BET
16882.42
-0.77%
BET-TR
35029
-0.77%
BET-FI
60301.58
-0.24%
BETPlus
2495.95
-0.73%
BET-NG
1210.27
0.09%
BET-XT
1440.85
-0.75%
BET-XT-TR
2956.01
-0.75%
BET-BK
3107.11
-0.88%
ROTX
37073.64
-0.76%Rezultatele TeraPlast în T2: crestere cu 37% a cifrei de afaceri și exporturi cu 79% mai mari

Autor: Financial Market
Timp de citit: 4 minute

Grupul TeraPlast a avut o cifra de afaceri in crestere in semestrul 1 din 2022, dar intr-un ritm inferior intervalelor precedente, ca efect al unui mediu economic radical modificat, ceea ce a afectat performantele. Degradarea climatului, vizibila inca de la inceputul anului, s-a accentuat in trimestrul 2.

Cifra de afaceri aferenta semestrului 1/2022 a crescut cu 37%, la 373,6 milioane de lei. EBITDA s-a situat la 35,7 milioane de lei, in scadere cu 16% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Marja EBITDA s-a mentinut la nivelurile tintite pentru liniile de business Instalatii si Granule, insa marja la nivel de Grup a fost afectata de rezultatele TeraGlass si TeraBio Pack.

Profitul net a cunoscut o contractie, pana la 16,4 milioane de lei (S1/2021: 28,7 milioane lei), pe un puternic efect de baza si ca urmare a punerii in functiune a noilor investitii, care sunt inca in faza de „ramp up”.

O evolutie excelenta au cunoscut-o exporturile care, in primul semestru au atins nivelul de 63,8 milioane de lei, in crestere cu 79% comparativ cu S1 2021.

Avansul este dublu fata de tinta de crestere cu 40% an/an propusa de Grup. Ponderea exporturilor in totalul cifrei de afaceri a urcat de la 13% in S1/2021 la 17% in S1/2022.

Chiar si intr-un context complex, divizia de Instalatii, cu cea mai mare pondere in rezultatul consolidat la nivel de grup, a avut o EBITDA in crestere si o cifra de afaceri solida majorata cu 37% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut si a mentinut o marja EBITDA de doua cifre: 12,4%.

Un factor esential care a determinat evolutia buna a fost utilizarea intensiva a materialului reciclat. Acesta reprezinta un avantaj competitiv in conditiile actuale de piata si contribuie semnificativ la gestionarea optima a costurilor.

Rezultatul consolidat la nivel de Grup a fost afectat de evolutii sub estimari ale diviziilor Ferestre&Usi si Ambalaje flexibile. Aceasta din urma nu si-a atins pragul de rentabilitate din cauza procesului standard de patrundere pe piata: clientii cer mostre pentru testare, iar intre testare si comanda efectiva trece un interval de timp apreciabil, prelungit de contextul general de piata.

Acest proces implica loturi mici, costuri suplimentare de productie si o perioada mai lunga de optimizare a acestei linii de business. Insa aceasta este o piata cu un potential ridicat, care va contribui la rezultatele viitoare.

Un impuls pentru productia de ambalaje biodegradabile este asteptat in urma castigarii unor licitatii cu mari lanturi de magazine, care vor deveni efective in ultima parte a anului curent.

EBITDA negativa a TeraGlass a provenit din actualizarea lenta a preturilor in functie de noile costuri. Situatia s-a imbunatatit semnificativ in iunie, cand, in baza contractelor renegociate, care reflecta costurile actuale, divizia a avut o marja EBITDA pozitiva, de 5,5%, care a ameliorat evolutia din lunile anterioare si in acelasi timp imprima un sens ascendent profitabilitatii in semestrul 2.

In ansamblu, rezultatele Grupului TeraPlast au fost grevate de o evolutie sub asteptari a sectorului constructii din Romania.

Acesta a crescut la nivel general doar cu 1,3% intre ianuarie si mai 2022 comparativ cu primele 5 luni din 2021, dar segmentul lucrarilor ingineresti (unde se regasesc investitiile publice in infrastructura) a cunoscut o contractie de peste 10% in acelasi interval.

Sectorul s-a confruntat cu intarzieri mari, atat la lansarea unor noi licitatii, cat si la indexarea contractelor vechi in functie de noile costuri. Au aparut blocaje, iar activitatea pe santiere a stagnat.

Grupul a temporizat cresterea capacitatilor de productie in functie de factorii care determina piata. In acelasi timp investitiile programate, cum ar fi noua fabrica de folii stretch avanseaza, iar proiecte incepute, ca unitatea de tevi pentru apa si gaz (cu diametre de pana la 1200 mm), au devenit operationale in trimestrul 2.

CITESTE SI:  Buget BRD 2024: Creștere moderată a venitului net bancar determinată de creșterea veniturilor din dobânzi

Rezultatele Grupului au ramas intr-un teritoriu care arata rezilienta business-ului. Diviziile principale si cu traditie in Grup au avut evolutii bune chiar daca mediul economic a devenit incomparabil mai dificil fata de anul trecut.

Dificultatile pe segmentele noi, cauzate de perioade de maturizare a investitiilor noi mai lungi decat ne-am asteptat sau de unele intarzieri la renegocierea contractelor vor fi depasite. ” a afirmat Ioana Birta, directorul financiar TeraPlast Group.

”Ramanem la fel de determinati in cresterea profitabilitatii Grupului prin diverse masuri si parghii, in ciuda unor fenomene adverse, cum au fost cele de care ne-am lovit: materii prime scumpe sau blocaje in domeniul constructiilor. Tintim in continuare cresteri cu doua cifre, dar adaptate la noua realitate economica.

Revizuirea tintelor bugetate

Conditiile de piata, influentate major de factori externi cu implicatii geopolitice, au dus la revizuirea negativa a majoritatii proiectiilor din acest an de catre autoritatile publice sau institutiile internationale.

Evolutiile recente obliga si Grupul TeraPlast la revizuirea tintelor bugetate pentru acest an, printr-o reasezare a asteptarilor care sa reflecte contextul advers care s-a dezvoltat de la stabilirea initiala a obiectivelor.

Bugetul construit initial a avut in vedere un scenariu macroeconomic mult mai favorabil, pe o alta traiectorie decat cea care s-a concretizat. Din pacate, inca nu avem pornite niciunele dintre programele de infrastructura anuntate (PNRR, Anghel Saligny). In plus, vedem intarzieri la implementare chiar si in proiectele de pe POIM, in special din cauza cresterii preturilor materialelor de constructii, neajustate suficient” a declarat Vlad Neacsu, membru in Consiliul de Administratie.

Comparativ cu tintele initiale, datele revizuite sunt reduse cu 10% la nivelul cifrei de afaceri si cu 26% la nivel de EBITDA.

Noua proiectie pentru 2022 are in vedere o crestere cu 15% a cifrei de afaceri, cu 12% a EBITDA comparativ cu 2021 si mentinerea unei marje EBITDA pentru intreg Grupul de doua cifre, respectiv 11,8%.

Principalele surse de crestere raman Instalatiile si Reciclarea, iar un efect pozitiv este asteptat dintr-o potentiala redinamizare a lucrarilor de infrastructura in a doua parte a trimestrului 3.

Pentru linia de Granule, Grupul isi propune o EBITDA de de peste 20 milioane de lei si o marja de 13,7%. Profitul net va fi similar celui de anul trecut, cand Grupul a inregistrat un profit net din activitatea operationala de 42,3 milioane de lei.

Totodata, Consiliul de Administratie al societatii TeraPlast S.A. a aprobat demararea in data de 26 iulie 2022 a procesului de rascumparare de catre societate a propriilor actiuni, in conditiile aprobate prin Hotararea AGEA nr. 1 din data de 28 aprilie 2022 (publicata in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 2140 din data de 20.05.2022), respectiv rascumpararea unui numar de maxim 2.760.000 actiuni cu valoarea nominala de 0,1 lei/actiune, la un pret minim egal cu pretul de piata de la BVB din momentul efectuarii achizitiei si un pret maxim de 2 lei/actiune, in limita unui buget de 5.520.000 lei, pentru o perioada de max. 18 luni de la data publicarii Hotararii AGEA in Monitorul Oficial al Romaniei partea a IV-a, urmand ca actiunile proprii rascumparate de Societate sa fie oferite angajatilor, membrilor conducerii societatilor din Grupul Teraplast, administratorilor si directorilor executivi ai Societatii, cu titlu gratuit, in cadrul unui program stock option plan.