BET
16898.8
0.41%
BET-TR
35062.98
0.41%
BET-FI
59922.8
-0.34%
BETPlus
2493.47
0.39%
BET-NG
1216.13
0.53%
BET-XT
1440.09
0.29%
BET-XT-TR
2954.47
0.29%
BET-BK
3091.1
0.09%
ROTX
37123.54
0.42%



Noi reguli privind funcționarea contrapărților centrale din UE. Bursa locală a închis în scădere la finalul zilei

Autor: Financial Market
Timp de citit: 3 minute

În curând, Uniunea Europeană va dispune de un nou cadru legal care să stabilească normele de functionare pentru casele de compensare pe pietele de capital ale UE.

Președinția și Parlamentul au ajuns astăzi la un acord provizoriu privind modul în care ar trebui supravegheate în viitor, casele de compensare (contraparti centrale) ale UE și ale altor țări luând în considerare în special efectele Brexit-ului asupra sistemului financiar european.

Noile norme vor fi puse în aplicare printr-o revizuire a Regulamentului european privind infrastructura de piață (EMIR) și o revizuire a statutului sistemului european al băncilor centrale și al Băncii Centrale Europene.

Casele de compensare sau contrapărțile centrale (CPC) sunt instituții care facilitează schimbul de plăți, tranzacțiile cu valori mobiliare și instrumentele financiare derivate prin centralizarea și standardizarea tuturor etapelor care au condus la efectuarea plății. De asemenea, acestea își asumă și riscul de contrapartidă, interpunându-se între vânzător și cumpărător, oferind astfel garanții că tranzacția poate fi încheiată.

Casele de compensare reprezintă o legătură critică în lanțul financiar. Acordul de astăzi este esențial pentru a obține certitudinea juridică cu privire la normele care se vor aplica în viitor, în special în ceea ce privește modul în care firmele cu sediul în afara UE vor putea să opereze pe piața unică.” au declarat reprezentantii UE.

În prezent există 16 contrapărți centrale (CPC) stabilite și autorizate în UE. În conformitate cu dispozițiile EMIR privind echivalența, au fost recunoscute alte 32 CPC din țări terțe, permițându-le să își ofere serviciile în UE. După Brexit, cele trei contrapartide centrale cu sediul în Regatul Unit vor deveni de facto CPC din țări terțe UE.

Cum au evoluat companiile listate la BVB

Conform casei de brokeraj Prime Transaction, indicii bursei de la București au continuat să scadă la finalul sedintei de astazi, BET-FI fiind singurul indice care a reusit sa inchida cu o usoara crestere de 0.04%. Cea mai mare scădere a fost inregistrată de indicele BET, respectiv de -0.61%. Valoarea tranzactiilor a scazut astazi la 28 mil lei. lichiditatea mentinandu-se incontinuare la un nivel scazut. Actiunile Banca Transilvania (TLV) au asigurat peste o treime din rulajul de azi. Din cadrul indicelui BET un singur emitent a avut o crestere de peste un procent, fiind vorba de Medlife (M) 1.10%. La polul opus cele doua banci au inregistrat cele mai mai scaderi BRD SocGen (BRD) -1.57% si Banca Transilvania (TLV) -1.44%.

CITESTE SI:  Incă o bancă din top 5 a raportat o creștere a profitului: Raiffeisen închide 2018 cu aproape 190 mil euro profit net

Theresa May suferă o altă înfrângere 

Nu este nicio surpriză faptul că prim-ministrul britanic, Theresa May, a suferit o altă înfrângere marți seară în cadrul parlamentului din UK având în vedere că planul său Brexit a fost modficat cu doar câteva ore înainte de votul final din Londra, se arată într-o analiză a brokerilor de la XTB Online Trading.

Așadar, parlamentarii britanici au respins propunerea planului cu 242 voturi în favoare și 391 împotrivă. Deși majoritatea a fost mai redusă decât în cazul votului care a avut loc în ianuarie, acesta a reprezentat totuși un semnal clar că haosul din sfera politică britanică nu se va încheia prea curând.

După vot, Theresa May a declarat: „Continui să cred că, de departe, cel mai bun rezultat este că UK părăsește Uniunea Europeană într-o manieră ordonată, cu un acord încheiat.” De asemenea, a adăugat că obținerea unei prelungiri a termenului limită nu rezolvă deloc problema.

În plus, negociatorul-șef al UE în privința Brexitului a transmis pe contul său de Twitter următoarele: „UE a făcut tot ce-i stă în putință pentru a ajuta la obținerea acordului de retragere. Impasul poate fi rezolvat numai de UK. Noile noastre pregătiri legate de o ”ieșire fără acord” sunt acum mai importante decât oricând.

În ciuda celor întâmplate, lira britanică nu a înregistrat mișcări puternice, astfel că rezultatul a fost în general așteptat. Ce urmează? Deputații parlamentari din UK vor vota miercuri dacă țara ar trebui să părăsească UE fără niciun acord, fiind probabil ca acest vot să fie, de asemenea, un eșec.

În cazul în care acest scenariu se va materializa (fiind cel mai probabil să se întâmple acest lucru), joi va avea loc votul final, când parlamentarii vor aproba o prelungire a termenului de ieșire din UE până pe 22 mai (data cade înainte de alegerile pentru Parlamentul European).

După ce parlamentul din UK își va exprima voința de a extinde art. 50, Uniunea Europeană va trebui să aprobe o astfel de decizie. În ansamblu, înseamnă că ne îndreptăm spre săptămâni ulterioare de incertitudine politică. Prin urmare, deși lira se poate bucura pe termen scurt de un scenariu ce presupune absența unui acord, aceasta s-ar putea aprecia și mai mult în momentul în care ne apropiem încet de expirarea termenului limită, concluzionează analiza.


 

[ajax_load_more]