BET
16874.73
-0.05%
BET-TR
35013.02
-0.05%
BET-FI
60575.49
0.14%
BETPlus
2493.39
-0.07%
BET-NG
1206.15
-0.02%
BET-XT
1439.14
-0.06%
BET-XT-TR
2952.48
-0.06%
BET-BK
3106.35
-0.11%
ROTX
37044.84
-0.04%


SIF Banat-Crișana propune acționarilor repartizarea profitului sub formă de dividende sau program de buy back

Autor: Financial Market
Timp de citit: 4 minute

Consiliul de administratie al SIF Banat – Crișana (SIF1) supune spre aprobarea Adunarii Generale a Actionarilor repartizarea profitului net realizat in anul 2018 in două variante, una clasica care presupune distribuire de dividende si constituirea unor rezerve si alta in vederea sustinerii unui program de rascumparare de actiuni, conform unui comunicat publicat pe site-ul bursei.

Astfel, in prima variantă se va repartiza profitul net aferent exercitiului financiar 2018, in suma de 77.186.227 lei, pe urmatoarele destinatii:

Dividende 26.903.295,54 lei, reprezentand 0,052 lei brut pentru o actiune

Aprobarea datei de 11 octombrie 2019 ca data platii dividendelor. Plata dividendelor catre actionari se va efectua in conformitate cu prevederile legale, iar costurile aferente platii dividendelor vor fi suportate de catre actionari din valoarea dividendului net.

Alte rezerve 50.282.931,46 lei

In situatia aprobarii acestei variante de distribuire a profitului, devine caducă si se elimina de pe ordinea de zi a AGEA din 22 (23) aprilie 2019 propunerea de aprobare a unui program de rascumparare a actiunilor proprii in vederea reducerii capitalului social (Programul I).

CITESTE SI:  Inversare de trend la BVB: după primele două luni, BET are un avans de peste 10% față de sfârșitul lunii ianuarie

In varianta a doua, se va supune aprobării repartizarea intregului profit net al exercitiului financiar 2018, in suma de 77.186.227 lei, la Alte rezerve, pentru surse proprii de finantare, in vederea sustinerii unui program de rascumparare de actiuni.

Din sursele proprii de finantare prevazute de lege, Societatea va derula un program de rascumparare a unui numar de 15.000.000 de actiuni, in scopul reducerii capitalului social prin anularea actiunilor rascumparate.

Programul de rascumparare actiuni se va desfasura in conformitate cu prevederile legale aplicabile, intrunind urmatoarele caracteristici principale:

• Pretul minim per actiune: 0,1 lei

• Pretul maxim per actiune: 4,38 lei

• Durata programului: maxim 18 luni de la data publicarii hotararii in Monitorul Oficial.

In situatia aprobarii acestei variante de distribuire a profitului, se supune aprobarii AGEA din 22 (23) aprilie 2019 rezolutia de la punctul 1 al ordinii de zi a acestei adunari, referitoare la derularea programului de rascumparare a actiunilor proprii in scopul reducerii capitalului social al Societatii (Programul I).

Rascumpararea actiunilor – ratiunea care stă la baza acestei operațiuni – O Analiză Prime Tansaction

La fel ca majorarea de capital social cu actiuni gratuite, rascumpararea de actiuni poate fi interpretată ca o variantă la distributia de dividende. Toate cele 3 operatiuni au ca sursa rezervele societatii, adica profiturile acumulate dupa plata anuala a impozitelor si retinerea rezervei legale. De asemenea, toate 3 au efecte benefice asupra actionarilor, daca sunt facute in parametri optimi si intr-o conjunctura favorabila.

Din punct de vedere contabil, rascumparea de actiuni inseamna diminuarea conturilor de numerar (casa sau banca) si scaderea corespunzatoare a capitalurilor proprii (contul de “actiuni proprii” diminueaza capitalurile) cu valoarea de achizitie a actiunilor racumparate, exclusiv comisioanele platite brokerului.

Asadar, bilantul ramane echilibrat. Efectul asupra contului de profit si pierdere depinde de ceea ce se intampla cu actiunile rascumparate. De regula, acestea sunt anulate, distribuite gratuit salariatilor sau vandute (salariatilor sau pe bursa). In primele doua cazuri, societatea va inregistra o pierdere egala cu valoarea de achizitie a actiunilor plus comisionul brokerului. In al treilea caz, societatea inregistreaza la rezultatul final diferenta dintre pretul de
vanzare si cel de rascumparare, care poate fi pozitiva (profit), negativa (pierdere) sau nula (efect 0).

Motivele care stau la baza rascumpararilor de actiuni pot fi:
1. Reglarea profitului net pe actiune daca acesta a fost alterat anterior de vreo majorare de capital social sau de exercitarea unor optiuni de cumparare de catre salariati;
2. Completarea politicii de dividend, atunci cand profitul din ultimul an nu permite acordarea unui dividend care sa respecte o politica stabila, conturata intr-o perioada de cativa ani;
3. Compania isi vede propriile actiuni ca un proiect bun de investitii (insa poate fi si un semnal negativ ca managementul nu a gasit alte proiecte care sa aduca un randament mai mare);
4. Managementul vrea sa transmita un semnal pozitiv pietei, ca prognozele sunt bune pentru companie;
5. Reglarea cursului pe bursa, mai ales dupa o perioada de scaderi accentuate;
6. Managementul doreste modificarea structurii capitalului, prin reducerea ponderii capitalului propriu in favoarea capitalului imprumutat;
7. Compensarea salariatilor cu actiuni, in special a directorilor, masura care urmareste o convergenta intre interesele acestora si interesele actionarilor.

Metodele clasice de rascumparare de actiuni sunt:
• Cumparare la bursa, pe piata principala. Se face la preturile afisate in piata in ziua respectiva. Are avantajul flexibilitatii in alegerea momentului cumpararii si dezavantajul unei durate mai lungi pana la indeplinirea obiectivului.
• Cumpararea intregului pachet la un singur pret. Se face printr-o oferta publica de cumparare, are avantajul unei durate mai scurte si dezavantajul ca de regula se plateste o prima fata de pretul din piata.
• Cumpararea prin negociere directa. Si aici se plateste de regula o prima vanzatorului, de unde rezulta scaderea valorii pentru ceilalti actionari minoritari.

Comparativ cu dividendul, rascumpararea de actiuni la pretul din piata nu ar trebui, in mod teoretic, sa afecteze valoarea unei actiuni, mai ales daca actiunile sunt rascumparate din aceeasi sursa din care se platesc dividendele: lichiditatile companiei. Atat dividendele cat si rascumpararea diminueaza valoarea companiei prin iesirile de numerar, insa acest lucru se compenseaza prin valoarea dividendului, in prima varianta si prin reducerea numarului de actiuni, in a doua.

Rascumpararea de actiuni poate avea ca efect denaturarea unori indicatori unitari, ca profitul pe actiune sau activul net pe actiune. Profitul pe actiune va scadea in cazul in care compania imprumuta fondurile necesare rascumpararii la o dobanda mai mare decat raportul procentual dintre profit si valoarea de piata (earnings yield).

De asemenea, activul net unitar va scadea in cazul in care pretul de rascumparare este mai mare decat activul net unitar initial (deci price-tobook value > 1). Si invers, daca dobanda este mai mica decat randamentul actiunilor, atunci profitul net unitar creste (si P/E scade), iar daca actiunile se rascumpara la un pret mai mic decat activul
net unitar initial, atunci activul net unitar creste (deci scade P/B).

Cu ajutorul acestor reguli, a caror demonstratie este cat se poate de logica, se pot evalua rapid efectele unei operatiuni de rascumparare de actiuni proprii, inainte de a se trece la calcule mai complicate.


 

[ajax_load_more]