BET
16988.24
0.35%
BET-TR
35248.56
0.35%
BET-FI
60294.57
-0.67%
BETPlus
2505.47
0.31%
BET-NG
1222.73
0.46%
BET-XT
1448.85
0.24%
BET-XT-TR
2972.45
0.24%
BET-BK
3106.81
0.08%
ROTX
37322.32
0.33%



Teraplast și Nuclearelectrica au avut cele mai bune evoluții de la începutul anului față de companiile din indicele BET-BK

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

Luna Septembrie 2020 va rămane, in cronologia pieței bursiere locale, ca momentul recunoașterii saltului calitativ generat de evoluțiile din ultimii ani, o data cu upgradarea acesteia la statutul de piață emergenta.

In acest context primele trei trimestre ale anului curent au fost marcate de asteptarea acestei evolutii si, evident, de episodul sanitar in plina desfăsurare reprezentat de epidemia de COVID-19. Pozitivul intrarii intr-o zona investitionala selecta a fost pus in contrapondere cu negativul creat de criza economica generata de factori sanitari, se arată intr-o analiză a casei de brokeraj Prime Transaction.

Ce a rezultat pana in acest moment?
Prin prisma BET-BK – indice investibil si din aceasta cauza recomandat pentru o astfel de analiza- am inregistrat evolutii mixte. In calculele noastre am considerat randamentul total al companiilor, tinand cont atat de dividendele cat si de actiunile gratuite distribuite.

Media evolutiilor emitentilor din componenta indicelui este de -2.46%, in timp ce mediana dinamicii cotatiilor bursiere este de -4.94%. Spre comparatie indicele BET-BK, care nu tine cont de dividendele si actiunile gratuite oferite de emitenti, a scazut cu circa 10%.

Extremele sunt reprezentate de cresterea spectaculoasa a actiunilor Teraplast, care s-au apreciat cu peste 85% si scaderea severa a actiunilor Erste care s-au depreciat, in primele trei trimestre, cu aproape 45%.

Dinamica companii BET-BK la finalul T3 2020 (YTD)

Sursa: BVB si calcule Prime Transaction

Actiunile care s-au apreciat semnifcativ – am considerat limita de 8% – nu creioneaza anumite sectoare ca avand evolutii mai bune. Avem reprezentante ale mai multor industrii, doar sectorul de utilitati marcand doi reprezentanti (Transelectrica si Electrica). Regasim companii care inregistreaza in general rezultate financiare pozitive, iar in unele cazuri au beneficiat si de un efect de baza favorabil (veneau din zone de minime ale cotatiilor).

CITESTE SI:  Transport Trade Services vrea să distribuie 45% din profitul anului trecut sub forma de dividende

Singura exceptie este Fondul Proprietatea care isi continua trendul multianual pozitiv in detrimentul unor rezultate financiare mai slabe in acest an, datorita evolutiei pietelor bursiere in contextul epidemiei de COVID19.

Totusi Fondul Proprietatea a continuat politica agresiva de rascumparari de actiuni cu efect, se vede clar acum, pozitiv asupra cotatiei bursiere.

Pe partea de scaderi ierarhia pare mult mai structurata. Daca luam in calcul emitentii cu scaderi de peste 8%, observam sectoare care sunt reprezentate de mai multi emiteni. De exemplu regasim patru SIF-uri (cu exceptia SIF Transilvania), reprezentantele sectorul de petrol si gaze (OMV Petrom, Romgaz) si trei titluri bancare (Banca Transilvania, BRD si Erste Bank).

In acest an factorii negativi au inclinat balanta spre scadere, pana in acest moment. In definitiv, vorbim despre o criza cu un substrat neasteptat generatoare de incertitudine ridicata. Solutiile economice concepute in criza din 2008 au fost acum folosite de o maniera extinsa.

Timpul castigat astfel va fi suficient pentru a descoperi o solutie medicala corespunzatoare? Este intrebarea al carei raspuns va avea cel mai mare impact pentru finalul acestui an si prima parte a anului urmator.

Analiza efectuată de Prime Transaction. Articolul initial a aparut aici.