BET
17013.16
-1.09%
BET-TR
35300.27
-1.09%
BET-FI
60447.56
0.47%
BETPlus
2514.25
-1.15%
BET-NG
1209.14
-1.03%
BET-XT
1451.74
-0.97%
BET-XT-TR
2978.36
-0.97%
BET-BK
3134.74
-1.26%
ROTX
37358.24
-1.07%Primul ETF sectorial cu expunere pe sectorul energetic se tranzacționează la BVB începând de azi

Autor: Financial Market
Timp de citit: 3 minute

Patria Asset Management, parte a grupului Patria Bank, listează astăzi, 22 februarie, primul ETF sectorial pe Piața Reglementată a Bursei de Valori București (BVB) sub simbolul bursier PTENGETF.

Sectorul energetic a fost unul dintre punctele forte ale pieței noastre și a contribuit semnificativ la reziliența bursei românești în fața corecțiilor consemnate anul trecut de piețele internaționale.

Felicităm Patria Asset Management pentru această inițiativă și ne bucurăm că investitorii vor avea un instrument util pentru diversificare. Investiția într-un ETF este cea mai ușoară modalitate prin care investitorii pot investi într-un anumit sector, pentru a fructifica oportunitățile oferite de companiile din componența indicelui respective.

Totodată, sunt necesare sume mai mici pentru a cumpăra unitățile de fond ale unui ETF decât sumele care ar fi necesare pentru a cumpăra direct acțiunile din indicele respectiv și în cantitățile similare pentru a replica într-un mod cât mai apropiat structura indicelui”, a declarat Radu Hanga, Președintele Consiliului de Administrație al Bursei de Valori București.

Fondul ETF Energie Patria Tradeville a fost lansat la începutul anului 2023 și are drept obiectiv replicarea performanței indicelui BET-NG al Bursei de Valori București dedicat sectorului energetic și utilităților aferente – un domeniu important pentru economia națională și pentru investitori.

Indicele include unele dintre cele mai impotante companii din domeniu, incluzând OMV Petrom (SNP), Romgaz (SNG), Nuclearelectrica (SNN), Transgaz (TGN), Electria (EL) și Transelectrica (TEL). Componența completa a indicelui BET-NG se regăsește aici.

Acesta este al doilea ETF disponibil la BVB, după ETF BET Patria – Tradeville, listat pe Piața Reglementată a Bursei și care urmărește indicele principal al BVB, indicele BET. ETF BET Patria – Tradeville a înregistrat în 2022 o creștere cu 54,1% a activelor până la 72,1 milioane lei la 31.12.2022 și o creștere cu 65,7% a numărului de investitori până la 7.217 la aceeași dată.

Ne bucurăm să lansăm pe bursă primul ETF sectorial din România și să oferim un instrument ușor de folosit pentru acces indirect la performanțele acțiunilor din domeniul energiei. A

ceastă dezvoltare vine în urma succesului celuilalt fond listat administrat de noi, ETF BET Patria – Tradeville, care este inclus în portofoliile unui număr din ce în ce mai mare de investitori la BVB.

Vom continua să dezvoltăm gama de produse oferite și să lansăm produse inovatoare și în viitor”, a afirmat Răzvan Pașol, Directorul General al Patria Asset Management.

Inițiava Patria Asset Management este lăudabilă, sperăm să avem cât mai multe astfel de produse listate la BVB. Ne dorim să oferim investitorilor instrumente cât mai diversificate prin care aceștia să-și poată structura portofoliile și să-și tranzacționeze ideile de investiții. ETF-urile sunt un instrument foarte des întâlnit pe piețele de capital internaționale și oferă investitorilor oportunități multiple de a lua expunere pe diverse sectoare sau piețe, adresându-se atât investitorilor de retail, cât și investitorilor instituționali.

Totodată, ETF-urile dovedesc unul dintre cele mai importante scopuri ale indicilor bursieri, acela de a fi investibili, de a fi tranzazcționabili.

Investiția într-un ETF este o investiție pasivă și indicată investitorilor care nu au timpul necesar pentru a studia și urmări toate companiile din componența indicelui și care, oricând au nevoie de a-și lichidiza investiția, o pot face foarte repede prin vânzarea unităților de fond ale ETF-ului direct la bursă” a spus Directorul General al BVB, Adrian Tănase.

CITESTE SI:  One United Properties vizează venituri de 1,7 miliarde de lei și un profit brut de 617,5 milioane de lei în 2024

ETF BET Patria – Tradeville și ETF Energie Patria – Tradeville sunt administrate de SAI Patria Asset Management si beneficiaza de serviciile de furnizor de lichiditate (market maker) ale SSIF TradeVille.

TradeVille se află, la mai bine de 11 ani de la lansarea primului ETF din Europa Centrală și de Est (ETF BET Patria – TradeVille – TVBETETF), din nou în avangarda tradingului online din România, prin contribuția sa la lansarea celui de-al doilea ETF ce ne poartă numele.

Vorbim acum de un ETF sectorial, axat pe domeniul energetic, ETF Energie Patria – TradeVille, rezultat din colaborarea cu Patria Asset Management.

Suntem participant autorizat și formator de piață pentru acest produs care este gândit să vină în ajutorul clienților ce vor să investească în sectorul energetic într-o perioadă efervescentă din punct de vedere al perspectivelor și al interesului investitorilor.

Fondul va urmări indicele BET-NG și va fi accesibil tuturor clienților ce au conturi de tranzacționare la BVB. În plus, și acest ETF beneficiază de comisioane preferențiale la tranzacționarea prin TradeVille” a declarat Miriam Andrei, Directorul General SSIF TradeVille.

Cum poți investi în ETF Energie Patria -Tradeville?
• Fondul se adresează tuturor persoanelor fizice sau juridice.
• Cumpărarea și vânzarea pentru acest fond se realizează la Bursa de Valori București prin intermediul oricărui intermediar autorizat. Lista intermediarilor autorizați să tranzacționeze la Bursa de Valori București este disponibilă la acest link.