a declarat Radu Hanga, Presedintele Bursei de Valori Bucuresti.

Romania are sansa de a fructifica oportunitatile oferite de noul statut de Piata Emergenta pentru ca, in acest moment, sunt mai multe companii candidate care pot indeplini criteriul de lichiditate. Noi emitenti vor putea intra in indicii FTSE Russell daca vor indeplini la urmatoarele evaluari criteriul de lichiditate.

Consolidarea acestui nou stat pe care l-am castigat se poate realiza doar prin cresterea numarului de companii romanesti prezente in indicii Pietelor Emergente, iar acest lucru inseamna ca vom avea companii romanesti mai valoroase si mai puternice, ceea ce va contribui la dezvoltarea economiei romanesti.

Tocmai de aceea este nevoie de o stransa colaborare intre Bursa de Valori Bucuresti si autoritati, intre mediul de business si mediul politic, astfel incat sa reusim impreuna sa dublam, in urmatorii 10 ani, gradul de reprezentativitate al pietei de capital in economie, de la nivelul actual de 10% la 20% din PIB”, a declarat Adrian Tanase, Directorul General al Bursei de Valori Bucuresti.