BET
16888.13
0.03%
BET-TR
35040.82
0.03%
BET-FI
59891.75
-0.99%
BETPlus
2495.19
0.01%
BET-NG
1208.03
0.13%
BET-XT
1438.65
-0.09%
BET-XT-TR
2951.49
-0.09%
BET-BK
3105.81
-0.13%
ROTX
37075.13
0.04%


Care vor fi provocările bursei până la finalul anului?

Autor: Financial Market
Timp de citit: 3 minute

Stim deja cum a început 2019 pentru investitorii de la Bursă. Scaderile pe finalul anului trecut au dus multă dezamăgire, ștergand intr-o zi caștigurile acumulate pe tot parcursul anului. Motivul? Celebra deja ordonanță de urgență data de Guvern ce prevede instituirea mai multor taxe asupra sistemului bancar, companiilor din energie si utilitati sau celor din telecom.

Insă nici la nivel international lucrurile nu au stat diferit, cei mai importanti indici americani afisand scaderi de aproape 10%, in timp ce Facebook sau Apple au pierdut in jur de 15%.

Cu toate acestea, se vede deja un reviriment la nivelul companiilor din indicele BET, de altfel cele mai afectate, emintenti precum Banca Transilvania, OMV Petrom sau Romgaz reușind sa recupereze chiar și jumatate din pierderile anului trecut.

Revenind la piata interna, iată care ar fi cele mai importante provocari ale pietei de capital in opinia brokerilor de la Prime Transaction.

1. Continutul OUG si cum va fi transpusă in economie: ordonanta de urgenta adoptata la finalul anului trecut si care introduce o serie de taxe cu impact major asupra unora dintre cele mai importante sectoare economice, bancar, energie, utilitati sau telecom va trebui sa parcurga un drum legislativ pe care ar putea sa sufere modificari majore. Să nu mai vorbim despre incercarile de blocare/atacare a acesteia, vehiculate in prezent  in mediul politic, existand  posibilitatea ca un calcul facut pe actualele coordonate introduse de OUG sa nu fie de cea mai mare acuratete.

2. Intrarea in ciclul electoral: experienta romaneasca nu lasă loc de interpretari aici, fiecare perioadă electorală fiind mult mai bogata in scenarii fanteziste, promisiuni exagerate si, in general, caracterizată de renuntarea la rationalitate economica in discursul public. Este un mediu neprielnic pietelor financiare, intrucat predictibilitatea si transparenta vor fi mai degraba mimate. Insă, pe de alta parte, din pacate sau din fericire, piața locală a fost deja vaccinată fata de aceste manifestari, dobândind in ultimii ani o imunitate crescută.

3. Contextul extern: corectiile semnificative de pe pietele dezvoltate, cu varf de lance piața americană, care au adus acestor piete atributul de piata bear sau le-au apropiat de acesta, induc ingrijorare si pe piața locală. Scaderea de circa 10% din decembrie de pe piata americana a deschis larg usa discutiei privind intrarea pe un trend de scadere a pietelor bursiere internationale. Cred ca pietele dezvoltate suferă o corectie a unor asteptări exagerate fata de evoluția economiilor care le furnizeaza baza de functionare. Pe de alta parte, scaderile bursiere pun presiune pe politica bancilor centrale (ma refer in special la FED) si avem deja primele semnale ca trendul de inasprire a conditiilor monetare va fi corectat pe masura ce bancile centrale vor redeveni suportive pentru pietele bursiere, a precizat Alin Brendea, Director General Adjunct Prime Transaction.

CITESTE SI:  Bento estimează venituri de 78 de milioane de lei și un profit net de 15,3 milioane de lei în 2024

Cu toate acestea, cresterile de la inceputul anului, pot reprezenta o rampa de lansare a pietei, care s-a intors inapoi cu aproape doi ani.

Cred ca avem si suficiente elemente pozitive. In primul rand avem un argument pur matematic, asa numitul efect de baza. Scaderea accentuată din decembrie, care a readus piata la nivelul din 2017, face mult mai facilă o evolutie pozitivă in anul curent. Inceputul de an confirmă această ipoteză. Scăderea inflatiei pe piața locala se va transmite intr-o scadere a dobanzilor interbancare (scadere care in noul context legislativ are si conotatii pozitive pentru banci). Ca atare dobanzile pasive (depozite) pe care bancile le ofera vor tinde să scadă din nou. Acest lucru va insemna un impuls puternic pentru piața bursieră.

Nu in ultimul rand, taxarea cifrei de afaceri in domeniul energetic ar putea face statul roman sa fie ceva mai receptiv la posibilitate listarii unor mari companii din domeniu, de exemplu Hidroelectrica. Nevoie de lichiditati combinata cu posibilitatea perceperii unor sume constante, indiferent de procentul de capital detinut, ar putea sa inlesneasca o astfel de abordare. Ar putea fi un imbold pentru piata locala si un atu pentru o posibila trecerea a acesteia la nivelul de piata bursiera emergenta, a mai adaugat Brendea.

Articolul inițial a aparut aici.

Foto credit: Dreamstime


 

[ajax_load_more]