BET
14355.07
0.99%
BET-TR
29365.9
0.99%
BET-FI
54078.79
0.91%
BETPlus
2135.56
1.02%
BET-NG
1070.46
1.17%
BET-XT
1238.92
0.97%
BET-XT-TR
2511.61
0.97%
BET-BK
2675.24
1.22%
ROTX
31612.99
1.07%Simion Tihon, Prime Transaction: Bursa locală ignoră scăderile de pe piețele internaționale

Autor: Financial Market
Timp de citit: 3 minute

Ultima săptămană a fost dominată de o volatilitate puternică pe piețele internationale, insă nu si pe cea locală. Indicele Dow Jones a fluctuat intraday cu peste 700 de puncte.

Pe plan local însă, volatilitatea a fost mult mai mică. A fost o incercare timidă marți in care indicele BET, referința pietei romanesti, a fost trimis sub pragul de 9000 de puncte, insă inchiderea a fost tot peste acest nivel. Așadar, am putea spune ca la 9000 de puncte, indicele BET si-a gasit un suport este de părere Simion Tihon, Portfolio Manager in cadrul casei de brokeraj Prime Transaction.

Simion Tihon, Portfolio Manager, Prime Transaction. Sursa foto: LinkedIn

Mișcarea amplă de pe pietele internationale a fost determinată, din nou, de discutia privind tarifele pe care SUA vrea sa le aplice bunurilor provenite din China.

Sunt in discutie noi bunuri cărora li s-ar aplica aceste taxe, bunuri in valoare de 300 miliarde dolari. Reacția a fost una foarte rapidă, yuanul s-a devalorizat, iar Trump a facut declarații usor tendențioase.

Mai apoi, yield-urile din SUA au coborat la un minim al ultimilor doi ani si asta a atras reluarea temerilor in privința evolutiei economiei SUA si nu numai. In consecință, am avut mai multe motive de volatilitate si de exacerbare a temerilor care au alimentat cu scepticism investitorii,” a afirmat Tihon.

In tot acest timp, bursa de la Bucuresti a evoluat mai mult lateral. Cu exceptia zilei de marti cand a incercat să scadă si pană la urma a inchis pe plus, piața noastra nu a fost afectată de turbulentele externe si chiar a inchis săptămana pe plus.

Deși forța manifestată de cumparatori a scazut in intensitate comparativ cu iunie si iulie, dovada fiind faptul ca lichiditatea a scazut, o corectie a pietei locale nu ar fi deloc surprinzatoare.

Deocamdata nu a aparut o inflamare a investitorilor in actiuni romanesti in contextul in care suntem in plin sezon de raportari financiare, iar așteptarile sunt mai degrabă optimiste.

Marcarile de profit ar putea să apară in a doua jumatate a lunii august cănd, pe termen scurt, catalizatorii de creștere vor fi mai greu de identificat.

CITESTE SI:  Indicele BET atinge un nou maxim istoric iar BET-TR crește cu aproape 23% de la începutul anului

Ar putea anunțul din septembrie al FTSE să aibă avea vreo legatura cu stabilitatea pieței?

In mai putin de două luni, FTSE* va anunța ce decizie a luat in privința pieței locale: ramanem pe lista de asteptare pentru trecerea in categoria pietelor emergente sau primim o veste foarte buna si suntem anunțați ca de la anul, Romania va fi piata emergenta?

In actualele conditii, cel mai probabil vom ramane pe lista de supraveghere, tinând cont de faptul că listări noi nu am avut, iar lichiditatea nu a crescut.

Dar dacă Hidroelectrica face pasul cel mare?

Cu câteva zile in urmă compania a publicat un anunt prin care solicită oferte de consultanță financiarea pentru IPO. Este interesant faptul ca termenul in care asteaptă aceste oferte este unul foarte scurt (pana pe 13 august).

Sigur, listarea Hidroelectrica a devenit o himeră, dat fiind faptul ca o asteptăm inca din 2011. Cum nimic nu este exclus, daca listarea s-ar produce, sansele pentru un upgrade din partea FTSE ar creste considerabil. Acest scenariu este unul, evident, de un optimism debordant si care a aparut in urma anunțului Hidroelectrica.

„Piața noastra este posibil ca și de data această să reacționeze cu intarziere, iar daca scenariul optimist de mai sus nu se adeverește, după perioada rezultatelor financiare este posibil să apară marcări de profit, absolut normale tinând cont de evolutia din ultimele trei luni.

Așadar, daca trendul multianual de creștere se pastrează (si incă nu sunt semne ca s-ar opri), o eventuală scădere a pieței va deveni o oportunitate de cumparare, mai ales că, rezultatele financiare de până acum creează premisele ca și la anul să avem dividende cu randament ridicat.” a concluzionat Tihon.

Articol preluat de pe Prime Transaction. Articoul inițial a aparut aici.

* FTSE Group este lider mondial în crearea de indici bursieri fiind deținut de Financial Times și London Stock Exchange


 

[ajax_load_more]