BET
17362.79
1%
BET-TR
36708.39
0.99%
BET-FI
59256.97
0.72%
BETPlus
2564.36
1%
BET-NG
1238.88
1.07%
BET-XT
1476.03
1.07%
BET-XT-TR
3080.53
1.06%
BET-BK
3200.1
1.6%
ROTX
38110.32
1.02%
Randamentul unei investiții de 100 mii de lei în ultimii 5 ani: 100% pe bursă, 65% pe piața imobiliară și 13% în depozite

Autor: Financial Market
Timp de citit: 3 minute

Bursa de la București se apropie de inchiderea celui mai bun an incepand cu 2010. Totusi, să nu ne grăbim: anul trecut, cu doar două săptămâni inainte de inchiderea anului, un coleg a facut un material in care spunea: „2018 un an bun pentru investitori”.

„După doar patru zile, lucrurile s-au intors la polul opus. Indicii treceau pe minus, creând o oportunitate rară pentru cei curajosi. Efectul de bază a fost unul foarte important anul acesta, prin simpla recuperare a pierderilor suferite cu ocazia OUG 114, piata reușind să inregistreze una din cele mai mari creșteri din ultimii 10 ani. Asadar, pana la finalul ultimei zile de tranzactionare din an, experiența ne arata ca e bine sa fim rezervati in a trage concluzii despre anul in curs”, apreciază Simion Tihon, Senior Broker in cadrul Prime Transaction.

Anul acesta ne-a arătat așadar ce inseamnă investiția pe termen lung, răbdarea de a aștepta corectia unor dezechilibre si rezultatul curajului de a cumpăra atunci când nimeni nu mai are incredere sau cum zicea baronul Rotschild: cumpară când e sânge pe stradă, chiar dacă e sângele tau („Buy when there’s blood in the streets, even if the blood is your own.”). Iar dacă ne uităm si mai departe, vedem că piata de capital s-a plasat excelent in comparatie cu alte plasamente.

In graficul de mai jos observăm faptul că in ultimii 5 ani, indicele BET-TR a avut o evoluție net superioară depozitelor bancare sau investiției imobiliare. Am comparat indicele BET-TR cu un depozit cu dobânda de 2,5% pe an (nu cred ca in ultimii cinci ani se putea obtine mai mult) si rezultatul unei investiții imobliare.

Pentru investitia in imobiliare am avut in vedere un randament din inchiriere de 7% (destul de mare, dar am facut asta pentru a elimina din subiectivism) si totodată o creștere a valorii de piata a activului imobiliar de 30,26% in cei 5 ani (conform datelor agregate de imobiliare.ro – indicele imobiliar).

Sursa: date Prime Transaction, BVB, imobiliare.ro

Așadar, 100.000 lei investiti in actiunile incluse in BET ar fi putut duce la dublarea acestei sume. In cazul imobiliarelor, chiar daca nu se putea cumpăra mai nimic de această sumă, păstram valoarea de 100.000 pentru comparatie, câștigul ar fi fost de 65% in conditiile unei chirii de 580 euro net la un apartament in valoare de 100.000 euro, fără investiții, fără vreo luna in care să fi fost neinchiriat. In cazul depozitelor, rezultatul ar fi fost de doar 13%. Bineinteles ca riscurile sunt diferite, insă acestea cred ca in ultimii 5 ani au fost răsplatite pe masură,” consideră mai departe autorul.

CITESTE SI:  BVB lansează astăzi noua ediție a programului dedicat companiilor antreprenoriale românești care începand cu acest an se va numi BVB Arena

Totodată, în tabelul alaturat se poate vedea o evolutie pe termen și mai lung. Fară a lua in calcul dividendele, incepand cu 2003, o investitie de 100 mii lei a adus un profit de 636 mii lei.

Iar aici nu intra si dividendele care cel mai probabil ar fi făcut ca acum, suma la care ar fi ajuns un portofoliul care a urmarit indicele BET să fi fost de 10 ori mai mare decat in 2003.

Nu am utilizat indicele BET-TR deoarece aceasta este calculat doar din septembrie 2012. In cazul BET-FI, valoarea rezultata ar fi fost de 583 mii, însă nici aici nu sunt incluse dividendele. Astfel, pe termen lung, chiar si după o criză precum cea din 2008 cand indicele BET a coborat cu peste 70%, investiția in acțiuni se află probabil printre cele mai profitabile plasamente.

In concluzie, un altfel de disclaimer: randamentele trecute nu reprezintă garanții pentru randamente viitoare. Apoi, atât in cazul investiției in acțiuni, cat si in cazul investiției in imobiliare, randamentele de mai sus nu au fost afectate de comisioane.

Iar acestea ar fi erodat din câștig, insa nu substantial. Imaginea ar fi cam fost aceeasi. Cu toate acestea, lichiditatea rămîne incă o problemă a pietei. Lipsa investitorilor se vede de la an la an mai bine. Si asta desi, prin exemplele de mai sus, putem spune ca piața de capital este un model de succes incă nedescoperit de cei mai multi detinători de capital.

Autor: Simion Tihon
Articol preluat de pe Prime Transaction


[ajax_load_more]