BET
16864.29
-0.09%
BET-TR
34991.35
-0.09%
BET-FI
60119.58
0.02%
BETPlus
2491.73
-0.14%
BET-NG
1203.47
0.1%
BET-XT
1436.79
-0.09%
BET-XT-TR
2947.66
-0.09%
BET-BK
3105.65
-0.03%
ROTX
37038.36
-0.05%


Teraplast, Impact și Nuclearelectrica, au avut printre cele mai bune evoluții dintre companiile listate la BVB în primul trimestru

Autor: Financial Market
Timp de citit: 5 minute

Inceputul de an a adus pentru indicele BET-BK o crestere mai mare decat cea inregistrată pe tot parcursul anului trecut, 14,75% in RON si 8,44% in USD, conform unei analize efectuată de casa de brokeraj Prime Transaction.

Daca in 2020 cursul USD/RON a scazut, iar evolutia in dolari americani a fost mai buna decat cea in lei romanesti, in T1 2021 lucrurile s-au inversat. Chiar si asa, BET-BK a fost in topul celor mai mari cresteri din Europa, indiferent de moneda la care il raportam.

Raportat la dolarul american, indicele a fost pe locul al 5-lea in Europa, dupa indicii de referinta din Islanda, Suedia, Danemarca si Austria, la distanta destul de mica de acestia. In moneda nationala a fost pe locul al doilea, dupa indicele bursei din Stockholm.

Dintre indicii luati in calcul in graficul mai jos, BET-BK a avut cea mai buna evolutie, fiind urmat de indicele SOFIX al bursei din Sofia (graficul arata evolutia in USD).

Sursa: EquityRT, calcule Prime Transaction

Evolutia emitentilor din componenta BET-BK in T1 2021 si in anul 2020

Primele trei luni din 2021 au fost unele de crestere pentru aproape toti emitentii din componenta BET-BK, singurul emitent care a scazut in moneda nationala fiind MedLife, care venea insa dupa o crestere consistenta in T4 2020.

Un alt emitent care a trecut de la varful clasamentului in partea de jos a acestuia este Bittnet Systems (BNET), cu o crestere de doar 0,29% a cotatiei in T1 2021, dupa un plus de aproape 40% in 2020.

Teraplast (TRP) pe de alta parte, nu doar ca a ramas pe primul loc in topul cresterilor, dar aproape si-a dublat cotatia in doar 3 luni, beneficiind de propunerea de dividend publicata de conducere.

Asa cum spuneam si mai sus, evolutia in USD este mai slaba decat cea in RON, o situatie opusa celei din 2020. Daca in RON avem un singur emitent pe minus, in USD e vorba de 7 emitenti, chiar daca scaderile nu sunt foarte mari.

In ceea ce priveste contributiile individuale ale actiunilor la evolutia indicelui, de data aceasta nu mai vorbim de directii diferite, singura diferenta fiind amploarea cresterilor. Evident, Teraplast a avut din nou cea mai mare contributie la cresterea BET-BK, 3,94% din totalul de aproape 15% inregistrat de indice in moneda nationala.

Dupa producatorul de materiale de constructii s-a situat Nuclearelectrica (SNN), cu o contributie de 2,10% la cresterea BET-BK, alte actiuni care au depasit 1% fiind cele ale Fondului Proprietatea (FP), 1,42%, OMV Petrom (SNP), 1,34% si Erste Bank (EBS), 1,25%.

Desi a fost pe locul al doilea in topul cresterilor, cu un plus de peste 50% in T1 2021, Impact Developer and Contractor (IMP) a contribuit doar marginal la evolutia indicelui, +0,34%, avand o pondere foarte mica in acesta.

Evolutia emitentilor din componenta BET-BK in T1 2021 si in anul 2020. Sursa Prime Transaction

Evolutii semnificative in T1 2021

Actiunile Teraplast au continuat sa se aprecieze accelerat, mare parte din aceasta apreciere fiind determinata de propunerea unui dividend special de 0,13 lei pe actiune, cu un randament de 24% la momentul respectiv. Dupa anuntul din 9 martie referitor la dividendul special, pretul actiunii a crescut cu circa 45% pana la 31 martie.

Suma alocata catre acest dividend reprezinta 60% din cea incasata de la Kingspan pentru vanzarea a ceva mai mult de 50% din business. De asemenea, in anuntul referitor la dividendul special, compania a specificat ca spre finalul anului ar putea fi acordat un nou dividend din cei 147 mil. RON pastrati in firma dupa tranzactia respectiva.

Deocamdata este doar o propunere a Consiliului de Administratie, ea nefiind inca supusa aprobarii Adunarii Generale a Actionarilor. Trebuie avut in vedere faptul ca in acest moment a mai ramas doar jumatate din companie, iar veniturile si profitul
vor fi la randul lor mai mici decat anul trecut. Dupa distribuirea banilor catre actionari, valoarea companiei ar trebui sa se ajusteze corespunzator.

CITESTE SI:  TeraPlast a finalizat achizitia Grupului Wolfgang Freiler de la familia Uhl din Austria

Impact Developer and Contractor (IMP) a avut la randul sau o crestere mare a cotatiei in primul trimestru al anului, cel mai important eveniment care a ajutat la aceasta crestere fiind propunerea de a acorda actiuni gratuite in proportie de o actiune noua la doua actiuni detinute.

Pe 18 martie, atunci cand a fost publicat convocatorul AGEA in care urmeaza sa fie votata propunerea, pretul actiunii IMP a crescut cu aproape 14%. Pretul mai crescuse destul de mult si in prima jumatate a lui februarie, fara un motiv evident. Rezultatele financiare preliminare publicate pe 19 februarie au fost in linie cu asteptarile, influentand in mica masura evolutia cotatiei.

Nuclearelectrica (SNN) a avut un trimestru foarte bun, cu o crestere a pretului actiunilor de peste 40%, un motiv plauzibil pentru aceasta crestere fiind asteptarile de dividend ale investitorilor, printre cele mai mari dintre emitentii de la Bursa de Valori Bucuresti.

Spre deosebire de alti emitenti, cresterea a fost una treptata, asa ca nu se poate pune pe seama unui eveniment anume. Rezultatele financiare preliminare foarte bune publicate in februarie au miscat foarte putin pretul, la fel cum s-a intamplat si in cazul propunerii de dividend din martie.

SIF-urile au revenit pe plus dupa un an 2020 foarte slab, fiind, totusi, doar in partea de mijloc a clasamentului cresterilor. Cea mai buna evolutie a avut-o SIF Muntenia (SIF4), +14,63%, acelasi care a avut si in 2020 cea mai mica depreciere dintre cele cinci societati.

SIF Banat Crisana (SIF1) si Evergent Investments (EVER), noul nume al SIF Moldova, au fost la mica distanta in spate, in timp ce SIF Oltenia (SIF5) si SIF Transilvania (SIF3) au fost mult mai jos, cu preturi aproape neschimbate fata de inceputul anului.

Se prefigureaza din nou un an slab din punct de vedere al profitului pentru cele cinci, dupa ce BRD a publicat deja o propunere de dividend mai degreaba simbolica, iar restul bancilor sunt si ele sub presiunea BCE de a acorda dividende cat mai mici.

Transgaz (TGN) si Transelectrica (TEL) au avut evolutii mult sub media pietei, ambele fiind afectate de rezultatele financiare slabe publicate pentru T4 2020. Daca la Transgaz a fost vorba de un an 2020 foarte slab cauzat in principal de pierderea veniturilor din contractul cu Gazprom, pierderea din T4 a Transelectrica a venit pe neasteptate, dupa un an bun pana atunci.

Bittnet (BNET) si MedLife (M) au ajuns din partea de sus a clasamentului in cea de jos, din motive diferite. La Bittnet, rezultatele financiare pentru T4, in mod traditional cel mai bun trimestru din an, au fost sub asteptari, printre explicatiile oferite de conducere fiind amanarea unor tranzactii pentru T1 2021.

In aceste conditii, evolutia actiunilor a fost mult sub media pietei, fara sa fie totusi una negativa. In cazul MedLife, scaderea vine dupa o crestere sustinuta in ultima jumatate a lunii decembrie, determinata in principal de actiunile gratuite care urmau sa fie acordate din profitul nedistribuit.

Daca privim evolutia din T1 2021, se observa ca scaderea cea mai mare a avut loc pe 15 februarie, ziua in care a fost operata majorarea de capital la Depozitarul Central, fiind cauzata cel mai probabil de marcarea profitului de catre o parte dintre investitorii care aveau actiuni la ex-date.

Rezultatele financiare bune publicate de companie nu au avut impact in piata, de-abia la jumatatea lui martie pretul avand o revenire. Momentul a coincis cu anuntarea primei achizitii din 2021, Medica Sibiu, insa nu e clar daca acesta a fost motivul sau e doar o coincidenta.

Analiză efectuată de Marius Pandele, Departament analiza Prime Transaction