BET
17032.18
0.61%
BET-TR
35339.72
0.61%
BET-FI
60628.54
-0.12%
BETPlus
2511.42
0.55%
BET-NG
1228.33
0.92%
BET-XT
1452.93
0.53%
BET-XT-TR
2980.82
0.53%
BET-BK
3112.25
0.26%
ROTX
37423.59
0.61%



Sectorul bancar și cel energetic constituie cele mai importante dețineri ale fondurilor de pensii private, SIF-urilor și Fondului Proprietatea

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

O nouă analiză a casei de brokeraj Prime Transaction ne arată valoarea detinerilor de acțiuni listate pe piața locala ale fondurilor de pensii private, SIF-urilor si Fondului Proprietatea precum si evoluția acestora la finalul anului trecut.

Astfel, în condițiile unor performanțe bursiere bune ale actiunilor listate la BVB, creșterea datorată evoluției cotatiilor a continuat să cântărească mai mult decât cumpărările de acțiuni, insă în a doua jumătate a anului 2021 lucrurile au fost mai echilibrate decât in prima parte.

Per total, valoarea detinerilor de actiuni ale fondurilor de pensii, SIF-urilor si FP la Bursa de Valori Bucuresti (pe piata principala si in randul actiunilor din “noul val” de pe piata AeRO au crescut cu 11,3%, din această crestere cam doua treimi fiind datorată evolutiei pretului actiunilor si cam o treime achizițiilor de actiuni noi.

De menționat faptul ca achizitiile mici din prima jumatate a anului ar fi putut fi determinate de reorientarea unei parti a banilor catre IPO-ul One United Properties (ONE), derulat chiar inainte de jumătatea anului, insă raportarile ulterioare arată o prezență surprinzator de redusă a fondurilor de pensii in această ofertă publică.

Doar două fonduri de pensii au cumpărat acțiuni, iar ponderea lor cumulata in actionariat era de 1,54% la finalul anului trecut. Listarea Aquila Part Prod Com (AQ), pe de altă parte, a atras un interes mult mai mare, avand printre cumpărători 6 fonduri de pensii si un SIF, cu o pondere cumulată la 31 decembrie 2021 de 21,82% din acțiunile emitentului.

CITESTE SI:  Banca Transilvania distribuie dividende în valoare de 1 miliard de lei din profitul anului trecut cu randament de 4,5%

Este un procent mai mare decat cel inregistrat imediat după listare la Transport Trade Services (TTS), care a intrat la tranzacționare in prima
jumatate a anului, si plasează emitentul deja in Top 10 din acest punct de vedere, din randul emitentilor cu capitalizari de peste 500 mil. RON.

E adevarat ca actiunile vândute cu ocazia IPO-ului au totalizat doar 9,09% din numarul de actiuni post-listare in cazul ONE, fata de 33% la AQ, insa diferenta de interes din partea investitorilor institutionali analizați este una evidentă.

Chiar si luand in calcul această diferență, la ONE fondurile au cumparat doar echivalentul a circa 17% din actiunile oferite in IPO (nu neaparat in cadrul acestuia, desigur), fata de circa 65% la AQ.

Numărul mic de acțiuni vândute in IPO e posibil sa fi fost si unul dintre motivele principale pentru care fondurile de pensii nu s-au inghesuit să intre in actionariat, un alt motiv posibil fiind incadrarea ONE la categoria “Real Estate”, si nu actiuni listate, limitele de expunere acceptate pentru cele doua categorii de active fiind diferite.

Exceptand cele doua listari care au avut loc pe parcursul semestrului (dintre care una singura a intrat in topul detinerilor, si chiar destul de sus), topul nu a avut modificări importante, singurele din partea de sus fiind coborarea Electrica (EL) si Transgaz (TGN) din cauza evolutiei slabe atat a pretului actiunilor, cat si a rezultatelor financiare.

Citește continuarea aici. Analiză efectuată de Prime Transaction