BET
17933.12
0.86%
BET-TR
37952.58
0.88%
BET-FI
58448.21
0.26%
BETPlus
2647.04
0.81%
BET-NG
1286.92
0.75%
BET-XT
1519.95
0.94%
BET-XT-TR
3179.35
0.96%
BET-BK
3264.79
1.05%
ROTX
39440.57
0.92%
Transgaz și BEI au semnat contractul de împrumut pentru cea de-a doua tranșă în valoare de 100 mil euro

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

Transgaz SA si Banca Europeana de Investitii (BEI) au semnat ieri la Luxembourg contractul de imprumut pentru 100 milioane euro reprezentand cea de a doua transa din imprumutul aprobat pentru Transgaz, in valoare de 150 milioane euro. Contractul pentru prima transa de 50 milioane euro a fost semnat in 17 decembrie 2018.

Banca Europeana de Investitii (BEI) a acordat 150 de milioane de euro pentru finantarea unei noi conducte de transport, in lungime de 308,2 km, conducta ce va conecta resursele de gaze naturale ale Romaniei de la tarmul Marii Negre atat cu reteaua nationala de transport gaze naturale, cat si cu coridorul BRUA (conducta Tuzla – Podisor), conectand astfel sistemele de transport gaze naturale din Europa de Sud-Est, Centrala si Europa de Vest. Acordarea acestei finantari este sustinuta de Fondul European pentru Investitii Strategice (EFSI), pilonul financiar al Planului de investitii pentru Europa („Planul Juncker”).

Totodată, cele doua parti au mai semant o finantare in valoare de 38 milioane euro prin care Banca Europeana de Investitii (BEI) acorda finantare Eurotransgaz SRL, subsidiara Transgaz in Republica Moldova, in vederea finantarii Vestmoldtransgaz SRL pentru proiectul de interconectare Ungheni – Chisinau. Realizarea, proiectului consta in construirea unei conducte noi de transport gaze naturale Ungheni – Chisinau DN 600, PN 55 bar cu o lungime de 120 km, trei statii de predare a gazelor naturale (doua in Chisinau si una in Ungheni, localitatea Semeni) precum și dotarea centrului de dispecerizare si dirijare de la Ghidighici. Reteaua de transport gaze naturale Ungheni – Chisinau reprezinta faza a II a proiectului de interconectare Iasi –Ungheni- Chisinau.

CITESTE SI:  Brokerii de la Wood mențin prețul țintă de 1.43 lei/acțiune pentru AROBS Transilvania

Proiectele inovatoare semnate astazi sunt importante atat pentru Romania si Moldova cat si pentru Uniunea Europeana. Acestea contribuie la securitatea in aprovizionarea cu gaze si la diversificarea resurselor energetice. Acest lucru sporeste competitivitatea in sectorul energetic cu implicatii pozitive pentru clienti in ceea ce priveste preturile corecte si fiabilitatea,” a declarat Andrew McDowell, Presedintele BEI.

Pentru compania noastra, cooperarea deosebita cu Banca Europeana de Investitii vizeaza asigurarea finantarii competitive a proiectelor strategice de investitii ale Transgaz, proiecte sustinute de Guvernul Romaniei si menite sa contribuie in mod real la indeplinirea obiectivelor Uniunii Europene de dezvoltare durabila a infrastructurii de transport gaze naturale, crestere a gradului de interconectare, diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze naturale si consolidarea securitatii si solidaritatii energetice. BEI a semnat pana acum cu Transgaz, trei contracte de finantare, in valoare de 50 milioane EUR fiecare, doua pentru punerea in aplicare a primei faze a proiectului de interes comun (BRUA) si unul ca prima transa pentru constructia conductei Tuzla – Podisor.

Astazi, s-a semnat contractul pentru transa a doua, in valoare de 100 milioane euro, din imprumutul total de 150 milioane euro acordat pentru acest proiect. Este de importanta strategica ca, gazul produs in Marea Neagra sa fie transportat prin Sistemul National de Transport gaze naturale spre piata romaneasca si europeana, pentru a spori securitatea aprovizionarii cu gaze naturale in Romania si UE si a garanta aprovizionarea cu gaze naturale a consumatorilor interni si din regiune.„a declarat Ion Sterian, Director General Transgaz SA.


 

[ajax_load_more]