BET
17038
0.64%
BET-TR
35351.81
0.64%
BET-FI
60610.63
-0.15%
BETPlus
2512.2
0.58%
BET-NG
1228.84
0.97%
BET-XT
1453.42
0.56%
BET-XT-TR
2981.81
0.56%
BET-BK
3113.47
0.3%
ROTX
37442.28
0.66%



Calendarul încasării dividendelor: când ajunge profitul companiilor în contul investitorilor?

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

Piata locala de capital este o piață a dividendelor, avand printre cele mai mari randamente din lume. Prin urmare, randamentul dividendului este principalul propulsor al pietei.

Conform unui calendar alcatuit de brokerii de la Prime Transaction, primele estimari de dividende au aparut inca de acum trei luni, dupa publicarea rezultatelor financiare la finalul trimestrului III, in momentul de fata, această perioada fiind incheiată.

Odata cu publicarea acestor rezultate, unele Consilii de Administratie ale companiilor listate au si anuntat ce propunere de dividend vor face, altele asteaptand convocatoarele de AGA, desi in cazul companiilor unde Statul este actionar majoritar, calculul este destul de simplu in contextul in care si anul acesta vor fi obligate să acorde 90% din
profit sub forma de dividend.

Prin urmare, doar eventualele dividende suplimentare pot aduce surprize, piata evoluand in această perioadă ghidată in mare parte de randamentul dividendelor.

Insă de la profitul inregistrat de o companie si pana cand acesta ajunge in contul investitorului sunt cativa pasi de urmat.

In general, Consiliul de Administratie al unei societati este primul care face o propunere in privinta repartizarii profitului din anul precedent. De principiu, sunt trei variante pe care le are la dispozitie o societate:

pastrarea profitului in societate cu scopul de a face investitii,

majorarea capitalului social și acordarea de actiuni gratuite

acordarea de dividende, cea mai dorita varianta de catre investitori.

CITESTE SI:  Grupul TTS anunță venituri consolidate de 1.16 mld lei, cu 24,3% mai mari decât veniturile înregistrate în anul 2022

De obicei, companiile aleg un mix intre cele trei posibilitati. In general, investitorii de retail prefera o rata cat mai mare de alocare a profitului spre dividende, fără a lua in considerare faptul ca astfel compania se decapitalizeaza, iar pentru investitii este posibil să apeleze la imprumuturi, ceea ce implica costuri suplimentare, se mai arata in analiza Prime Transaction.

Asadar, cu cat dividendul este mai mare raportat la prețul actiunii, cu atat mai mult interes prezintă
respectiva companie pentru un investitor de retail. Dovada o avem in anii anteriori cand unele companii care in general aveau o lichiditate slaba, au intrat in prim plan prin faptul ca au acordat un dividend cu randament foarte mare, fara să mai conteze faptul ca au fost situatii cand aceste dividende erau acordate dintr-un profit realizat
ca urmare a vanzarii unor active si nu din activitatea de baza a companiei.

În tot acest context, perioada dintre raportarile rezultatelor preliminare si data plății dividendelor este una foarte importanta pe piata locala. Iată mai jos etapele de la convocarea AGA si pana cand o parte din profitul unei companii listate ajunge in contul investitorilor:

Care sunt etapele de la propunere si pana la incasarea dividendului? Sursa Prime Transaction

Fiecare etapă este caracterizată de faptul ca poate misca pretul unei actiuni. Astfel, pentru investitorii care au un caracter speculativ este o perioada bună de a incerca să-și maximizeze randamentul portofoliului.

Sursa: Prime Transaction


 

[ajax_load_more]