BET
14712.11
0.17%
BET-TR
30371.54
0.15%
BET-FI
57916.75
-0.61%
BETPlus
2184.06
0.13%
BET-NG
1080.67
0.68%
BET-XT
1268.3
0.08%
BET-XT-TR
2588.75
0.07%
BET-BK
2757.51
-0.02%
ROTX
32597.24
-0.47%


Raport MSCI: Bursa a îmbunătățit criteriile de accesibilitate ale României către statutul de piață emergentă

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

MSCI (Morgan Stanley Capital International) a îmbunătățit criteriile de accesibilitate ale Romaniei cu privire la trei aspecte ale Bursei de Valori Bucuresti: reglementarile de piață, fluxul informational si tranzactionare.

Furnizorul global de indici MSCI a publicat, pe 20 iunie 2018, cel mai recent raport Global Market Accessibility Review, in care precizeaza ca Romania a continuat eforturile de imbunatatire a lichiditatii si participarii la piața bursieră, prin reducerea comisioanelor de tranzactionare si prin incurajarea mai multor market makeri să-și intensifice activitatea pe piata.

Alte activități notabile pentru piata de capital din Romania au inclus, de asemenea, lansarea Platformei de Raportare a Emitentilor (IRIS), in care companiile listate la bursa pot sa isi disemineze eficient comunicarile catre piata. La revizuirea din iunie 2018, criteriile de accesibilitate ale Romaniei au fost actualizate pentru 3 aspecte, respectiv, reglementari de piață, flux informational si tranzactionare, fiecare categorie beneficiind nivelul ++ care semnifică o buna functionare a mecanismelor bursei.

Adrian Tanase, Directorul General al Bursei de Valori Bucuresti, a declarat că „Upgrade-ul MSCI pentru aceste 3 aspecte de accesibilitate ale pietei arata ca proiectele pietei de capital din Romania sunt pe directia corecta si ca perceptia investitorilor si interesul lor fata de piata locala se imbunatateste. O stire precum cea a MSCI nu face decat sa ne motiveze sa lucram si mai bine si sa marim viteza de crestere si dezvoltare a pietei locale.

CITESTE SI:  Bursa a închis în creștere primul trimestru al anului

Coagularea stakeholderilor pietei de capital si a autoritatilor in ultimii ani a fost de o importanta cruciala pentru dezvoltarea pietei locale de capital si obtinerea upgrade-ului la criteriile de accesibilitate ale Romaniei. Statutul de piata emergenta este un obiectiv pentru Romania, nu numai pentru comunitatea pietei de capital.

MSCI a upgradat 3 aspecte de accesibilitate ale pietei si FTSE Russell ne-a inclus in septembrie 2016 pe lista tarilor cu potential de clasificare ca piete emergente, dar, pentru a deveni efectiv piata emergenta, avem nevoie de o mai buna lichiditate a pietei si de un anumit numar de companii listate, de o dimensiune suficient de mare pentru a fi considerate investibile de catre marii investitori straini si eligibile pentru includerea in indicii pietelor emergente de catre furnizorii globali de indici.

Ne angajam sa facem tot ce este posibil pentru atingerea criteriilor de lichiditate,” a declarat Lucian Anghel, Presedinte al Consiliului de Administratie al Bursei de Valori Bucuresti.