BET
16947.98
0.5%
BET-TR
35164.99
0.5%
BET-FI
60482.43
0.6%
BETPlus
2503.39
0.47%
BET-NG
1212.49
0.75%
BET-XT
1444.24
0.52%
BET-XT-TR
2962.94
0.52%
BET-BK
3118.34
0.41%
ROTX
37227.85
0.51%


Peste 8 mil de acțiuni Norofert tranzacționate în doi ani de la listarea pe piata AeRO. Compania estimează cresterea cifrei de afaceri cu peste 30% anul acesta

Autor: Financial Market
Timp de citit: 4 minute

Norofert (NRF), conglomerat agroalimentar ce acoperă intreg lanțul de producție agricolă, de la productie vegetală până vânzarea si distribuția de inputuri ecologice, sărbătorește astazi, 3 martie, doi ani de la listarea pe piata AeRO a Bursei de Valori Bucuresti.

De la debutul la Bursa, investitorii din piata de capital au realizat peste 58.000 de tranzactii cu 8,2 milioane de actiuni NRF, in valoare de 119 milioane de lei. Capitalizarea companiei este de 127 milioane lei, o crestere de cinci ori fata de momentul listarii.

Listarea unei companii si ulterior aniversarile pe care le marcheaza in calitate de companie publica sunt momente importante. Acum doi ani Norofert debuta la Bursa intr-o perioada plina de incertitudini, martie 2020 fiind si luna in care au aparut primele semne ale pandemiei de COVID-19 in Romania. Nici acum, la doi ani distanta, contextul regional si international nu este mai calm.

Bursa de Valori Bucuresti a demonstrat insa stabilitate in toata aceasta perioada si ne bucuram sa construim, alaturi de toti partenerii nostri, inclusiv companiile listate, o piata de capital eficienta si solida”, a declarat Radu Hanga, Presedintele Bursei de Valori Bucuresti.

In urma cu doi ani Norofert a fost prima companie antreprenoriala din agricultura romaneasca care a venit la bursa si a setat un trend pentru acest domeniu. Pe perioada celor doi ani am continuat procesul de dezvoltare al companiei, prin realizarea de investitii in lansarea de noi produse dedicate agriculturii ecologice, achizitionarea fermei din Zimnicea, unde deja am efectuat primele lucrari de insamantare conversie ecologica 2 la finalul anului 2021 pentru grau, orz si rapita, am pregatit intrarea noastra pe piata din SUA si am intensificat activitatea de cercetare printr-un parteneriat cu USAMV – Facultatea de Biotehnologie.

Totodata, devenind o companie publica am inteles cat este de important sa avem o echipa de conducere profesionista. Prin urmare, am restructurat departamentul financiar prin aducerea unui CFO cu experienta si rezultatele au inceput deja sa se vada – in 2021, gradul de incasare a ajuns la 99,4%.

Cu toate acestea, in ceea ce priveste ziua de astazi, cred ca orice discutie despre afaceri si reusite nu prea isi are rostul avand in vedere ce se intampla aproape de granitele noastre. Sper ca situatia sa se detensioneze cat mai rapid si sa putem reveni la normalitatea pe care se pare ca nu am apreciat-o indeajuns de mult in ultimii ani”, a declarat Vlad Popescu, CEO si Presedinte Norofert.

Norofert este prezenta pe Sistemul Multilateral de Tranzactionare si cu o emisiune de obligatiuni sub simbolul bursier NRF25, listata in iunie 2020 si cu scadenta in ianuarie 2025.

La nivel consolidat, compania si-a bugetat o cifra de afaceri de peste 67 mil lei in 2022, in crestere cu 31% față de aceeasi perioada a anului precedent.

Iată cele mai importante aspecte ale bugetului de venituri si cheltuieli pe acest an:

1. Mentinerea unei marje nete de peste 20% pentru linia principala de business: productia de inputuri pentru agricultura ecologica.

2. Cresterea pe linia principala de business, productia de inputuri pentru agricultura ecologica. Planul de investitiile pe 3 ani inceput in 2019 se va finaliza in anul 2022, iar investitiile se vor directiona catre automatizarea completa a liniei de productie, precum si cresterea capacitatii, necesare pentru o gama de produse din ce in ce mai diversificata. Investitie estimata de aproximativ 200.000 euro in anul 2022.

CITESTE SI:  Acțiunile Purcari Wineries se mențin în Indicele MSCI Romania Small Cap

3. Cresterea capacitatii de depozitare a inputurilor din fabrica din Filipestii de Padure prin constructia unui depozit de 1.500 m.p. pentru stocarea ingrasamintelor granulate produse in aceeasi locatie. Primul pas il reprezinta achizitionarea facilitatii de productie de la Filipestii de Padure, urmand ca dupa proiectare si primirea autorizatiei de construire Compania sa demareze extinderea. Investitie estimata de aproximativ 1.400.000 euro.

4. Finalizarea Laboratorului de cercetare si inovare, pe care Norofert a decis sa il construiasca in spatiul din Filipestii de Padure, in aceeasi locatie cu unitatea de productie. Finalizarea acestuia se va realiza din fonduri proprii si va fi operationalizat in perioada iulie-septembrie 2022. Aceasta facilitate, care va ocupa o suprafata de 450 mp are rolul de a accelera procesul de inovatie si cercetare pentru dezvoltarea unor produse competitive pentru piata din Romania, cat si pentru export. In T4 al anului 2021 s-au achizitionat, in vederea demararii constructiei, urmatoarele: hala pe structura metalica usoara, care va gazdui Laboratorul si echipamentele de laborator, acestea din urma fiind achizitionate in proportie de 70%. Investitie estimata de aproximativ 250.000 euro in anul 2022.

5. Investitiile necesare operationalizarii complete a fermei din Zimnicea, Jud. Teleorman. Fondurile, asigurate din capital propriu si/sau imprumuturi bancare, vor merge catre dezvoltarea capacitatii de depozitare cereale ecologice, prin modernizarea spatiilor actuale si constructia unora noi. De asemenea, este cruciala demararea unei investitii in irigatii, suprafata tinta pentru irigatie in urmatoarele 12 luni fiind de 200-250 ha. Investitie estimata de aproximativ 670.000 euro in anul 2022.

6. Marirea echipei comerciale la 17 Reprezentanti de Vanzari si 3 Reprezentanti Tehnici, pentru a acoperi in intregime teritoriul Romaniei.

In 2021, Norofert a inregistrat o cifra de afaceri de 51,5 milioane de lei, in crestere cu 107% fata de 2020 si un profit net de 8,2 milioane de lei, cu 63% mai mult comparativ cu anul anterior.

Planul de investitii al companiei pentru 2022 prevede aproximativ 1 milion de lei pentru automatizarea completa a liniei de productie de inputuri pentru agricultura ecologica, precum si diversificarea gamei de produse.

De asemenea, compania a anuntat investitii de 7 milioane de lei pentru constructia unui depozit de 1.500 mp la fabrica din Filipestii de Padure. In ceea ce priveste activitatea de cercetare, Norofert anunta investitii de circa 1,2 milioane de lei in finalizarea laboratorului de cercetare si inovare din cadrul fabricii din Filipestii de Padure.

Pentru ferma din Zimnicea, judetul Teleorman, Norofert va investi aproximativ 3,3 milioane de lei in operationalizarea completa a fermei prin dezvoltarea capacitatii de depozitare a cerealelor ecologice, modernizarea spatiilor actuale si constructia unora noi. De asemenea, compania ia in calcul investitii intr-un sistem de irigatii care sa acopere o suprafata de 200-250 de hectare.