BET
17933.12
0.86%
BET-TR
37952.58
0.88%
BET-FI
58448.21
0.26%
BETPlus
2647.04
0.81%
BET-NG
1286.92
0.75%
BET-XT
1519.95
0.94%
BET-XT-TR
3179.35
0.96%
BET-BK
3264.79
1.05%
ROTX
39440.57
0.92%
Bursele din Asia și Europa scad pe fondul noilor taxe impuse Chinei de către Administratia Trump

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

Joi, președintele SUA, Donald Trump, a decis să lovească din nou China cu o nouă rundă de taxe asupra celor 300 de miliarde de dolari de mărfuri importate. O crestere „mică” (așa cum a scris Trump în tweet-ul său) va intra în vigoare la 1 septembrie. Pe lângă aceasta, el a adăugat că noua taxă nu va include cele 250 de miliarde de dolari deja afectate de o rată de 25% .

În contextul acestui anunț, Donald Trump a arătat totuși că discuțiile purtate la Beijing între negociatorii chinezi și americani la începutul acestei săptămâni au fost constructive.

Bursele din toată lumea au reactionat brusc la aceste informatii, trimitând cei mai importanti indici in teritoriu negativ. Nici Bursa e la Bucuresti nu a scapat, toți indicii tranzactionându-se in scădere.

El a mai adăugat că „Am crezut că aveam o înțelegere cu China acum trei luni, dar, din păcate, China a decis să re-negocieze acordul înainte de semnare.

Acesta ar putea fi un motiv in plus pentru Trump să impună o așa-numită rată de asigurare a tarifelor (la fel a făcut și Jerome Powell, care se temea de o escaladare ulterioară a războiului comercial).

Trump a subliniat explicit că China a promis că va cumpăra mai multe produse agricole din Statele Unite, dar apoi a renunțat la acest acord verbal.

Mai mult, Donald Trump a subliniat, de asemenea, că această rată de 10% ar putea fi crescută pe etape și acest nivel se va aplica doar pentru o perioadă scurtă.

Mai mult, în această dimineață au aparut informatii că Donald Trump va susține un discurs cu privire la comerțul cu Uniunea Europeană, mai târziu vineri. Cu toate acestea, discursul său este de așteptat să vizeze un acord încheiat deja între cele două părți cu privire la produsele din carnea de vită. Dar, nu vom știi niciodată ce va dori Trump să facă de data aceasta, prin urmare, este necesară o abordare prudentă în tranzacționare.

CITESTE SI:  Digi Communications NV va distribui aproximativ 120 milioane lei în dividende, stabilind dividendul pe acțiune pentru 2023 la 1,25 lei, o creștere de 25% față de anul precedent

Piețele au răspuns decisiv

Primul răspuns la anunțul lui Trump a trimis prețurile acțiunilor din Asia si Europa in teritoriu negativ, petrolul a scăzut, aurul și yenul s-au depreciat și randamentele Trezoreriei SUA au scăzut.

De remarcat, de asemenea, cursul USDCNH a trecut peste 6,96, atingând cel mai înalt nivel în acest an. Mai mult decât atât, având în vedere faptul că această rată de schimb nu a fost încă corectată, se poate presupune că Beijingul s-a abținut de la intervențiile valutare destinate consolidării monedei sale, precizează o analiză a brokerilor de la XTB.

În ceea ce privește rata tarifară de 10% anunțată ieri, trebuie observat un punct important. Anume, această rată se va aplica mai ales bunurilor de larg consum, inclusiv pentru îmbrăcăminte, telefoane mobile, laptopuri, jucării, dispozitive de stocare și așa mai departe.

Prin urmare, puterea de cumparare a consumatorilor ar putea scădea, cu excepția cazului în care companiile importatoare decid să absoarbă tarifele suplimentare prin reducerea marjelor.

La rândul lor, cheltuielile consumatorilor au fost un motor-cheie al creșterii economice în al doilea trimestru, prin urmare, odată ce consumatorii își reduc cheltuielile, aceasta ar putea încetini economia SUA.

Astăzi s-a publicat si raportul privind evolutia locurilor de munca din Statele Unite, economia SUA adaugând 164.000 de noi locuri de muncă luna trecută, in conditiile in care asteptarile erau de 165.000. In acelasi timp, rata somajului a fost de 3,7%, iar cresterea salariilor anuale a fost de 3,2%.


 

[ajax_load_more]