BET
16049.04
0.22%
BET-TR
33296.64
0.22%
BET-FI
58081.74
-0.78%
BETPlus
2382.53
0.23%
BET-NG
1150.92
0.23%
BET-XT
1372.02
0.08%
BET-XT-TR
2814.55
0.07%
BET-BK
2999.54
-0.2%
ROTX
35797.72
0.17%Creșteri importante pe bursele din Europa și SUA. BCE pregatită să reinceapă programul de relaxare cantitativă

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

Indicii europeni au inregistrat creșteri importante astăzi pe fondul afirmațiilor presedintelui Bancii Centrale Europene Mario Draghi, care a precizat că are in vedere o nouă scădere de dobândă si continuarea programului de cumparare a activelor toxice, oprit la finalul anului trecut, dacă situația din piață o va cere.

Daca situatia economică se va deteriora in lunile urmatoare, BCE va anunta noi programe de stimulare monetară,” a declarat Draghi in cadrul unei conferinte.

Declaratiile au avut efect imediat asupra principalilor indici si actiunilor europene, toate companiile din indicele german DAX (+2,03%), cu exceptia Infineon Technologies (-1,80%), Vonovia (-0,43%) si Lufthansa (-2%), fiind in crestere la finalul sedinței de tranzactionare.

In mod similar si ceilalti indici majori au cunoscut cresteri importante: FTSE100 +1,17%, CAC40 +2,20%, in timp ce reperul bursei italiene FTSE MIB s-a apreciat cu 2,46% iar STOXX600 cu 1,67%.

Impulsuri pozitive a consemnat si bursa americană. Cea mai recentă veste, postarea președintelui SUA despre o ”foarte bună conversație cu președintele XI” și o întâlnire prelungită la G20, cu discuții între cele două echipe precedând summit-ul a adus un val și mai puternic de entuziasm, apreciază Claudiu Cazacu, Chief Strategist in cadrul XTB Online Trading.

Pe de altă parte, o eventuală rezolvare (deși departe de a fi un fapt asigurat) a aspectelor comerciale ale conflictului sino-american ar detensiona Fed, și ar diminua tocmai șansele de tăieri agresive de dobândă care, în anticipare, pot sta la baza unei părți din aprecierile recente. Pe termen scurt însă, tendința este ascendentă în bursa americană, urmând, însă, o perioadă cu mare potențial de volatilitate, inclusiv în sensul alternativ al unor schimbări bruște de direcție, a concluzionat acesta.

Sursa CNN

Presedintele american a lansat astăzi un atac si la conducerea BCE, precizand că Draghi & co ține moneda europeană devalorizată in raport cu dolarul american, reusind astfel ca exporturile țărilor uniunii către SUA să se mentină in continuare competitive. In replică, Draghi a mentionat că principalul obiectiv al Băncii Centrale Europene este stabilitatea preturilor prin țintirea inflației in jurul valorii de 2%, nicidecum controlul monedei unice in raport cu alte valute.

CITESTE SI:  Grupul BVB raportează o majorare semnificativă a profitabilității la finalul anului trecut, pe fondul creșterii veniturilor din tranzacționare

Pe Bursa de Valori Bucuresti, prima sedință din aceasta săptămână s-a incheiat cu evoluții proponderent ascendente pentru indicii BVB. BET-FI este singurul care a inchis sedinta in scadere cu -0,15%. Rulajul a mai crescut comparativ cu sedința precedentă, insa tot la un nivel scazut a ramas in comparatie cu media ultimelor două săptamâni (7,9 mil euro vs 9,5 mil euro).

Din cadrul indicelui BET s-au remarcat două companii cu cresteri de peste 4%: Purcari Wineries (WINE) +4,35% si MedLife (M) +4,13%. La polul opus, cel mai mare declin a fost cel al titlurilor Transgaz (TGN) care s-au depreciat cu 0,68%.

Pricipalele stiri de piață

• Depozitarul Central va distribui sumele de bani aferente cuponului nr. 3 pentru obligatiunile emise de IMPACT DEVELOPER & CONTRACTOR S.A. Emitentul va plăti obligatarilor sumele de bani aferente cuponului nr. 3, utilizând serviciul naţional lansat de către Depozitarul Central. Valoarea dobanzii aferente fiecarei obligatiuni este de 143,356 EURO.

• Consiliul de Administratie al Bancii Transilvania a decis reinnoirea mandatelor conducatorilor dupa cum urmeaza: Omer Tetik – Director General, Luminita-Delia Runcan – Director General Adjunct, Gabriela-Cristina Nistor – Director General Adjunct, Leontin Toderici – Director General Adjunct, George-Razvan Calinescu – Director General Adjunct, Tiberiu Moisa – Director General Adjunct.

• Mario Draghi, Guvernatorul BCE a declarat azi in cadrul unei conferințe ca banca are in continuare la dispozitie posibilitatea de a micșora chiar rata dobânzii si continuarea programului de răspumparare daca rata inflatiei nu va incepe sa crească pana la ținta stabilită in jurul valorii de 2%.

Foto credit: Dreamstime.com


 

[ajax_load_more]