BET
16899.97
0.42%
BET-TR
35065.42
0.42%
BET-FI
60019.2
-0.18%
BETPlus
2493.75
0.4%
BET-NG
1215.66
0.5%
BET-XT
1441.11
0.36%
BET-XT-TR
2956.55
0.36%
BET-BK
3093.49
0.17%
ROTX
37121.3
0.41%



Comisia Europeană: uniunea piețelor de capital va facilita obținerea de către companii a finanțării de care au nevoie

Autor: Financial Market
Timp de citit: 3 minute

Comisia Europeana a facut astăzi bilanțul progreselor realizate în ceea ce privește crearea unei piețe unice de capital, inclusiv în ceea ce privește finanțarea durabilă, și invită liderii UE să își mențină angajamentul politic de a pune bazele uniunii piețelor de capital.

Uniunea piețelor de capital are scopul de a facilita obținerea de către companiile din UE a finanțării de care au nevoie pentru a se dezvolta. Prin eliminarea barierelor din calea investițiilor transfrontaliere în UE, uniunea piețelor de capital este un proiect important al pieței unice.

Uniunea piețelor de capital face parte dintre planurile ambițioase ale Comisiei Juncker de a susține creșterea economică în Europa, de a investi în inovare și de a promova competitivitatea UE la nivel mondial. În același timp, uniunea piețelor de capital vizează direcționarea investițiilor către proiecte ecologice, contribuind astfel la realizarea obiectivelor UE în materie de dezvoltare durabilă și neutralitate a emisiilor de dioxid de carbon. O uniune puternică a piețelor de capital este, de asemenea, necesară pentru a completa uniunea bancară și a consolida uniunea economică și monetară și rolul internațional al monedei euro.

În urma celui mai recent raport privind progresele, publicat în noiembrie 2018, și a apelului lansat de liderii UE de a se realiza progrese ambițioase până în primăvara anului 2019 în ceea ce privește uniunea piețelor de capital, comunicarea de astăzi a făcut bilanțul, pe de o parte, al realizărilor importante obținute grație compromisurilor politice la care s-a ajuns cu privire la mai multe propuneri ale Comisiei, iar, pe de altă parte, al principalelor măsuri nelegislative adoptate.

CITESTE SI:  Bursa de Valori București a înregistrat o creștere de aproape 8% în ianuarie 2018

Valdis Dombrovskis, vicepreședintele responsabil cu stabilitatea financiară, serviciile financiare și uniunea piețelor de capital, a declarat: „ Grație Comisiei, dispunem acum de elementele constitutive fundamentale necesare pentru construcția uniunii piețelor de capital. Avem nevoie de un angajament susținut din partea Parlamentului European și a statelor membre pentru a finaliza aceste eforturi. Succesul uniunii piețelor de capital depinde de acțiunile statelor membre și ale părților interesate de la nivel național și de la nivelul UE, prin reformele și măsurile pe care acestea le întreprind pe plan național.

Comisia a realizat toate măsurile pe care s-a angajat să le pună în aplicare în cadrul Planului de acțiune privind uniunea piețelor de capital din septembrie 2015 și al evaluării la jumătatea perioadei din iunie 2017, contribuind la așezarea elementelor constitutive fundamentale necesare pentru construcția uniunii piețelor de capital.

Printre aceste măsuri se numără propuneri importante vizând crearea de noi oportunități destinate întreprinderilor și investitorilor de pe piața unică, prin intermediul unor noi produse și servicii la nivelul UE, prin instituirea unor norme mai simple, mai clare și mai proporționale, precum și printr-o supraveghere mai eficientă a sectorului financiar:

• S-a ajuns la un acord în ceea ce privește 10 din cele 13 propuneri legislative prezentate de Comisie referitor la uniunea piețelor de capital, 3 propuneri fiind deja adoptate definitiv.

• De asemenea, s-a ajuns la un acord în ceea ce privește 2 din cele 3 propuneri prezentate de Comisie în materie de finanțare durabilă.

În plus, Comisia a adoptat două regulamente delegate cuprinzând majoritatea măsurilor de punere în aplicare necesare pentru finalizarea reformei cerințelor privind prospectele – încă un pas important către finalizarea uniunii piețelor de capital. Normele adoptate precizează formatul și conținutul prospectului, precum și documentele pe care trebuie să le conțină acesta. Măsurile menționate vor contribui la realizarea obiectivelor-cheie de a facilita mobilizarea de fonduri pe piețele de capital, de a proteja investitorii și de a promova convergența în materie de supraveghere în UE.

Elementele constitutive sunt baza pornind de la care se vor putea realiza progrese suplimentare în viitor, ce vor permite finalizarea cu succes a uniunii piețelor de capital în UE. Acțiunile viitoare vor trebui să reflecte, totodată, impactul pe care îl vor avea asupra piețelor de capital ieșirea Regatului Unit din UE și alte provocări economice și societale pe termen scurt sau mediu. Printre acestea se numără schimbările rapide fundamentale care decurg din decarbonizarea economiei și schimbările climatice, precum și din evoluțiile tehnologice.


 

[ajax_load_more]