BET
15926.46
-0.54%
BET-TR
33043.53
-0.54%
BET-FI
58339.18
-0.34%
BETPlus
2364.53
-0.53%
BET-NG
1140.72
-0.65%
BET-XT
1364.01
-0.51%
BET-XT-TR
2798.19
-0.51%
BET-BK
2991.27
-0.48%
ROTX
35570.46
-0.47%Valoarea BET-TR s-a întrors cu un an în urmă, dar declinul continuă

Autor: Financial Market
Timp de citit: 3 minute

Nu mai e nimic nou, pentru nimeni, că la finalul anului trecut bursa a fost grav afectata de masurile Guvernului cuprinse in ordonanta 114. A fost practic un reset al pietei de capital care a reusit să șteargă tot avansul din 2018.

Insa declinul se pare ca nu s-a terminat. La data redactarii acestui articol (n.r. 14 ianuarie) scăderile continuă cu procente de peste 3% pentru majoritatea indicilor, cei mai afectati emitenti fiind cei din sectorul bancar (Banca Transilvania si BRD) alaturi de companiile din energie (Transelectrica, Romgaz sau Nuclearelectrica).

Intrebarea este: „Conditiile fiscale noi si care nu anunta perspective tocmai bune pentru cea mai mare parte a companiilor incluse in BET au ajustat preturile actiunilor la un nivel suficient de atractiv astfel incat să ajungă la conditia de oportunitate precum cea din urma cu un an (validata in 11 luni jumatate si invalidata in doar trei zile)?” intreabă Simion Tihon, Senior Broker in cadrul Prime Transaction, unul dintre cei mai activi brokeri pe segmentul retail.

Raspunsul evident nu e simplu. BET-TR, indicele care contine societatile din BET plus dividendele acordate a ajuns la nivelul de acum un an.

Evolutie BET-TR. Sursa BVB

Plecam anul acesta cam din acelasi loc in care am plecat si anul trecut. Difera conditiile: perspectivele de profitabilitate s-au diminuat, capitalurile proprii ale companiilor unde statul este actionar majoritar au scazut (cu o singura exceptie, Transelectrica) pe fondul acordarii unor dividende suplimentare. Se anunță noi dividende suplimentare, anul 2019 fiind probabil ultimul an in care vom vedea această practică: OUG din decembrie spune ca se va distribui 35% din rezultatul reportat, in limita cash-ului neangajat in contracte de achizitii. Pe termen scurt, aceasta masura poate impulsiona pozitiv pretul actiunilor,” precizează in continuare Tihon intr-un editorial pe site-ul Prime Transaction.

Sunt totuși companii incluse in indicele BET (ex TLV) ale caror preturi sunt cu 20% mai mici decât acum o luna si asta fără să fi fost vreo data de inregistrare pentru vreun dividend extraordinar. Ca atare, pretul platit acum de un investitor pentru anumite actiuni din BET este cu 20% mai mic decat cel pe care ar fi trebuit sa il plateasca in urma cu o luna. Exista oare alt sector unde sa avem o ajustare la fel de rapida? Sunt apartamente care acum o luna se vindeau cu 100.000 euro, iar acum se pot gasi si cu 80.000 euro? Sau terenuri unde din 100 euro/mp sa fie acum 80 euro/mp? Avem posibilitatea de a cumpara obiecte de arta cu 20% mai ieftin decat in urma cu o luna? Raspunsul este clar, nu!

CITESTE SI:  Analiză Claudiu Cazacu, XTB: Investitorii sunt sceptici în privința dominanței profitului Apple. Pe ce mizează gigantul pentru a convinge?

Autorul se intreabă in continuare dacă cei care se gandeau să investeasca 100.000 euro, analizand posibilitatea de a cumpara actiuni sau de a cumpara un apartament, vor alege să cumpere același apartament cu aceeași sumă de 100.000 euro sau vor vedea oportunitatea de a cumpara actiuni cu 80.000 euro, actiuni pe care daca le-ar fi cumparat in urma cu o lună ar fi costat 100.000 euro? „Cu siguranță ar fi mai ușor dacă analiza ar fi liberă de presiunea psihologica de a vedea evaluarea investitiei in timp real si totodata libera de stigmatul unor riscuri infinit mai mari de a investi in acțiuni, in general create de necunoastere sau mai grav, din lipsa de interes de a cunoaste mecanismele pietei bursiere.

Cu toate astea, bursa este locul unde lucrurile pot căpăta o turnura pozitivă (sau negativă) intr-un timp foarte scurt. Daca prevederile ordonantei au fost deja asimilate, atunci lucrurile ar trebui sa se aseze intr-un fagas normal, de recuperare. Daca nu, si vor aparea interpretari precum aceea că taxa pe activele bancare ar fi trimestriala si nu anuala, iar taxa pe cifra de afaceri a companiilor va fi platita si pentru 2018 sau eventuale decizii ale ANRE ce ar putea sugurma si mai tare companiile din sectorul energetic, atunci ar trebui sa manifestam in continuare o prudență ridicată atunci cand vorbim despre bursă.

Articol realizat cu sprijinul Prime Transaction. Articolul initial a aparut aici.


 

[ajax_load_more]