BET
11989.9
-0.77%
BET-TR
23324.51
-0.77%
BET-FI
49782.55
0.61%
BETPlus
1792.1
-0.75%
BET-NG
900.03
-1.16%
BET-XT
1041.39
-0.64%
BET-XT-TR
2013.42
-0.64%
BET-BK
2248.01
-1.28%
ROTX
26334.26
-1.89%


Toți indicii BVB au închis ședința în scădere ieri. Fed a tăiat ratele din nou, o importantă fuziune în sectorul auto a fost anunțată

Autor: Cătălin Chivu | Feel The Markets
Timp de citit: 3 minute

Ieri a fost o zi de scădere pentru principalii indici bursieri, cu volume de tranzacționare dintre cele mai reduse din ultimul timp, de numai 3,39 milioane euro. Rulajele slabe au fost compensate însă de procesarea obligațiunilor în valoare de 500 milioane lei emise de International Investment Bank, cu sediul la Moscova.

În topul lichidității s-au aflat titlurile operatorului de piață Bursa de Valori București (BVB 0,00%, cu un transfer deal cu 106.914 acțiuni, reprezentând 1,33% din capitalul social, în valoare de 2,89 milioane lei), urmate de acțiunile Transelectrica (TEL 0,00%), BRD Groupe Societe Generale (BRD -1,52%), Fondul Proprietatea (FP -0,85%) și Romgaz (SNG 0,00%).

De remarcat scăderea acțiunilor OMV Petrom (SNP -2,06%), care a anunțat un profit net la nouă luni de 2,76 miliarde lei, mai mare cu 3,5% față de perioada similară a anului trecut, dar și unul în trimestrul trei de doar 785 milioane lei, cu 43% mai redus față de același trimestru din 2018.

Evoluții neconcludente și mixte au fost și pe piețele bursiere europene ieri, deoarece rezultatele mai slabe decât cele așteptate ale sectorului bancar au fost compensate de negocierile de fuziune din sectorul auto. Au scăzut astfel acțiunile băncilor Deutsche Bank (-7,93%, care a raportat pierderi pentru al doilea trimestru consecutiv), Santander (-4,53%, cu scădere de 75% a profitului net) și Credit Suisse (-2,63%, cu perspective diminuate pentru anul viitor).

De partea cealaltă acțiunile producătorilor auto au fost printre cele mai performante, după ce grupul italo-american Fiat Chrysler (+9,53%) și cel francez Peugeot (+4,53%), au bătut palma pentru o fuziune completă care va da naștere unui gigant, al patrulea cel mai mare producător auto din lume, cu o evaluare de aproape 50 miliarde dolari.

După renunțarea la fuziunea cu Renault (care nu s-a finalizat, la baza eșecului fiind statul francez, acționar important al constructorului francez, și Nissan Motor, partener al companiei), producătorul auto are nevoie de o alternativă, în contextul investițiilor uriașe necesare pentru modele electrice, reducerea emisiilor și tehnologii pentru mașini autonome.

CITESTE SI:  ARIR publică metodologia VEKTOR pentru companiile listate pe Piața Principală de la BVB

Peste ocean, Federal Reserve (FED) a redus ieri, conform așteptărilor și pentru a treia ședință consecutivă, rata de dobândă cu 25 puncte de bază, în intervalul 1,50%-1,75%. Decizia de politică monetară a fost motivată de “implicațiile evoluțiilor globale asupra perspectivelor economice, precum și de presiunile inflaționiste scăzute”, potrivit comunicatului FOMC (Federal Open Market Committee).

Au lipsit însă referințele anterioare, potrivit cărora FED “va acționa în consecință” pentru susținirea creșterii economice. Analiștii au interpretat acest lucru drept o indicație că banca centrală va aștepta să vadă dacă măsurile adoptate până acum sunt suficiente pentru stimularea economiei înainte de a relua ciclul ajustărilor. În conferința de presă șeful FED Jerome Powell a afirmat că politica monetară este într-un punct bun și că este necesară creșterea semnificativă a inflației pentru chiar a lua în considerare o majorare a ratei.

Datele venite ieri au arătat că economia Statelor Unite ale Americii (SUA) a crescut în timestrul al treilea cu 1,9% în termeni anuali (comparativ cu avansul de 2% din trimestrul precedent), peste estimările de +1,6% ale economiștilor, iar locurile de muncă private din SUA s-au majorat în octombrie cu 125.000.

La finalul sesiunii principalii indici bursieri americani au înregistrat creșteri, iar dintre acțiunile cu cele mai mari câștiguri am remarcat General Electric (+11,47%), cu rezultate financiare care au depășit așteptările analiștilor și cu prognoze crescute în ceea ce privește veniturile de anul acesta.

Pe piața valutară, după afirmațiile lui Jerome Powell din conferința de presă, dolarul (USD) s-a depreciat în raport cu monedele importante, mai puțin față de dolarul canadian (CAD), care pierduse teren după tonul dovish surprinzător al Băncii Canadei (BOC). Creștere și pentru lira sterlină (GBP), după ce șansele premierului Boris Johnson – și prin extensie un Brexit cu acord – au primit un impuls de la Partidul Brexit, care are în vedere retragerea candidaților din circumscripțiile în care ar lua din voturile Conservatorilor.

Analiză efectută de Cătălin Chivu | Feel The Markets


 

[ajax_load_more]